Dune II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dune II: Battle for Arrakis
Kehittäjä Westwood Studios
Julkaisija Virgin Interactive
Suunnittelija Joseph Bostic ja Aaron E. Powell
Säveltäjä Frank Klepacki
Pelisarja Dune
Julkaistu
  • 1992
Lajityyppi strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus USK 6
Alusta MS-DOS, Amiga, Sega Mega Drive
Jakelumuoto levyke, pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dune II: Battle for Arrakis (pohjois-amerikassa nimellä Dune II: The Building of a Dynasty) on Westwood Studiosin kehittämä ja Virgin Interactiven julkaisema reaaliaikainen strategiapeli, joka on julkaistu vuonna 1992.

Peli perustuu Frank Herbertin Dyyni-kirjasarjaan. Peliä varten luotiin uusi suku, Ordos, jota ei ole kirjoissa tai niihin pohjautuvassa elokuvassa.

Vaikkakaan peli ei ollut ilmestyessään ensimmäinen lajityyppinsä strategiapeli, sen pelimekaniikka loi vankan pohjan tuleville seuraajilleen.[1] Tämän vuoksi Dune II onkin nykyaikaisen reaaliaikaisen strategiapelin kantamuoto.[2] Myöhemmät saman lajityypin pelit erosivat merkittävästi Dune II:sta.[1] Pelin toiminta-ajatus yhdisti kevyttä strategiaa ja reaaliaikaista joukkojen liikuttelua.

Pelistä julkaistiin uusintapainos nimellä Dune 2000 vuonna 1998.

Vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tekijät ottivat vaikutteita useista aikaisemmista peleistä.[3]

TurboGrafx-16-konsolin Military Madness (1990) yksinkertainen käyttöliittymä, nopeat taistelut ja selkeät grafiikat vaikuttivat Dune II:een.[3]

Civilizationin (1991) teknologiakehitys ja resurssien hallinta saivat vastineensa Dune II:n tehtaissa ja rohdon louhinnassa. Civilizationissa tutkimattomia alueita peittänyt musta verho otettiin käyttöön myös Dune II:ssa.[3]

Populous (1989) osoitti, että hiiriohjaus oli reaaliaikaisessa pelissä tärkeä ominaisuus.[3]

Suurin vaikutus oli Sega Mega Driven pelillä Herzog Zwei (1989), joka oli reaaliaikainen, jaetulla näytöllä pelattava kaksinpeli, jossa pelaajat rakensivat joukkoja ja usuttivat niitä toistensa tukikohtien kimppuun.[3]

Rajoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuajan tietokoneiden rajoitteiden vuoksi pelaajien hallussa olevien sotilasyksiköiden määrää rajoitettiin. [3]

Yksiköiden tekoäly ei ota huomioon muita yksiköitä muuten kuin esteinä, jotka täytyy kiertää. Yksiköiden käytös saattaa vaikuttaa yhteistoiminnalta, mutta tämä on pelkkä illuusio, ja todellisuudessa jokainen yksikkö toimii yksinään.[3]

Käyttäjä ei voi valita useita yksiköitä kerralla ja antaa niille kaikille samaa käskyä. Tämä ominaisuus lisättiin myöhemmin Command & Conqueriin.[3]

Kuvakaappaus pelistä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corrinon huoneen keisari Frederick IV esittää haasteen kolmelle huoneelle (Atreides, Harkonnen ja Ordos), jossa jokaiselle annetaan mahdollisuus louhia kallisarvoista rohtoa, jota tavataan vain Arrakis-planeetalta. Heille ei aseteta mitään ennalta määrättyjä rajoja tai toimintamenetelmiä. Eniten rohtoa toimittava huone saa planeetan hallintaansa. Sota rohdosta alkaa huoneiden saavuttua planeetalle.

Pelaaja asetetaan valitsemansa huoneen sotilasjohtoon. Ensimmäisien tehtävien tavoitteena on louhia rohtoa, perustaa tukikohtia Arrakiksen valtaamattomille alueille ja puolustaa niitä. Pelin edetessä pelaajan täytyy hyökätä muiden huoneiden tukikohtiin ja vallata lisää alueita. Kun suurin osa alueista ovat pelaajan hallinnassa, muut huoneet liittoutuvat yhteistä vihollistaan vastaan.

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella ryhmittymällä on oma henkilökohtainen neuvonantajansa, jotka esittelevät pelin tehtävien tavoitteet ja antavat tarvittaessa vinkkejä pelaajalle. Neuvonantajien kommentit kuvastavat valitun huoneen aatetta ja toimintatapoja. Pelin edetessä myös pelaajalle annetaan käyttöön valitun huoneen erikoiskalustoa, rakennuksen tai yksikön muodossa.

Harkonnenin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimakas Harkonnenien suku on kotoisin teollistuneelta ja pahasti saastuneelta Giedi Prime -planeetalta. He ovat Atreidesin suvun verivihollisia ja terroriin luottava ryhmittymä. Suku nojaa raskaaseen ja tulivoimaiseen kalustoon. Harkonennien yhteiskunta perustuu riistoon ja sortamiseen.

Atreidesin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalo Atreidesin suku on kotoisin merelliseltä Caladan-planeetalta ja he ovat vannoneet hävittävänsä Harkonnenin suvun maan tasalta. He painottavat enemmän erikoisyksiköiden voimaan, kuten ääniaaltotankkiin (Sonic Tank).

Ordoksen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ordos on kotoisin jäiseltä Sigma Draconis -planeetalta ja on kaupankäyntiin keskittynyt suku. Suvulla on monia erikoisyksiköitä ja he painottavat nopeutta tulivoiman kustannuksella, mutta juuri tulivoiman puuttuessa tämä ryhmittymä on ehkäpä pelin haasteellisin.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin vaikutus koko strategiagenreen on huomattavaa, sillä se loi periaatteessa täysin uuden lajityypin. Vaikkakaan kaikki sen piirteet eivät olleet vielä esillä, pelin näkemykset resurssien keräämisestä tuotannon rahoittamiseksi, tukikohtien rakentamiseksi ja sotajoukkojen käskyttämisestä tekivät siitä ainutlaatuisen pelin, jota jäljiteltiin myöhemmin Blizzardin kuulussa Warcraft-pelissä. Peli myös teki tietä Westwoodin suositulle Command & Conquer -pelisarjalle.

Command & Conquer: Tiberian Dawn -peli käytti Dune II:n ohjelmakoodia[3]. Tiberian Dawnista kehitettiin Red Alert ja Tiberian Sun, minkä jälkeen koodi siirtyi Westwood Pacificille, jossa tehtiin Red Alert 2.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dor, Simon: A History of Real-Time Strategy Gameplay From Decryption to Prediction: Introducing the Actional Statement kinephanos.ca. Viitattu 13.7.2017.
  2. Let's Pour One Out for Westwood Studios, Creators of the Real-Time Strategy Genre Kotaku. Viitattu 11.7.2017.
  3. a b c d e f g h i j The Making of Dune II Read-Only Memory. 9.6.2020. Viitattu 7.12.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]