Edwin Hubble

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edwin Hubble

Edwin Powell Hubble (20. marraskuuta 1889 Marshfield, Missouri28. syyskuuta 1953 San Marino, Kalifornia) oli merkittävä yhdysvaltalainen tähtitieteilijä. Hubble havaitsi ensimmäisenä, että kauempana olevat galaksit loittonevat nopeammin kuin lähellä olevat. Tästä voitiin päätellä, että maailmankaikkeus laajenee. Galaksien loittonemisnopeuden ja etäisyyden välisen suhteen kaava tunnetaan nykyään Hubblen lakina.

Myös Hubble-avaruusteleskooppi on nimetty Edwin Hubblen mukaan.

Hubble käytti tätä 100" (2,5 m) Mount Wilsonin observatorion Hooker-teleskooppia havainnoissaan, jotka hän aloitti vuonna 1919[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edwin Hubblen perhe muutti Chicagoon vuonna 1898. Oppikoulussa Hubble oli lupaava, mutta ei epätavallinen oppilas ja hän oli hyvä urheilussa, sillä hän rikkoi Illinois’n osavaltion korkeushyppyennätyksen.

Edwin tutustui ensimmäistä kertaa tähtitieteeseen kahdeksanvuotiaana katsoessaan kaukoputkella. Tuolloin puhuttiin paljon Marsin kanavista ja asia kiinnosti Edwiniäkin. Hubblesta piti alun perin tulla lakimies, mutta hän itse tahtoi tähtitieteilijäksi. Hän piti myös englannin kielestä.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mt. Wilsonin observatoriossa tekemillään tutkimuksilla hän osoitti, että ns. kierteissumut ovat kaukaisia galakseja. Vuonna 1929 Edwin Hubble julkaisi tutkimuksen, joka osoitti galaksien etääntyvän sitä nopeammin mitä kauempana ne ovat. Näin hän tuli osoittaneeksi, että maailmankaikkeus laajenee. Hubble myös luokitteli galaksit niiden ulkonäön perusteella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Viimeiset vaiheet”, Universumin salat, s. 113. Bonnier Publications, 2008.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Edwin Hubble.
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.