Eurysthenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eurysthenes (m.kreik. Εὐρυσθένης, Eurysthenēs) oli kreikkalaisessa mytologiassa Aristodemoksen ja Argeian poika ja Spartan mytologinen kuningas. Häntä pidetään kaksoisveljensä Prokleen kanssa Spartan kaupunkivaltion perustajana ja agiadien ensimmäisenä kuninkaana.

Sen jälkeen kun herakleidit olivat valloittaneet Peloponnesoksen, Aristodemos sai surmansa salaman iskusta.[1] Koska Eurysthenes ja Prokles olivat liian nuoria, määrättiin heidän enonsa Theras heidän huoltajakseen. Valloitetut maat jaettiin arvalla, jossa kaksoisveljekset saivat Lakonian, Temenos Argoksen ja Kresfontes Messenian.[2]

Veljeksistä vanhemman oli määrä tulla kruunatuksi kuninkaaksi, mutta ei edes Argeia osannut nimetä, kumpi veljeksistä olisi vanhempi. Niinpä neuvoa kysyttiin Delfoin oraakkeli, joka neuvoi nimittämään molemmat kuninkaiksi, mutta kertoi vanhemman olevan näistä kahdesta vahvempi.

Jotta veljesten ikäjärjestys saatiin lopullisesti ratkaistua, kutsuttiin messenialainen Panites tarkkailemaan salaa, kumpaa veljeksistä heidän äitinsä suosisi syöttämisen ja pesemisen aikana. Tämän perusteella pääteltiin Eurystheneen olevan vanhempi, ja vaikka valta jaettiinkin veljesten kesken, alettiin Eurysthenestä ja hänen jälkeläisiään, agiadeja, kutsumaan väkevämmiksi. Tämän seurauksena veljesten välit viilenivät ja he olivat ikuisia vihamiehiä.[3][4]

Kun Eurysthenes ja Prokles varttuivat täysi-ikäiseksi, he siirtyivät hallitsijoiksi huoltajansa sijasta. Theras siirtyi hänestä nimensä saanelle Theran saarelle, ja perusti sinne oman kuningaskuntansa, Theran kaupungin, Eurystheneen ja Prokleen avustuksella.[5] Hieronymoksen mukaan Eurysthenes hallitsi 42 vuotta, ja hänen kuolemansa jälkeen vallan peri hänen poikansa Agis.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.8.2 (engl. käännös).
  2. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.8.4 (engl. käännös).
  3. Herodotos: Historia 6.52 (engl. käännös).
  4. Pausanias: Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 3.1.7–3.2.1 (engl. käännös)
  5. Herodotos: Historia 4.147 (engl. käännös).


  Edeltäjä:
Spartan kuningas
 
Seuraaja:
Agis I