Ewald von Kleist

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sotamarsalkkaa. Heinäkuun 20. päivän salaliittoon osallistuneesta Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzinistä on eri artikkeli.
Ewald von Kleist
Ewald von Kleist vuonna 1940.
Ewald von Kleist vuonna 1940.
Henkilötiedot
Syntynyt 8. elokuuta 1881
Saksan keisarikunnan lippu Braunfels, Saksa
Kuollut 13. marraskuuta 1954 (73 vuotta)
Flag of the Russian SFSR.svg Vladimir, Venäjä
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
Saksan lippu Weimarin tasavalta
Natsi-Saksan lippu Natsi-Saksa
Palveluvuodet 1900–1938, 1939–1944
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Generalfeldmarschall
Kunniamerkit Rautaristin ritariristi tammenlehvin ja miekoin

Paul Ludwig Ewald von Kleist (8. elokuuta 1881 Braunfels, Saksa13. tai 16. lokakuuta 1954 Vladimir, Venäjä) oli saksalainen sotamarsalkka.

Hän aloitti sotilasuransa 1900 ja hänet ylennettiin seuraavana vuonna luutnantiksi 3. kuninkaallisessa kenttätykistörykmentissä. Vuonna 1910 hän liittyi Hannoverin ratsuväenkouluun ja meni samana vuonna naimisiin Gisela Wachtelin kanssa. Kleist jatkoi opintojaan sittemmin Preussin sotakorkeakoulussa Berliinissä. Hän palveli ensimmäisen maailmansodan aikana sekä itä- että länsirintamalla. Hänet painostettiin eläkkeelle vuonna 1938 natsivastaisten mielipiteidensä vuoksi.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Toinen maailmansota

Kleist kutsuttiin kuitenkin takaisin palvelukseen elokuussa 1939, ja hän komensi XXII armeijakuntaa Puolan offensiivin aikana. Länsirintamalla vuonna 1940 hän joutui sanaharkkaan kenraali Heinz Guderianin kanssa, mikä johti brittiläisen siirtoarmeijan täydelliseen evakuoimiseen Dunkerquesta.

Vuonna 1942 Kleist lähetettiin Kaukasukselle johtamaan joukkoja päämääränään alueen tärkeiden öljylähteiden valtaaminen. Hänet ylennettiin sotamarsalkaksi vuonna 1943. Hänet vapautettiin tehtävistään maaliskuussa 1944 määrättyään Adolf Hitlerin käskyjen vastaisesti 8. armeijan perääntymään, jolloin oli vaara, että venäläiset tuhoaisivat sen.

Yhdysvaltalaiset joukot vangitsivat Kleistin vuonna 1945. Vuoden kuluttua hänet lähetettiin Jugoslaviaan vastaamaan syytöksiin sotarikoksista. Kleist todettiin syylliseksi ja tuomittiin 15 vuoden vankeusrangaistukseen. Vuonna 1948 hänet luovutettiin Neuvostoliittoon, jossa hän kuoli Vladimirovkan vankilassa vuonna 1954.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ewald von Kleist.