Emilia Plater

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emilia Plater
Henkilötiedot
Syntynyt13. marraskuuta 1806
Vilna
Kuollut23. joulukuuta 1831 (25 vuotta)
Sotilashenkilö
Sotilasarvo Kapteeni

Emilia Plater (liett. Emilija Pliaterytė) (13. marraskuuta 1806 - 23. joulukuuta 1831) oli yksi Puolan vuoden 1831 kapinan johtohahmoista. Hän johti liettualaisia vapaaehtoisjoukkoja, joiden menestys oli aluksi hyvä. Plater kuitenkin kuoli sairauteen joulukuun lopulla vuonna 1831. Plateria pidetään kansallissankarina sekä Puolassa että Liettuassa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emilia Plater syntyi Vilnassa silloisessa Venäjän keisarikunnassa, mutta hän varttui sukulaistensa omistamassa kartanossa Liivinmaalla. Emilia luki Adam Mickiewiczin runoutta ja ihaili Kreikan vapaussodan sankarihahmo Laskarína Boumpoulínaa. Lisäksi hän harrasti ratsastusta ja tarkka-ammuntaa. Heinäkuun vallankumouksen puhjettua Ranskassa vuonna 1830 levottomuudet levisivät Venäjällekin. Puolan kuningaskunnassa alkoi marraskuun kansannousuksi kutsuttu kapina 29. marraskuuta 1830 ja Liettuassa 29. marraskuuta 1831. Liettuassa kapinaa oli edeltänyt Venäjän armeijan aloittama pakkovärväys, jota vastustettiin talonpoikien keskuudessa voimakkaasti. Plater kokosi ja varusti liettualaisista vapaaehtoisista sotilasjoukon, jonka kanssa hän suunnitteli ensin hyökkäävänsä Väinänlinnaa vastaan, mutta päätyikin valtaamaan Zarasain kaupungin Koillis-Liettuassa. Tämän jälkeen hän eteni Žemaitijaan, jonne päästyään hänelle myönnettiin 1. liettualaisen jalkaväkirykmentin 1. komppanian päälikkyys. Sotaonni kuitenkin kääntyi, mutta Plater halusi vielä jatkaa taistelua muiden luovuttua jo aseista. Hän kuitenkin kuoli 23. joulukuuta 1831 lähellä Liettuan ja Puolan nykyistä rajaa.[1]

Plater haudattiin Kapčiamiestisin pikkukaupunkiin lähelle Lazdijain kaupunkia[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b *Kallio, Aulis: Liettuan historia, s. 139. Tampere: Jagellonica-kulttuuriyhdistys ry, 2009. ISBN 978-951-98665-3-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]