FODMAP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fruktaaneihin luokiteltava inuliini luokitellaan FODMAPiksi.

FODMAPit (englanniksi FODMAPs, sanoista fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols eli "käyvät oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit") ovat paksusuolessa fermentoituvia lyhytketjuisia hiilihydraatteja. FODMAPeja ovat muun muassa sokereihin luokiteltavat fruktaani ja raffinoosi.

FODMAPit voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita henkilöille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä. Tämä johtuu siitä, että FODMAP-hiilihydraatit eivät pilkkoidu ja imeydy heillä riittävän hyvin ohutsuolessa, vaan kulkeutuvat pilkkoutumattomana paksusuoleen, jossa ne alkavat käydä. Käymisestä aiheutuu turvotusta, kipua, ripulia ja muita vaikeita oireita.[1] Tämän vuoksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien tulisi välttää FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, joihin kuuluvat palkokasvit, sipulikasvit, kaalit sekä tuotteet, joissa on laktoosia, ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia.[2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moni noudattaa turhan suppeaa ärtyneen suolen ruokavaliota liian pitkään, ja se voi johtaa vakaviin haittoihin Helsingin Sanomat. 5.7.2019. Viitattu 26.8.2020.
  2. FODMAP-ruokavalio ärtyvän suolen oireyhtymässä, Terveyskirjasto.fi (viitattu 8.6.2013)