East Coast hip hop

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KRS-One
DJ Premier on arvostettu DJ ja tuottaja

East Coast hip hop (suomeksi itärannikon hip hop) on rap-musiikin alagenre, joka on syntynyt Bronxissa, New Yorkissa 1970-luvun alkupuolella. Lajin kulta-aikaa oli 1990-luku.[1] Lajia kutsutaan usein rapin ensimmäiseksi ja alkuperäiseksi muodoksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

East Coast hip hopia kutsutaan usein New Yorkin räpiksi, sillä se on syntynyt New Yorkissa, pääosin nuorison järjestämissä juhlissa, Bronxissa 1970-luvulla. Lajin ensimmäisiä artisteja olivat muun muassa DJ Kool Herc, Run-D.M.C ja Sugarhill Gang, jotka olivat uraaurtavia merkkihenkilöitä hip hopin syntyessä. Hip hopin kehittyessä rap-artistejen mukaan ryhtyi myös rap-ryhmiä kuten De La Soul ja A Tribe Called Quest, joiden työn myötä genren biitit ja sanoitukset kehittyivät.

Länsirannikon hip hopin nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla länsirannikon hip hop alkoi nousta muun muassa N.W.A:n ja Dr. Dren albumien tultua myyntiin, ja alkoi myydä suurille massoille enemmän kuin itärannikon rap.

Vaikka G-funk olikin rapin hallitseva genre 1990-luvulla, East Coast hip hop oli vielä tärkeä osa hip hopin musiikkikulttuuria, muun muassa sellaisten artistejen kuten Gang Starr, Pete Rock ja myöhemmin Nas hallitsemana.

Tunnettuja East Coast hip hop -artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. East Coast Hip-Hop ThoughtCo. Viitattu 30.7.2017.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.