Elfen Lied

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elfen Lied
エルフェンリート
(Erufen Rīto)
Genre Toiminta, kauhu, psykologinen, romantiikka, science fiction, seinen, ecchi
Manga: Elfen Lied
Tekijä Lynn Okamoto
Julkaisija Shūeisha
Sarjajulkaisulehti Weekly Young Jump
Ensimmäinen painatus 6. kesäkuuta 2002 –
25. marraskuuta 2005
Kirjojen lukumäärä 12
TV-anime: Elfen Lied
Ohjaaja Mamoru Kanbe
Studio Arms
Lähetyskanavat Japani AT-X
Yhdysvallat Anime Network
Yhdistynyt kuningaskunta Propeller TV
Etelä-Afrikka Animax[1]
Alkuperäinen lähetyskierros 25. heinäkuuta 2004 –
17. lokakuuta 2004
Jaksojen määrä 13
OVA: 10.5: Regenschauer
Ohjaaja Mamoru Kanbe
Studio Arms
Jaksojen määrä 1[2]
Julkaisupäivät 21. huhtikuuta 2005

Elfen Lied ([ˈɛlfən liːt], jap. エルフェンリート) on japanilaisen Lynn Okamoton luoma mangasarja, josta on myös tehty animesarja televisioon. Elfen Lied keskittyy Homo Sapiens-ihmisten kaltaisiin diclonius-ihmisiin jotka ilmestyvät maapallolle luonnollisen kehityskulun seurauksena ja uhkaavat syrjäyttää nykyisen ihmisrodun. Nimi Elfen Lied on saksaa ja tarkoittaa "Haltioiden laulua" (katso Lied).

Elfen Liediä julkaistiin aluksi mangana Weekly Young Jump -lehdessä, jota Japanissa julkaisee Shūeisha. TV-anime alkoi mangan loppuessa 25. heinäkuuta 2004.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa, kun nuori tyttö, Lucy pääsee pakenemaan outojen yhteensattumien avulla Insularin tutkimuskeskuksesta lähellä Kamakuran rannikkoa Kanagawan prefektuurissa Japanissa. Lucy tappaa paon aikana suuren määrän laitoksen henkilökuntaa yliluonnollisilta vaikuttavilla voimillaan. Paon aikana tarkka-ampuja yrittää ampua Lucya niskaan, mutta epäonnistuu, ja luoti kimpoaakin Lucyn päässä olevasta metallikypärästä. Lucy vajoaa tajuttomana kielekkeeltä mereen.

Lucy ei ole tavallinen henkilö vaan diclonius-ihminen, jolla on kaksi pientä sarvea päässä (mistä nimi diclonius, eli kaksisarvinen). Diclonius-ihmisillä on kyky käyttää "vektoreita", jotka ovat ylimääräisiä, lähes näkymättömiä, voimakkaita käsiä. Vektoreiden määrä (animessa yleensä neljä) ja pituus vaihtelevat täysin dicloniuksesta riippuen.

Päivä Lucyn pakenemisen jälkeen nuori opiskelijapoika Kōta saapuu Kamakuraan tapaamaan läheistä Yuka-serkkuaan. Kōta on saapunut opiskelemaan paikallisessa yliopistossa, ja hänen tätinsä on antanut hänelle majapaikan perheen omistamasta entisestä majatalosta sillä edellytyksellä, että Kōta huolehtii sen kunnossapidosta.

Kōta ja Yuka lähtevät kävelemään hiekkarannalle, josta he löytävät rannalle huutoutuneen Lucyn alastomana ja täysin avuttomana. Lucyn päästä vuotaa edelleen verta, ja hänen kokemansa fyysinen trauman vuoksi Lucylle on kehittynyt sivupersoona. Kylmän laskelmoivan ja sadistisen Lucyn vastakohtana on erittäin oppivainen ja näennäisen harmiton, "nyū"-sanaa toisteleva tyttö. Tietämättä, mitä tehdä hänen kanssaan, Kōta ja Yuka ottavat hänet hoiviinsa ja alkavat käyttää hänestä nimeä Nyū. Kōtaan ihastunut Yuka päättää nopeasti myös muuttaa asumaan Kōtan ja Nyūn kanssa samaan huoneistoon.

Kōta, Nyū, ja Yuka yrittävät selvittää elämäänsä sekä menneisyyttään sarjan edetessä. Nyūn kautta Kōta alkaa saada takaisin kivuliaita muistojaan, jotka on haudannut syvälle mieleensä. Tällä välin tutkijat tutkimuskeskuksesta yrittävät selvittää, mitä Lucylle tapahtui ja missä hän majailee lähettämällä sekä homo sapiens-, että diclonius-agentteja ottamaan Lucyn kiinni.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucy
Lucy

Lucy / Kaede (jap. ルーシー) on n. 18-vuotias diclonius-tyttö. Lucyllä on useita (animessa neljä) vektoreita, joiden kantama on kaksi metriä. Hän voi niiden avulla nopeasti tappaa kenet hyvänsä tuon rajan sisällä. Kauempana olevia kohteita vastaan Lucy kykenee sinkoamaan maassa lojuvia esineitä kuolettavalla voimalla. Hän on myös kykenevä pysäyttämään tai kimmoittamaan useimmat normaalit ammukset, kun hän keskittyy tehtävään. Lucyn viha ihmisiä kohtaan johtuu pääasiassa tavasta, jolla muut lapset häntä kohtelivat lapsena. Lucy hylättiin metsään syntymänsä jälkeen. Hänet lähetettiin orpokotiin, jossa muut lapset kiusasivat ja nimittelivät häntä Lucyn sarvien vuoksi. Kun Lucy oli kasvanut kymmenen vuoden ikään, hän löysi koiranpennun, josta alkoi huolehtia. Orpokodin lapset kuitenkin löysivät ja tappoivat pennun vain kiusatakseen Lucyä. Tämä laukaisi Lucyn synnynnäiset diclonius-voimat, ja Lucy repi palasiksi muut lapset vektoreillaan. Hieman tuon jälkeen Lucy tapasi Kōtan metsässä haudattuaan koiran maahan.

Lucy toistuvasti ilmaisee ja purkaa vihaansa väittäen, että ihmiset, jotka eivät ole dicloniuksia, eivät oikeasti ole ihmisiä. Häneltä tuntuukin kokonaan puuttuvan empatia, sillä hän tappaa tuntematta mitään ja käyttäytyy enemmän tai vähemmän sadistisesti. Huolimatta tästä asenteesta ihmiselämää kohtaan hän ei vahingoita Kōtaa ja pidättäytyy tappamisesta hänen läsnä ollessaan.

Nyü
Nyü

Nyū (jap. にゅう) on Lucyn sivupersoonallisuus, joka kehittyi, kun tarkka-ampujan luoti kimposi Lucyn päässä olleesta kypärästä. Nyūlla on pikkulapsen persoonallisuus ja puutteellinen käsitys ympäröivästä maailmasta. Häneltä puuttuu taito puhua selkeää kieltä. Nyū on täysin viaton ja kyvytön vahingoittamaan ketään, sillä hän on kaikki se, mikä Lucyssä on hyvää. Nyū muuntautuu Lucyksi, kun häntä kohdellaan huonosti.

Ääninäyttelijä: Sanae Kobayashi (japani), Kira Vincent-Davis (englanti)

Kohta
Kohta

Kōta (jap. 耕太 ja コウタ) on noin 19-vuotias opiskelija. Hän tulee tarinaan mukaan, kun hänen serkkunsa perhe sallii hänen muuttaa perheen omistamaan vanhaan majataloon. Vastapalveluksena hänen tulee huolehtia majatalorakennuksen huoltamisesta ja kunnossapidosta samalla, kun käy opiskelemassa paikallisessa yliopistossa. Kouta on padonnut traumaattiset muistonsa isänsä ja pikkusiskonsa kuolemasta Lucyn käsissä. Kōta ei siksi tunnista Lucyä, vaikka on tavannut hänet aikaisemmin lapsuudessaan. Osittain johtuen juuri kokemuksistaan Kōtalla on pehmeä paikka sydämessään tytöille, joilla on ongelmia, ja hän on siksi erittäin jalomielinen ja suojeleva ympärillään olevia tyttöjä kohtaan.

Ääninäyttelijä: Chihiro Suzuki (japani), Adam Conlon (englanti)

Yuka (jap. ユカ) on Kōtan serkku. Myös hän on n. 19-vuotias ja suunnittelee aloittavansa opinnot samassa yliopistossa kuin Kōtan kanssa. Hän muuttaa asumaan majataloon kuin Kōta, jota hän ei ole nähnyt moniin vuosiin. Hän on ollut ihastunut Koutaan lapsuudestaan lähtien. Siksi hän on erittäin mustasukkainen nähdessään Kōtan muiden tyttöjen, erityisesti estottoman Nyūn, kanssa.

Ääninäyttelijä: Mamiko Noto (japani), Nancy Novotny (englanti)

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi kuvaa mangasta, joissa esiintyvät Lucy, Kōta ja Mayu. Lucyllä on huomattavasti suurempi määrä vektoreita käytössään mangassa.

Alun perin julkaistu viikoittain ilmestyvässä Young Jump -lehdessä. Valmis mangasarja käsittää 107 kappaletta, jotka jakaantuvat 12 kirjaan.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vol. ISBN Japanin julkaisupäivä Kappaleet
01 ISBN 4-08-876358-0 Lokakuu 2002 01–07
02 ISBN 4-08-876379-3 Joulukuu 2002 08–17
03 ISBN 4-08-876406-4 Helmikuu 2003 18–27
04 ISBN 4-08-876446-3 Toukokuu 2003 28–38
05 ISBN 4-08-876477-3 Elokuu 2003 39–48
06 ISBN 4-08-876513-3 Marraskuu 2003 49–60
07 ISBN 4-08-876579-6 Maaliskuu 2004 61–71
08 ISBN 4-08-876638-5 Heinäkuu 2004 72–75
09 ISBN 4-08-876696-2 Lokakuu 2004 76–82
10 ISBN 4-08-876764-0 Maaliskuu 2005 83–87
11 ISBN 4-08-876838-8 Elokuu 2005 88–97
12 ISBN 4-08-876884-1 Marraskuu 2005 98–107

Sivujuonet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangan mukana kulkee myös useita sivujuonia edellisistä Lynn Okamoton teoksista. Nämä tarinat eivät liity Elfen Liedin juoneen mitenkään.

  • MOL– kirjassa 1
  • Digitopolis – esiintyy kirjassa 2
  • Memoria – esiintyy kirjassa 3
  • Carrera – esiintyy kirjassa 5

Lisäksi kirja 8 sisältää kaksi muuta tarinaa, jotka sijoittuvat Elfen Liedin maailmaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • Mō hitotsu no shiawasena mirai on ensimmäinen erikoisluku. Se kertoo Nozomin menneisyydestä ja taustoista, jotka vaikuttivat hänen päätökseensä muuttaa Kaeden majataloon. Tämä tarina ei ole ristiriidassa Elfen Liedin kaanonin kanssa, ja sopisi pääosin varsinaiseen juoneen mukaan.
  • Toinen sivutarina Sake wa nomu hō nomareru hō? käsittelee Nozomin saapumisen jälkeen pidettyä juhlaa, johon osallistuvat kaikki Kaeden majatalossa asuvat, sekä heidän hillitsemätöntä juomistaan. Nana ja Mayu vajoavat uneen, mikä sallii Yukan ja Nyūn estoitta antaa Kōtalle intiimiä kohtelua. Epäonneksi hupi loppuu nopeasti lyhyeen, kun Nyūn persoonallisuus vaihtuu ilman varoitusta Lucyksi, joka tuntuu olevan kuohuksissaan tapahtuneesta. Luvun loppu on jätetty lukijan mielikuvituksen varaan. Tämä tarina ei ole kanoninen Elfen Liedin varsinaisen juonen kanssa.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juonierot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mangassa ja animessa esitetty asenne ja tietojen syvyys diclonius-rodusta eroavat toisistaan suuresti. Dicloniuksesta annetaan vähemmän yksityiskohtia animessa. Kohtaukset, joissa kerrotaan mm. professori Kakuzawan todellisuudessa olevan diclonius, hänen perheestään sekä mahdollisesta sukulaisuudesta Lucyyn on jätetty pois animesta lähes kokonaan. Animessa kaikilla dicloniuksilla on vaaleanpunaiset hiukset, kun taas mangassa Lucyllä on vaaleanpunaiset, Marikolla vaaleat ja Nanalla tummanvioletit hiukset. Animessa Marikolla on eniten vektoreita, kun taas Nanan vektorit olivat pisimmät ja Lucyn voimaikkaimmat.

Jotkin hahmot, jotka esiintyvät mangassa, eivät ole mukana animessa. Esimerkiksi jo tarinan varhaisessa vaiheessa mangassa esiintyy Yukan tuttava Nozomi, jota ei tavata animessa. Toisaalta soittolaatikko, joka soittaa sarjan tunnusmusiikki "Liliumia" ei esiinny mangassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Teemamusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avausteema
"Lilium" – Kumiko Noma
Lopputeema
"be your girl" – Chieko Kawabe

Kulttuuriset viittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alku- ja lopputekstien aikana näkyvät taiteelliset kuvat perustuvat Gustav Klimtin maalauksiin, kuten maalauksiin Suudelma ja Adele Bloch-Bauerin muotokuva I.

Musiikki ja runous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksankielinen laulu Elfen Lied ("Haltialaulu") esiintyy mangassa, ja sen on säveltänyt Hugo Wolf. Runo, jonka on kirjoittanut Eduard Mörike, on pohjana Wolfin laululle. Laulu ei esiinny animessa. Sen opettaa Nyūlle mangassa Nozomi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Web Archive Elfen Lied (englanniksi)
  2. Fandompost ADV Films Brings ‘Elfen Lied’ TV+OVA Anime DVD/BD Release (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Elfen Lied. (englanniksi)

Viralliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäviralliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]