Esa Silander

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esa Silander Turun kirjamessuilla.

Esa Silander on suomalainen tv-toimittaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän on tehnyt lukuisia urheiluaiheisia dokumenttielokuvia ja suunnitellut televisio-ohjelmia.

Silander on kirjoittanut muun muassa Yle TV2:lle tv-sarjoja Ei vanhene koskaan, Kadonneet ja Rikoksen maailma. Hän suunnitteli ja juonsi 42-osaisen Aleksis K -kirjallisuusohjelman Yle Teemalle.

Silander on kotoisin Turusta. Hän toimi turkulaisessa Auran Aallot -paikallisradiossa sen perustamisesta saakka ja oli myöhemmin aseman päätoimittaja.

Hän on ollut mukana kansainvälisissä televisiotuotannoissa muun muassa Ateenan 2004 ja Pekingin 2008 olympialaisissa sekä juoksulajien päävaroittajana yleisurheilun MM-kilpailuissa 2005.

Kirjallisella puolella Silander on julkaissut Timo Nummelinin elämäkerran Elämäni pelikentät yhdessä Turkka Talosen kanssa. Vuonna 2010 ilmestyi Silanderin toimittama teos Sivuääniä, joka sisältää mietelauseita Jari Tervon tuotannosta. Kokoelma Asialliset ilmestyi 2011, se sisältää aforismeja Kari Hotakainen tuotannosta. 2018 Karhumies - Sulo Karjalaisen tarina yhdessä Vesa Tuomisen kanssa.

Silander on suunnitellut yhdessä Janne Porkan kanssa Onnenpallo -gameshow'n.[1] Hän on ollut käsikirjoittajana Eränkävijät-ohjelmassa, joka palkittiin parhaan tv-ohjelman Kultainen Venla-palkinnolla tammikuussa 2018.

Silander oli aiemmin avioliitossa kirjailija Leena Landerin kanssa. Liitosta on kolme yhteistä lasta. Jooa, Jirka ja Jael Silander.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]