Eskimolokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eskimolokki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Lokit Laridae
Suku: Lokit Larus
Laji: thayeri
Kaksiosainen nimi

Larus thayeri
WS Brooks, 1915

Katso myös

  Eskimolokki Wikispeciesissä
  Eskimolokki Commonsissa

Eskimolokki (Larus thayeri) on suurikokoinen lokki, joka pesii Pohjois-Amerikassa, Kanadan arktisilla saarilla. Eskimolokit talvehtivat laajalla alueella, joka säästä riippuen ulottuu Alaskasta aina Kalifornianlahdelle saakka. Tietty populaatio talvehtii myös Mississippijoen varrella.

Harhautuneita lintuja on tavattu Meksikossa, Japanissa, Tanskassa ja muutamassa muussa Länsi-Euroopan maassa.

Lintu on saanut tieteellisen nimensä ornitologi John Eliot Thayerin mukaan. Hänestä johtuu myös lajin englanninkielinen nimi Thayer's Gull.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eskimolokki on kookas harmaaselkäinen lokki. Ruumiin pituus on 58–63 cm, siipien kärkiväli on 130–140 cm ja se painaa 0,72–1,5 kg. Kesäpuvussa linnun pää ja kaula ovat valkoisia. Nokka on kirkkaankeltainen, ja sen alaosassa on iso punainen täplä. Selkä on harmaa ja jalat vaaleahkon punaiset.

Nuoret linnut ovat ruskehtavia, nokka ja jalat ovat mustat. Jalat muuttuvat ennen muuta pukukehitystä aikuisen jalkojen värisiksi.

Pesiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eskimolokki rakentaa pesän risuista ja kasvin osista tai se pesii vain ruoholla. Pesä on aina maassa. Naaras munii 3 sinertävää tai vihertävää munaa.

Eskimolokki kuuluu lokkiryhmään, jonka taksonomia on huonosti tunnettu, mutta jota tutkitaan paljon. Ennen sitä pidettiin grönlanninlokin (Larus glaucoides) ja tämän alalajin (Larus glaucoides kumlieni) risteytymänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Larus thayeri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]