Eläville ja kuolleille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eläville ja kuolleille
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Kari Paljakka
Käsikirjoittaja Kari Paljakka
Tuottaja Ilkka Mertsola
Pääosat Hannu-Pekka Björkman
Katja Kukkola
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Sputnik
Ensi-ilta 2005
Kesto 95 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Eläville ja kuolleille on suomalainen tositapahtumiin perustuva draamaelokuva. Se kertoo lapsensa menettäneen perheen ensimmäisestä suruvuodesta.[1]

Elokuva perustuu Pietarsaaressa 1980-luvulla sattuneeseen tapahtumasarjaan, ja elokuvan käsikirjoitus pohjautuu perheenjäsenten haastatteluihin ja Gösta Karfin kirjoittamaan kirjaan. Hannu-Pekka Björkman palkittiin elokuvasta parhaan miespääosan Jussi-palkinnolla vuonna 2006.

Elokuva ensiesitettiin televisiossa Yle TV1:n Kotikatsomossa 26. maaliskuuta 2007.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Perheen nuorin poika, Matti kuolee kotinsa pihalla sattuneessa autopalossa. Onnettomuus koskettaa perheen äitiä, Marjaa (Katja Kukkola) raskaimmin murtaen ja masentaen tämän, kun taas perheen isä (Hannu-Pekka Björkman) yrittää pitää perheen kasassa ja pysyä kovana. Perheen vanhempi poika, Timo (Johannes Paljakka) tuntee olonsa haavoittuvaksi kokien menettäneensä pikkuveljensä lisäksi vanhempansa, vaikkei tapahtuman vakavuus aukenekaan täysin hänelle. Timo alkaa oireilla koulussa.

Lähiympäristön ymmärtämättömyys vaikeuttaa perheen tilannetta, ja raskaan menetyksen myötä esille alkavat nousta aiemmat, käsittelemättömät ja vaietut menetykset. Elokuva alkaa onnettomuuden jälkeisestä päivästä ja seuraa perheen toipumista ensimmäisen suruvuoden ajan. Koettu menetys muuttaa vähitellen perheen näennäisesti samanlaisena jatkuvan arjen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Eläville ja kuolleille Elonet. Viitattu 20.7.2022.


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.