Dyynibaulapuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dyynibaulapuu
Dyynibaulapuu uMhlangan alueella KwaZulu-Natalissa Etelä-Afrikassa.
Dyynibaulapuu uMhlangan alueella KwaZulu-Natalissa Etelä-Afrikassa.
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ericales
Heimo: Sapotillakasvit Sapotaceae
Alaheimo: Sapotoideae
Suku: Baulapuut Mimusops
Laji: caffra
Kaksiosainen nimi

Mimusops caffra
E.Mey ex A.DC.

Katso myös

  Dyynibaulapuu Wikispeciesissä
  Dyynibaulapuu Commonsissa

Dyynibaulapuu (Mimusops caffra) on sapotillakasvien (Sapotaceae) heimoon, baulapuiden (Mimusops) sukuun kuuluva kasvilaji.

Dyynibaulapuun kukkia
Dyynibaulapuun hedelmiä

Dyynibaulapuu on runsasoksainen pensas tai pienehkö puu, joka kasvaa tavallisesti enintään 15 metriä korkeaksi, mutta joskus jopa 20 metriä korkeaksi. Rungon halkaisija on enintään puoli metriä. Dyynibaulapuun hedelmät ovat munanmuotoisia, noin 2,5 cm pitkiä ja noin 1,5 cm leveitä. Kypsien hedelmien väri vaihtelee oranssista punaiseen ja ne ovat syötäviä. Kussakin hedelmässä on sisällä yksi isohko siemen.

Dyynibaulapuu kasvaa luonnossa rannikon hiekkadyynien tiheiköissä, joissa kasvaessaan se kasvaa vain harvoin viittä metriä korkeammaksi. Suojaisemmilla paikoilla rantavyöhykkeen takana laji voi kasvaa jopa 20 metriä korkeaksi. Lajia tavataan luontaisena Mosambikissa sekä Etelä-Afrikassa, jossa sitä kasvatetaan Yhdysvaltojen tavoin myös koristekasvina. Etelä-Afrikassa dyynibaulapuu on myös suojeltu laji, jota koskevat toimenpiteet ovat luvanvaraisia.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dyynibaulapuun hedelmät ovat syötäviä tuoreina sekä kypsennettyinä ja hedelmiä käytetään hillojen sekä alkoholijuomien valmistukseen. Lajin kaarnaa on myös käytetty perinteiseen lääkintään. Lajin puuaines on punertavaa ja sitä on käytetty paikallisesti yleisestikin veneiden rakentamiseen. Lisäksi dyynibaulapuuta voi käyttää hiekkadyynien maaperän sitomiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Mimusops caffra IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]