Farid al-Atraš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Farid al-Atraš

Farid al-Atraš (arab. فريد الأطرش‎, Farīd al-’Aṭraš; 19. lokakuuta 1910, Jabal al-Druz26. joulukuuta 1974, Beirut) oli syyrialaissyntyinen lauluntekijä, laulaja, udinsoittaja, näyttelijä ja elokuvamusiikin säveltäjä. Hän muutti Egyptiin, jonka kansalaisuuden hän sai, ja kuoli Libanonissa.[1]

Al-Atraš aloitti uransa laulajana egyptiläisillä radioasemilla 1930-luvulla. Hänellä oli sisko Asmahan, jonka kanssa hän teki yhteistyötä. Sisarukset esiintyivät vuonna 1941 ensimmäisessä menestyneessä elokuvassaan, johon Farid al-Atraš itse oli säveltänyt musiikin. Hän esiintyi uransa aikana useissa muissakin elokuvissa, joista viimeinen oli vasta hänen kuolemansa jälkeen julkaistu Nagham fi hayati.

Al-Atraš esitti musiikkia ja näytteli elokuvissa lähes kuolemaansa saakka. Hän oli kärsinyt pitkään sydänongelmista ja menehtyi libanonilaisessa sairaalassa 1974. Al-Atraš haudattiin Kairoon.

Omien kappaleidensa lisäksi al-Atraš kirjoitti musiikkia mm. Asmahanille, Wadi’ al-Safille, Wardalle ja Sabahille. Hän sai mainetta myös 'ud-luutun soittajana ja on vaikuttanut useisiin tuleviin arabialaisen musiikin esittäjiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Lost Honor of Farid al-Atrash, Egyptian Legend Haaretz. Viitattu 26.7.2022. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.