Etelä-Sudanin sisällissota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Sudanin sisällissota
Pakolaisleiri Waussa
Pakolaisleiri Waussa
Päivämäärä:

2013–

Paikka:

Etelä-Sudan

Lopputulos:

yhä käynnissä

Osapuolet

Hallituksen joukot

SPLM-IO
Nuerin valkoinen armeija
SSDM
NAS

Komentajat

Salva Kiir Mayardit

Riek Machar

Tappiot

380 000 ihmistä saanut surmansa

Etelä-Sudanin sisällissota on käynnissä oleva konflikti, jossa vastakkain ovat Etelä-Sudanin hallitus ja sitä vastustavat liikkeet. Sodassa hallitusta vastaan taistelevat SPLM-IO eli Sudanin kansan vapautusliike, Nuerin valkoinen armeija, Kansallinen pelastusrintama ja Etelä-Sudanin demokraattinen liike. Hallituksen puolella taistelevat Etelä-Sudan ja sitä tukevat YK, Uganda ja Etiopia.

Sota alkoi joulukuussa 2013, kun presidentti Salva Kiir Mayardit syytti varapresidentti Riek Macharia ja kymmentä muuta vallankaappausyrityksestä. Machar kielsi yrittäneensä vallankaappausta ja loikkasi SPLM-IO-liikkeen johtoon. Taistelut alkoivat aluksi Sudanin kansan vapautusliikkeen ja hallituksen välillä. Ugandalaisia joukkoja osallistui taisteluihin Etelä-Sudanin hallituksen puolelle sodan alettua. Myös YK:n rauhanturvaajia tuli alueelle vuonna 2014.

YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon vasta heinäkuussa 2017.[1]

Etelä-Sudan ja sitä vastaan kapinoivat ovat solmineet useita aselepoja. Syyskuussa 2018 arvioitiin, että sodassa on kuollut ainakin 383 000 ihmistä.[2] Sota on myös aiheuttanut sen, että moni Etelä-Sudanin kansalainen on lähtenyt pakoon omasta maastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.