Füllner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Füllner Werke AG eli Heinrich Füllner Maschinenfabrik oli muun muassa paperikoneita valmistanut konepajayritys Bad Warmbrunnissa Saksassa (nykyisin Puolassa). Yritys on toiminut myös nimillä Fampa ja Beloit Poland. Yritys toimii nykyään nimellä PMPoland.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1854 Heinrich Füllner perusti korjauspajan paperinvalmistuslaitteita varten Bad Warmbrunniin. Kymmenen vuotta myöhemmin yritys rakensi ensimmäisen kokonaisen paperikoneen. Koneet tulivat tunnetuksi etenkin Saksassa. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa johtoon tuli Eugen Füllner ja yrityksen paperikoneet tulivat kansainvälisesti tunnetuiksi ja asiakkaita oli suurimmassa osassa Euroopan maita, mutta myös Amerikoissa ja Aasiassa.

Toisen maailmansodan aikana Füllnerin paperikonetehdas käytti työvoimaa useista Itä-Euroopan maista. Työolosuhteet olivat kyseenalaiset ja myös vankityövoimaa käytettiin. 1945 Neuvostoarmeija takavarikoi kaikki tehtaan koneet ja laitteet. Puolalaiset viranomaiset ottivat tyhjän tehtaan haltuunsa ja löysivät dokumentteja paperikoneiden rakentamiseen. Tämän avulla tehtiin päätös paperikonetehtaan rakentamiseksi uudelleen. Kysyntää paperikonemarkkinoilla oli runsaasti, koska sota oli vaurioittanut pahoin useita Puolan paperitehtaista.

Tehdas nimettiin uudelleen Fampa-nimiseksi ja ensimmäinen uusi paperikone valmistui vuonna 1950. Fampasta muodostui tärkeä paperikonevalmistaja Puolassa ja Varsovan liiton maissa. Vuonna 1964 Fampa osti lisenssin Amerikkalais-Brittiläisiin Beloit-Walmsley-paperikoneisiin, jotka edustivat alansa ehdotonta huipputeknologiaa. Lisenssillä valmistettuja koneita asennettiin muun muassa seuraaville puolalaisille paperitehtaille: Kostrzyn, Swiecie, Myszków ja Kwidzyn. Myös useat muut kommunistisen itäblokin maiden paperitehtaat hankkivat Fampan länsiteknologiaa edustavia koneita.

Vuonna 1991 Itä-Euroopan kommunistisen järjestelmän romahtamisen jälkeen amerikkalainen Beloit osti enemmistön yrityksestä. Beloitin mentyä konkurssiin vuonna 2000 yritys on kuulunut puolalais-amerikkalaiseen PMPoland-konserniin. Yrityksellä on toimintoja Puolan lisäksi myös Yhdysvalloissa, Kiinassa, Saksassa ja Tšekissä. PMPoland on keskittynyt paperikoneiden ja muiden paperiteollisuuden laitteiden valmistukseen ja uusintaan. Yritys on kuitenkin pieni valmistaja alalla, jonka markkinajohtajia ovat suomalainen Valmet ja saksalainen Voith Paper.

Füllnerin paperi- ja kartonkikoneet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Füllner toimitti Suomeen useita paperi- ja kartonkikoneita 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa aina 1930-luvun loppuun asti. Ennen ensimmäistä maailmansotaa (1914) Füllner toimitti 8 kartonkikonetta Suomeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]