Esa Kuloniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esa Kuloniemi

Esa Juhani Kuloniemi (s. 4. marraskuuta 1956 Mikkeli) on kitaristi ja pitkäaikainen Yleisradion musiikkitoimittaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honey B & T-Bones -yhtyeensä kanssa 1980-luvun alkupuolelta lähtien keikkaillut Kuloniemi vaikuttaa myös Dr. Helander & Third Ward - ja Aija Puurtinen & Brooklynin satu - kokoonpanoissa, sekä elektro-ambientia soittavassa Emola-Hatsina String Bandissa. Hän on perustanut mm. instrumentaaliyhtye The Hypnomenin ja soittanut Tuomari Nurmion Hunajaluut -kokoonpanossa.[1][2]

Myös kääntäjänä ansioitunut Kuloniemi on suomentanut paljon blues- ja rockmuusikoita käsittelevää kirjallisuutta ja kirjoittanut kaksi elämäkertateosta.

Kuloniemi syntyi Mikkelissä 1956. Hänen varhaisia esikuviaan olivat brittipop-invaasion ohella muusikko-enot Seppo, Jouko ja Raimo Perälä sekä paikallisessa The Mystersissä soittanut, perhetuttaviin kuulunut kitaristi Hannu Murto.lähde? Aluksi rumpuja soittanut Kuloniemi vaikutti 70-luvun alusta vuoteen 1977 kitaristina mikkeliläisyhtyeissä Hound Dogs ja FBI.lähde?

Armeijan jälkeen hän tutustui tulevaan vaimoonsa Aija Puurtiseen, jonka veljen, rumpali Ismo Puurtisen kanssa Kuloniemi perusti Juvalla yhtyeen White Leak. Tästä kokoonpanosta muotoutui kesällä 1982 ulkoilmatapahtumassa Mikkelissä ensin Go-Go Shoes -nimellä yhden keikan tehnyt trio, jossa soitti Kuloniemen ja Ismo Puurtisen ohella myös uunituore basisti Aija Puurtinen. Samana syksynä Helsinkiin muuttaneen yhtyeen nimeksi vaihtui Honey B. & T-Bones, joka jatkaa edelleen toimintaansa Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen luotsaamana.

Kuloniemi on toimittanut Yleisradiolle erilaisia blues- ja juurimusiikkiaiheisia ohjelmia vuodesta 1986. Tähän sisältyy viikoittaisen Ulvovat sudet -ohjelman teko koko Radiomafian olemassaolon ajan 1990-2003. Vuodesta 2003 hän on toimittanut Radio Suomessa Bluesministeri-nimistä ohjelmaansa. Kuloniemi vaikutti myös YleQ:n makasiinityyppisessä Popstudio-päiväblokissa. Kuloniemen journalistiseen toimintaan on kuulunut Soundi-lehden avustajuus vuodesta 1986. Hän on kirjoittanut myös Muusikko- ja Riffi -lehtiin.

Pirkanmaan Blues-yhdistys - Blues Lovers ry:n vuosittain jaettava blues & roots-musiikin erityispalkinto Jemma (käsintehty taidepuukko) myönnettiin vuonna 2009 Kuloniemelle laaja-alaisesta juurimusiikin tietämyksestään, muusikontaidoistaan, käännöstöistään ja monesta muusta aiheeseen liittyvästä toiminnasta.lähde? Hänet kutsuttiin vuonna 2019 Suomen Soitinrakentajien Kilta ry.n kunniajäseneksi tunnustuksena merkittävästä työstä suomalaisen soitinkäsityön hyväksi[3].

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • B. B. King, David Ritz: B. B. King omin sanoin (Johnny Kniga, 2003)
 • Robert Gordon: Hoochie Coochie Man: Muddy Watersin elämä ja teot (Johnny Kniga, 2004)
 • Ray Charles, David Ritz: Ray Charles omin sanoin (Johnny Kniga, 2005)
 • Peter Guralnick: Sweet soul music: Etelän soulin nousu ja tuho (Johnny Kniga, 2006)
 • Charles White: Tutti Frutti – Little Richardin ihmeellinen elämä (Johnny Kniga 2007)
 • Jason Draper: The Rolling Stones: Koko ura (Minerva Kustannus, 2008)
 • Bruce Pegg: Let It Rock! / Chuck Berryn tarina (Johnny Kniga 2008)
 • David Ritz: " Särkynyt sielu / Marvin Gayen elämä " (Johnny Kniga 2010)
 • James Segrest & Mark Hoffman: "Moanin' at Midnight / Howlin' Wolfin elämä" (Johnny Kniga 2010)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Esa "Bluesministeri" Kuloniemi Erikoistuote Syvänen Oy. Viitattu 9.9.2020.
 2. Elämäntapana Honey B & T-Bones Soundi. 1.4.2011. Viitattu 9.9.2020.
 3. Esa Kuloniemi on kiltamme uusi Kunniajäsen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Esa Kuloniemi.