Efren Saldivar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Efren Saldivar (syntynyt 30. syyskuuta 1969) on yhdysvaltalainen sarjamurhaaja joka murhasi potilaitaan toimiessaan hengitysterapeuttina.

Saldivar syntyi Brownsvillessä Texasissa, ja valmistui hengitysterapeutiksi vuonna 1988, ja pääsi sairaalaan töihin yövuoroon.

Hän murhasi potilaita injisoimalla potilaisiin halvaannuttavaa lääkettä, joka johti hengityslamaan ja/tai sydänpysähdykseen. Nämä lääkkeet ovat voineet olla morfiinia ja suksametoniumkloridia, koska niitä löytyi hänen vaatekaapistaan käytettyjen ja käyttämättömien injektioruiskujen kanssa.[1] Kuudessa murhassa oli todistetusti käytetty pankuronia (Pavulon),[2] joka pysäyttää potilaan hengityksen, kytkettäessä heidät hengityskoneeseen. Salrivar valitsi uhrinsa huolellisesti, ja murhasi yleensä potilaita jotka olivat muutenkin kuolemassa. Tämän vuoksi hänen työvuorollaan ei huomattu poikkeavuuksia potilaiden kuolleisuudessa.

Saldivar erotettiin virastaan 13. maaliskuuta 1998, pian sen jälkeen kun hän oli tunnustanut 50 murhaa. Hän perui tunnustuksensa myöhemmin. Jotta olisi saatu varmuus Saldivarin syyllisyydestä, uhrit joita ei oltu krematoitu, kaivettiin haudasta ja niille suoritettiin ruumiinavaus. Ruumiista löytyi suuria määriä pankuronia, joka säilyy muuttumattomana kuukausia hautaamisen jälkeenkin. Uhreista kaksikymmentä kaivettiin haudasta, ja kuudessa ruumiissa havaittiin kuolettava määrä pankuronia.

12. maaliskuuta 2002 Saldivar myönsi syyllisyytensä kuuteen murhaan, ja hänet tuomittiin kuuteen peräkkäiseen elinkautiseen vankeusrangaistukseen, ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen. Hän kärsii tuomiotaan Salinas Valleyn osavaltion vankilassa.

Todellisen uhrien määrän tietää vain Saldivar itse, mutta on arvioitu että uhreja voisi olla yhteensä 120.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]