Eugen Bleuler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eugen Bleuler
Eugen Bleuler noin vuonna 1900.
Eugen Bleuler noin vuonna 1900.
Henkilötiedot
Koko nimi Paul Eugen Bleuler
Syntynyt30. huhtikuuta 1857
Zollikon
Kuollut15. heinäkuuta 1939 (82 vuotta)
Zollikon
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Jean-Martin Charcot
Tutkimusalue Psykiatria
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Paul Eugen Bleuler (30. huhtikuuta 1857 Zollikon15. heinäkuuta 1939 Zollikon) oli sveitsiläinen psykiatri. Hänen ansiokseen lasketaan skitsofrenian nykyinen nimi; hän alkoi käyttää sitä dementia praecoxin ("ennenaikainen dementia") sijasta, koska havaitsi, että kyseessä ei ole dementia ja että sitä ei esiinny aina pelkästään nuorilla ihmisillä. Bleuler keksi myös sanan autismi, jota hän käytti vuonna 1916 kuvaamaan joissain potilaissaan havaitsemaansa kontaktikyvyttömyyttä, omiin maailmoihin uppoutumista sekä ulkomaailmaa kohtaan tunnettua välinpitämättömyyttä[1].

Bleuler syntyi Zollikonissa ja opiskeli lääketiedettä Zürichissä, Pariisissa, Lontoossa ja Münchenissä ja palasi työskentelemään Zürichiin. Vuonna 1886 hän nousi Rheinaussa sijainneen psykiatrisen klinikan johtoon. Bleulerin tiedetään vastanneen balettitanssija Vatslav Nižinskin hoidosta tämän romahdettua henkisesti pian ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Eräiden lähteiden mukaan Bleuler antoi nimen myös ambivalenssille. Hän kuoli Sveitsissä 82 vuoden ikäisenä.

  1. Nieminen-von Wendt, Taina: On the origins and diagnosis of asperger syndrome: a clinical, neuroimaging and genetic study. Väitöskirja. Helsingin yliopisto, 2004. Teoksen verkkoversio. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Hell, Daniel – Scharfetter, Christian – Möller, Arnulf (toim.): Eugen Bleuler: Leben und Werk. Verlag Hans Huber, Bern 2001. ISBN 3-456-83646-5
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.