DJ Premier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DJ Premier
DJ Premier marraskuussa 2005.
DJ Premier marraskuussa 2005.
Henkilötiedot
Syntynyt21. maaliskuuta 1966 (ikä 57)
Houston, Texas
Ammatti musiikkituottaja, DJ
Muusikko
Taiteilijanimi DJ Premier
Preem
premier
Primo
Aktiivisena 1984-
Tyylilajit hip hop
Soittimet keyboardView and modify data on Wikidata
Yhtyeet Gang Starr
Levy-yhtiöt Wild Pitch/EMI (1987–1990)
Chrysalis/EMI (1991–1998)
Virgin/EMI (1998–2003)
Year Round (2003–)
Aiheesta muualla
premierwuzhere.com

Christopher Edward Martin (s. 21. maaliskuuta 1966 Houston, Texas), taiteilijanimeltään DJ Premier, on yhdysvaltalainen hip hop -tuottaja ja DJ. Premier oli toinen osapuoli Gang Starr -duossa, jossa hän vastasi biiteistä ja vuonna 2010 kuollut Guru räppäämisestä.[1]

Premier on alkujaan kotoisin Houstonista, mutta on asunut Brooklynissä, New Yorkissa käytännössä koko muusikkouransa ajan. Hän omistaa myös kaksi levy-yhtiötä, Year-Round Recordsin ja Works of Martin, jotka ovat julkaisseet joitakin levyjä. DJ Premier on kerännyt mainetta hip hop -tuottajana. Rolling Stone -lehti muun muassa nimitti Premierin hip hopin kaikkien aikojen parhaaksi tuottajaksi.[2] Itse hän on saanut paljon vaikutteita Marley Marlilta. Muita vaikuttajia ovat muun muassa Jam Master Jay, Whodini, Grandmaster Flash, Kool Herc ja Jazzy Jay.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DJ Premier tutustui leyjen pyörittämiseen kouluaikanaan. Hänen alkuperäinen taiteilijanimensä oli Waxmaster C, jonka hän kuitenkin vaihtoi muuttaessaan Brooklyniin ja liittyessään Gang Starr -duoon. Hän valitsi nimen Premier, koska hän oli ensimmäinen, joka teki mitä hän teki.

Tuotantotyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Premierin biittien tyyli perustuu usein kahden tahdin luuppiin, joka toistuu melkeinpä koko kappaleen ajan, sekä skrätsättyihin kertosäkeisiin. Uransa alussa hän käytti biittien tekemiseen E-MU SP 12 -sampleria, mutta viimeisten 20 vuoden aikana taustat on tehty pääosin Akain S950 -samplerilla, jota hän ohjaa Akai MPC 60II -rumpukoneella. Premier sekvensoi kaiken MPC:hen käyttäen hyväksi myös E-MU Planet Phatt ja Mo Phatt -moduulisyntetisaattoreita sekä Korg Trident, Roland Fantom ja Yamaha Motif -syntetisaattoreita. Vuoden 2014 aikana Premier siirtyi käyttämään Akai MPC Renaissancea. Premierin tuotantotyyli kehittyi nykyisiin uomiinsa vuosien 1996-1998 välisenä aikana ja uuden tyylin suuntia kuultiin ensi kertaa Gang Starrin 'Moment of Truth albumilla. Gurua lainaten "You Know My Steez" kappaleen introssa: "So y'know the rhyme style is elevated the style of beats is elevated but it's still Guru and Premier". Premier aloitti biittien teon aiemmin samplen työstämisestä, mutta nykyään hän soittaa useimmiten ensin rummut. Joskus hän myös aloittaa työstämisen hahmottelemalla erilaisia melodioita koskettimilla. Premierin samplet ovat usein "raakoja", eli niissä saattaa kuulua vinyylilevyille ominaista rätinää ja ritinää. Tosin Premier on käyttänyt puhtaampia sampleja esimerkiksi enemmän radiosoittoon suunnattuihin biitteihin, kuten Christina Aguileralle tuotetut taustat. Premierin tuotantotyyliin kuuluu myös tehdä lopullisista kappaleista myös ns. puhtaat versiot, joissa kirosanat on korvattu erilaisilla ääniefekteillä.

Joskus Premieriltä on kuultu kappaleita, joihin sisältyy useampi kuin yksi biitti. Hyvä esimerkki on Gang Starrin kappale "I'm the Man", jossa räppää Guru, Lil' Dap ja Jeru the Damaja. Jokaisella MC:llä on samassa kappaleessa oma taustansa eli MC:n vaihtuessa vaihtuu myös tausta.

Samplet ja melodia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Premierin biiteissä on pääosin käytetty jazz-, funk- ja soul-sampleja. Joskus kuitenkin hän on käyttäny mm. elektroakustisia sampleja. Premierin mukaan Large Professor opetti hänelle kuinka tehdään bassolinjoja filtteröimällä ylä- ja keskiäänet pois melodiasta ja näin saadaan aikaiseksi bassolinja. Yleisesti ottaen Premier soittaa kuitenkin bassonsa itse toistaen täysin samat nuotit samplen kanssa, jolloin basso ja tausta kuulostavat yhtenäisiltä.

DJ Premierin biiteissä on sekä soitettuja että abstrakteja sampleja. Esimerkiksi Gang Starrin klassikossa "Just to Get a Rep" on samplattu Jean-Jaques Perreyn kappaletta "E.V.A." ja mukaan on laitettu veden solinaa.

Rummut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmissa hänen biiteissään on vain hi-hat, bassorumpu ja virvelirumpu. 2000-luvulla Premier on usein jättänyt myös hi-hatin pois. Premierin rummut ovat tunnettuja niiden iskevyydestä sekä yhteensopivuudesta melodian kanssa. Rummut ovat yksi Premierin biittien tunnusmerkeistä. Rummut on soitettu "livenä" - eli ilman timingia. Tällöin rummut ovat iskevämmät ja aidomman kuuloiset.

Yhteistyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Premier on tehnyt paljon yhteistyötä erilaisten artistien kanssa. Hän on tuottanut biittejä esimerkiksi KRS-Onelle, Nasille Jay-Z:lle M.O.P:lle, Ill Billille, Vinnie Pazille, Rakimille, Biggielle, Mos Defille, Big L:lle, Xzibitille, Snoop Doggille, Kool G Rap:lle ja Group Homelle. 90-luvulla Premierin tuotannot olivat haluttua tavaraa etenkin Yhdysvaltain itärannikon räppäreiden keskuudessa, ja joitakin tärkeitä poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. Wu-Tang Clan), Premier on tehnyt yhteistyötä käyttännössä kaikkien tuon ajan merkittävien New York -räppäreiden kanssa.

DJ Premier tuotti kokonaan Jeru The Damajalle tämän kaksi ensimmäistä levyä. Näiden kahden levyn jälkeen hän ei ole pahemmin ollut missään tekemisissä Jeru The Damajan kanssa. Syyksi on arveltu mahdollisia rahallisia erimielisyyksiä. Toinen vastaava tapaus oli, kun Premier tuotti Group Homelle heidän toiselle levylleen yhden kappaleen vain siksi, että myös Guru räppäisi sillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DJ Premier AllMusicissa (englanniksi)
  2. http://www.rollingstone.com/artists/thebeatnuts/biography (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]