Adam Mickiewicz

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adam Mickiewicz
Mickiewiczin patsas Krakovassa

Adam Mickiewicz (24. joulukuuta 1798 Zaosie lähellä Nowogródekia, nyk. Valko-Venäjä - 26. marraskuuta 1855 Konstantinopoli) oli puolalainen runoilija, jota nykyään pidetään yhtenä Puolan merkittävimmistä.

Mickiewicz syntyi 24. joulukuuta 1798 aatelisperheeseen tuolloin Venäjän valtakuntaan kuuluneessa puolalaisessa Nowogródekin kaupungissa. Opiskellessaan Vilnan yliopistossa hän liittyi kansallismieliseen puolalais-liettualaiseen salaseuraan, ja joutuikin valmistuttuaan pidätetyksi poliittisten yhteyksiensä takia työskennellessään kaunasilaisessa koulussa. Rangaistuksena hänet karkotettiin 1823 Venäjälle, jossa hän kuitenkin pääsi välittömästi paikallisten kirjailijapiirien suosioon. Vierailu Krimilla vuonna 1825 inspiroi hänet kirjoittamaan sonaatit Sonety Krymskie, jotka lukeutuvat Mickiewiczin tuotannosta tunnetuimpiin.

Viiden vuoden karkotuksen jälkeen hänen sallittiin jälleen matkustaa Venäjän ulkopuolelle. Mickiewicz päättikin poistua maasta lopullisesti, ja olla myöskään palaamatta Puolaan ennen kuin maa olisi jälleen vapaa. Ensimmäiseksi hän matkusti Weimariin tapaamaan Goethea, jonka jälkeen matka jatkui Saksan halki Italiaan, jossa hän Milanon, Venetsian ja Firenzen jälkeen asettui lopulta aloilleen Roomaan. Roomassa hän jatkoi myös kirjallista työtään uudella innolla, kirjoittaen muun muassa pisimmän ja ehkä tunnetuimman runonsa Pan Tadeusz, joka on nykyään tunnustettu Puolan kansalliseepokseksi.

Vuonna 1832 Mickiewicz muutti Pariisiin, jossa ensimmäiset vuodet sujuivat köyhyyden ja onnettomuuden vallitessa erityisesti vaimonsa Celina Szymanowskan mielenterveyden petettyä. Vuonna 1840 Mickiewicz sai kuitenkin viran Collège de Francen slaavilaisten kielten ja kirjallisuuden tuntijana, menettääkseen sen jo vuonna 1844 keskityttyään uskonnolliseen mystiikkaan ja sotkettuaan seurauksena uskonnon ja politiikan liian vahvasti luentoihinsa. Viisi vuotta myöhemmin hän perusti radikaalin tsaristista Venäjää ja Pyhää istuinta arvostelleen sanomalehden La Tribune des Peuples, joka kuitenkin suljettiin pian tsaari Nikolai I:n vaatimuksesta. Krimin sodan sytyttyä vuonna 1853 Mickiewicz matkusti Konstantinopoliin organisoimaan puolalaisrykmenttiä taisteluun Venäjää vastaan. Konstantinopolissa hän kuitenkin sairastui koleraan ja kuoli 26. marraskuuta 1855. Mickiewicz haudattiin Pariisiin, josta jäänteet kuitenkin vuonna 1900 siirrettiin Krakovaan Wawelin katedraaliin monien muiden puolalaisten suurmiesten viereen.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Adam Mickiewicz.