Elitserien (jääpallo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elitserien
Laji Jääpallo
Maa(t) Ruotsi
Perustettu 2007
Joukkueita 14
Hallitseva mestari Edsbyns IF
Sivusto www.elitserien.se

Elitserien (ruots. Elitserien i bandy) on Ruotsin jääpallon pääsarja. Sarja käynnistyi kaudella 2007/2008[1], kun se korvasi Allsvenskanin korkeimpana sarjatasona.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsissa pelattiin jääpallon mestaruudesta ensi kertaa vuonna 1931 nimellä 1. divisioona. Divisioona oli jaettu useisiin alueellisiin lohkoihin. Kaudella 1981/1982 perustettiin Allsvenskan, joka oli sekin aluksi jaettu kahteen maantieteelliseen lohkoon, ja lohkojen parhaat etenivät Elitserien-jatkosarjaan. 2000-luvun alkupuolella alkoivat suunnitelmat uuden sarjan luomisesta, ja ensimmäinen koko kauden mittaisen ja maan kattavan Elitserien-sarjan kausi pelattiin kaudella 2007/2008. Nykyisin nimeä Allsvenskan käytetään toiseksi korkeimmasta sarjatasosta.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa 14 joukkuetta pelaa kaksinkertaisen sarjan. Kauden päätteeksi kahdeksan parasta etenevät puolivälieriin, joukkueet sijalla 9-10 jäävät Elitserieniin, mutta eivät myös putoa karsintoihin eivätkä nouse puolivälieriin, joukkueet sijalla 11-12 putoavat karsintoihin, jossa he taistelevat Allsvenskanista tulleita joukkueita vastaan Elitserieniin nousuun ja sijalla 13-14 olevat joukkueet putoavat suoraan Allsvenskaniin. Puolivälierien alkaessa 4 parasta valitsevat joukkueen sijoilla 5-8 jonka kanssa he pelaavat puolivälierän. Valinta alkaa parhaasta joukkueesta, eli sijalla 1 olevasta joukkueesta, sitten toinen, kolmas ja neljäs. Neljäs joutuu ottamaan joukkueen, jota 3 parasta ei valinnut. Yleensä yritetään valita huonoin joukkue, mutta valinnassa kannattaa miettiä myös matkan pituutta ja kustannuksia. Puolivälierät pelataan paras kolmesta, ja välierät paras viidestä -periaatteella. Yksiosainen loppuottelu pelataan maaliskuussa Uppsalan Studenternasin kentällä.

Joukkueet kaudella 2020–2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]