Emil Hácha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiedosto:Emil Hácha (1872-1945).jpg
Emil Hácha (1872-1945)

Emil Hácha (12. heinäkuuta 187226. kesäkuuta 1945) oli tšekkilakimies, Tšekkoslovakian kolmas presidentti vuodesta 1938 ja Böömin–Määrin protektoraatin valtiopresidentti.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emil Háchan hauta Prahassa.

Hácha syntyi Trhové Svinyssa ja kävi koulua České Budějovicessa ja opiskeli lakia Prahassa. Hän työskenteli Böömin kuningaskunnan maakomiteassa päätettyään opintonsa 1896. Pian ensimmäisen maailmansodan puhjettua häntä tuli cisleithanian korkeimman hallinto-oikeuden tuomari Wieniin.

Versailles’n rauhan jälkeen Hácha nimitettiin Tšekkoslovakian korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja sen presidentiksi 1925. Häntä pidettiin englantilaisen tapaoikeuden ja kansainvälisen lain asiantuntijana. Hän käänsi myös englantilaista kirjallisuutta tšekiksi.

Münchenin sopimuksen jälkeen ja presidentti Edvard Benešin jätettyä virkansa Hácha valittiin presidentiksi 30. marraskuuta 1938, koska ei ollut osallistunut maan jakaneisiin hallituksiin ja katolaisuutensa ja konservatiivisuutensa vuoksi. Yöllisessä tapaamisessa Adolf Hitlerin ja Hermann Göringin kanssa Berliinissä 14. ja 15. maaliskuuta 1939 välisen yönä Hácha pakotettiin allekirjoittamaan sopimus, jossa Böömi ja Määri liitettiin Saksaan Hitlerin uhattua pommittaa maata. Parlamentti ei osallistunut Háchan päätökseen.

Tšekkoslovakian jäänteiden miehityksen jälkeen 16. maaliskuuta Háche nimitettiin Böömin-Määrin protektoraatin nukkehallitsijaksi ja hän vannoi uskollisuuden valan Hitlerille ja valtakunnanprotektori Konstantin von Neurathille. Hácha protestoi saksalaispolitiikkaa ja maan saksalaistamista, mutta hänen mielipiteillään ei ollut painoarvoa. Hän teki myös salaista yhteistyötä Benešin maanpakolaishallituksen kanssa.

Tilanne muuttui kun valtakunnanprotektoriksi nimitettiin Reinhard Heydrich liian helläkätisen von Neurathin sijaan. Tämän jälkeen monet hänen kollegoistaan vietiin keskitysleireille tai teloitettiin, ml. pääministeri Alois Eliáš.

Monien historioitsijoiden mukaan Hácha ei ollut vastuussa maan tapahtumista ikänsä ja huonon terveydentilansa vuoksi. Kun liittoutuneet valtasivat Prahan 13. toukokuuta 1945, Hácha vangittiin ja siirrettiin vankisairaalaan, jossa hän kuoli 26. kesäkuuta. Hänet haudattiin merkitsemättömään hautaan Vinohradyn hautausmaalle Prahaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Emil Hacha Prague casle. Viitattu 23.10.2013.