Escape Plan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Escape Plan
Ohjaaja Mikael Håfström
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Alex Heffes
Kuvaaja Brendan Galvin
Leikkaaja Elliot Greenberg
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Atmosphere Entertainment
Emmett/Furla Films
Levittäjä Summit Entertainment
Ensi-ilta
Kesto 115 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 50 000 000 $
Tuotto 137 328 301 $[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Escape Plan (tunnettu aikaisemmin nimillä Exit Plan ja The Tomb – pako helvetistä) on ensi-iltansa vuonna 2013 saanut yhdysvaltalainen toimintatrilleri, jonka on ohjannut Mikael Håfström. Elokuvan pääosissa esiintyvät Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, James Caviezel ja Vinnie Jones.

Ray Breslin on turva-alan ammattilainen, jonka puoliksi omistama Breslin-Clark-yhtiö on erikoistunut arvioimaan vankiloiden luotettavuutta. Breslin, jonka perhe joutui vankilakarkurin surmaamaksi, soluttautuu huipputurvallisiin vankiloihin ja löytää niiden heikot kohdat. Breslin ja hänen liikekumppaninsa Lester Clark vastaanottavat CIA:n Jessica Mayerin kautta työtehtävän, joka poikkeaa edellisistä: huippusalaisen vankilan sijaintia ei paljasteta, jotta Breslinin kollegat eivät voi tarjota hänelle minkäänlaista apua vankilasta pakenemiseksi. Kun Breslin on hyväksynyt työtehtävän, hänet kidnapataan ja hänestä poistetaan seurantalaitteet.

Breslin palaa tajuihinsa suuressa kompleksissa, joka on täynnä lasisia sellejä. Vankilassa ei ole ikkunoita, jotka antaisivat viitteitä sijainnista. Pian Breslin tajuaa, ettei hänelle annettu evakuointikoodi toimi, ja ettei vankilanjohtaja Hobbes olekaan Breslinin kanssa yhteistyössä. Emil Rottmayer -niminen vanki, joka kertoo työskentelevänsä Victor Mannheimille, auttaa Bresliniä aloittamaan tappelun, jotta tämä pääsisi tutkimaan eristysselliä. Sellissä voimakkaat halogeenilamput tekevät vangin lähes toimintakyvyttömäksi. Breslin havaitsee, että vaikka sellin seinät on valmistettu alumiinista, niitit ovat terästä. Breslinin pyynnöstä Rottmayer hankkii Hobbesin toimistosta metalliesineen, ja hankkiuduttuaan uudelleen eristykseen Breslin kohdistaa esineen avulla lamppujen kuumuutta niitteihin, jotka irtoavat. Breslin laskeutuu sellin alapuolella olevaan käytävään, ja ulkoilmaan päästessään hän tajuaa vankilan olevan valtamerellä kulkeva rahtilaiva.

Hobbes paljastaa tuntevansa Breslinin, jonka hän haluaa pysyvän vankilassa koko loppuikänsä. Breslinin kollegat Abigail ja Hush saavat selville, että salainen vankila on nimeltään The Tomb (suom. Hauta), ja sen omistaa voittoa tavoitteleva yritys, joka on yhteydessä yksityiseen turvapalvelujen tarjoajaan. Samalla kun Abigail ja Hush epäilevät Clarkin luotettavuutta, tämä on yhteydessä Hobbesiin ja painottaa, ettei Breslin saa paeta vankilasta.

Breslin ja Rottmayer seuraavat vartijoiden päivittäisrutiineja ja alkavat kehittää pakoa. Rottmayer hankkii toverinsa Javedin laivan kannelle, jossa tämä mittaa itse rakennetulla sekstantilla laivan sijainnin leveysasteina. Lukemaa ja säätä arvioiden Breslin ja Rottmayer uskovat olevansa Atlantilla lähellä Marokkoa.

Breslin vakuuttaa sairasosaston tohtori Kyrien lähettämään sähköpostia Mannheimille, jotta tämä voisi auttaa paossa. Breslin antaa Hobbesin olettaa mellakan syntyvän C-osastolla, jolloin sinne siirtyy suuri osa vartijoista. Breslin ja Rottmayer aloittavat kahinan kuitenkin A-osastolla ja saavat riittävästi aikaa paeta laivan kannelle. Paon aikana Javed joutuu Hobbesin ampumaksi. Mannheimin lähettämä helikopteri saapuu laivan luokse ja aloittaa tulitaistelun. Ennen evakuointia Breslin tappaa Hobbesin.

Breslin ja Rottmayer päätyvät Marokkoon, jolloin Rottmayer paljastaa olevansa Viktor Mannheim, jonka tytär on Jessica Miller. Mannheim oli saanut etukäteen tiedon siitä, että vankilaan saapuva Breslin voi tehdä paon mahdolliseksi. Abigail paljastaa Breslinille, että Clarkille tarjottiin runsaasti rahaa, jotta tämä olisi yhtiönsä toimitusjohtaja ja pitäisi Breslinin rahtilaivassa takeena siitä, ettei vankilasta ole mahdollista paeta. Hush kaappaa Clarkin ja vangitsee rahtilaivakonttiin, jonka määränpää on tuntematon.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Sylvester Stallone  Ray Breslin  
 Arnold Schwarzenegger  Emil Rottmayer  
 Jim Caviezel  Willard Hobbes  
 50 Cent  Hush  
 Sam Neill  Dr. Kyrie  
 Vinnie Jones  Drake  
 Faran Tahir  Javed  
 Vincent D’Onofrio  Lester Clark  
 Amy Ryan  Abigail Ross  
 Graham Beckel  Brims  
 Matt Gerald  Roag  
 Caitriona Balfe  Jessica Mayer  

Turun Sanomien Henri Waltter Rehnströmin mielestä Escape Plan on puhdas toimintaelokuva, vaikka siinä onkin kevyttä maailmanpoliittista kritiikkiä. Ohjaaja Håfström pitää hänestä jännitteen ammattitaitoisesti yllä loppuun asti.[2]

  1. Escape Plan (2013) Box Office Mojo. Viitattu 7.4.2018.
  2. Rehnström, Henri Waltter: Arskan ja Syltyn kauan odotettu kohtaaminen vankilassa Turun Sanomat. 15.11.2013. Arkistoitu 21.4.2019. Viitattu 21.4.2019.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.