Edguy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edguy
Edguy keikalla Santiago de Chilessä 2006.
Edguy keikalla Santiago de Chilessä 2006.
Tiedot
Toiminnassa 1992
Tyylilaji power metal
heavy metal
Kotipaikka SaksaFulda, Saksa
Laulukieli englanti
Jäsenet

Tobias Sammetlaulu
Jens Ludwigkitara
Dirk Sauerkitara
Tobias Exxelbasso
Felix Bohnkerummut

Entiset jäsenet

Dominik Storch

Levy-yhtiö

The End Records
AFM Records
Nuclear Blast

Aiheesta muualla
Kotisivut

Edguy on vuonna 1992 perustettu saksalainen power metal -yhtye.

Edguyn perustivat nykyinen laulaja Tobias Sammet yhdessä kitaristi Jens Ludwigin kanssa. Yhtyeen nimi oli alkujaan Sammetin ja Ludwigin lempinimi heidän silloiselle matematiikan opettajalleen. Sammet soitti aluksi bassoa ja kosketinsoittimia ja siirtyi laulajaksi vasta myöhemmin. Nykyinen komppikitaristi Dirk Sauer oli heidän kanssaan samassa koulussa ja liittyi yhtyeeseen toiseksi kitaristiksi. Rumpaliksi yhtyeeseen ilmoittautui Dominik Storch, jonka isällä oli rumpusetti.

Vuonna 1994 Edguy teki ensimmäiset demonsa: Children of Steel ja Evil Minded ja ensimmäisen levytyssopimuksensa se sai AFM Records:ltä vuonna 1995. Yhtye pääsi levyttämään ensimmäisen albumin Savage Poetry, jonka tekemisessä kesti vain kaksi viikkoa. Kappaleet kirjoittanut Sammet oli tuolloin 17-vuotias. Toinen albumi, nimeltänsä Kingdom of Madness, ilmestyi vuonna 1997. Jonkin ajan kuluttua Storch erosi bändistä ja hänen tilalleen otettiin nykyinen rumpali Felix Bohnke. 1998 Edguy teki jo kolmannen albuminsa Vain Glory Opera, jossa uusi rumpali ei jostain syystä vielä soittanut, vaan rummut hoiti Frank Lindenthal. Vain Glory Opera oli ainoa Edguyn levy jossa Lindenthal oli mukana. Levyllä vierailivat Hansi Kürsch (Blind Guardian) ja Timo Tolkki (Stratovarius).

Ennen seuraavan albumin nauhoittamista 1999, Sammet lopetti basson soiton ja tilalle tuli Tobias Exxel. Theater of Salvation albumista eteenpäin Sammet lauloi ja soitti pianoa. Uusi albumi oli ilmestymisvuonnaan monen musiikkilehden listaykkösenä ja levyä myytiin jopa 300 000. Theater of Salvationin jälkeen, Edguy päätti tehdä uudestaan vanhimman albuminsa Savage Poetry, ja restauroitu versio julkaistiin vuonna 2000 pienellä nimen muutoksella. Tällä kertaa he viettivät studiossa kolme kuukautta.

Sammet oli innoissaan laulamisesta ja hän perusti sivuprojektin Avantasia. Avantasiaan Sammet keräsi paljon kuuluisia ja tuttuja rock/power metal -laulajia: muun muassa Michael Kiske (Helloween), David DeFeis (Virgin Steele), Sharon den Adel (Within Temptation), Rob Rock, Andre Matos (Angra) ja Kai Hansen (Helloween, Gamma Ray). Vaikka hän käytti aikaa Avantasian parissa, hän ei unohtanut Edguyta. Vuonna 2001 pojat tekivät Mandrake-nimisen albumin ja aloittivat laajan maailmankiertueen muun muassa suomalaisen Lullacryn kanssa.

Vuonna 2003 Edguy nauhoitti livealbumin Burning Down the Opera (2 CD). Vuonna 2004 yhtye vaihtoi levy-yhtiöksi Nuclear Blastin ja kauppoihin tuli King of Fools EP, jossa oli yksi lyhennetty kappale albumilta ja neljä ei-albumi kappaletta. Samana vuonna Edguy työsti albumin Hellfire Club, kokoelma-albumin Hall of Flames sekä singlen Lavatory Love Machine. Vuonna 2005 Edguy julkaisi Superheroes -nimisen EP:n ja Superheroes DVD:n.

Vuonna 2006 yhtye julkaisi Rocket Ride -albumin.

Tinnitus Sanctus julkaistiin marraskuussa 2008. Elokuussa 2011 ilmestyi yhdeksäs studioalbumi, Age of the Joker.

Pääartikkeli: Edguyn diskografia

Studioalbumit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]