Duluth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Duluth
Duluthin sijainti Minnesotassa
Duluthin sijainti Minnesotassa

Koordinaatit: 46°47′12″N, 92°5′53″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Minnesota
Piirikunta St. Louis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 226.2 km²
 – Josta vettä 50.01 km² (22,11 %)
Korkeus 214 m
Väkiluku (2000) 86 918
 – Väestötiheys 493.6 as./km²
 – Metropolialue 275 486
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-5
Lempinimi: The Emerald City on the Hill
Motto: Love that Blue Lake

Duluth on satamakaupunki, ja St. Louisin piirikunnan pääkaupunki Minnesotan osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Duluth on Minnesotan neljänneksi suurin kaupunki, ja siellä oli vuoden 2007 väestönlaskennassa 84 397 asukasta ja kaupungin metropolialueella 275 486 asukasta vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan.lähde?

Duluth sijaitsee Yläjärven pohjoisrannikolla, ja on yhteydessä Atlantin valtamereen suurten järvien ja niiden kanavien kautta. Duluth on Atlantin valtameren läntisin satama-alue. Duluth muodostaa suuren metropolialueen Superiorin (Wisconsin) kanssa. Metropolin nimi on the Twin Ports, ja kaupungit jakavat Duluth-Superior-sataman keskenään. Duluthin satama on perustettu rautamalmin ja viljan kuljettamiseksi Minnesotasta maailmalle.


Amerikan alkuperäisasukkaat asuttivat Duluthin aluetta tuhansien vuosien ajan. Alkuperäisasukkaiden uskotaan kuuluneen paleo-intiaanien kulttuureihin, joiden jälkeläisiä ovat "Old Copper"-ihmiset, jotka käyttivät puukkoja ja keihäitä metsästykseen, ja kalastivat metallista valmistetuilla koukuilla. Noin 2000 vuotta sitten Woodlandsin asukkaat asuttivat Duluthin aluetta. He kasvattivat riisiä, jota kasvatetaan vielä nykyäänkin alueella, etenkin Wisconsinissä. Duluthin alkuperäinen nimi, Onigamiinsing ("pienessä satamassa"), johtuu Duluthin hyvistä kulkuyhteyksistä läheisen järven ansiosta. Daniel Greysolon, Sieur du Lhut (henkilö, jonka mukaan kaupunki on nimetty), saapui alueelle vuonna 1679 sovitellaakseen riidat kahden intiaaniheimon, Dakotan ja Ojibwan kanssa, ja aloittaakseen turkiskaupan alueella. Hän sai kauppasuhteet toimimaan, ja Ojibwa-heimosta tuli ranskalaisten ja dakotalaisten turkiskaupan välikäsi.

Turkiskauppa kukoisti, ja niinkin varhain kuin vuonna 1692 Hudson's Bay Company perustettiin, ja Fond du Laciin avattiin pieni postitoimisto. Vasta vuonna 1792 seuraava posti avattiin St. Louis Riverin Wisconsinilaiselle puolelle. Postin perusti Jean Baptiste Cadotte North West Companysta. Postitoimisto tuhoutui tulipalossa vuonna 1800, mutta saksalaissyntyinen John Jacob Astor rakensi uuden postin joen Minnesotan puoleiselle rannalle. Postin tila joutui vaakalaudalle intiaanien erimielisyyksistä englantilaisten ja ranskalaisten välisessä kaupassa. Astor kuitenkin onnistui saamaan Yhdysvaltain kongressin estämään ulkomaalaisten mahdollisuudet kaupantekoon Yhdysvaltojen alueella. Hänen American Fur Company (Amerikan turkisyhtiö) muodostettiin uudestaan vuosina 1816–1817. Vuonna 1839 koittivat taas vaikeat ajat, kun eurooppalaiset majavanturkista valmistetut turkikset tulivat muotiin.

Pysyvä asuttaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Chester Terrace

1850-luvulla ihmisten kiinnostus alueeseen kasvoi, kun nousi huhuja siitä, että alueella olisi kuparinkaivutoimintaa. Vuonna 1852 Yhdysvaltain hallitus teki alueesta selvityksen, ja vuonna 1854 he tekivät paikallisten heimojen kanssa sopimuksen: seudun erämaa-alueet tehtiin turvallisemmiksi kultaajanoavien seikkailijoiden myötä. Tämä pani alulle kultaryntäyksen, joka johti raudanlouhintatoiminnan alkamiseen alueella.Samoihin aikoihin vastarakennetut kanavat alueen Itäosissa sallivat suurten laivojen pääsyn alueelle. Rakennettiin myös tie, joka yhdistää Duluthin Minneapoliksen kaksoiskaupunkiin. Kummallekin puolelle jokea perustettiin yhteensä yksitoista pikkukaupunkia, jolloin viimeistään Duluthista oli tullut varsinainen kaupunki.

Vuonna 1857 kuparivarat ehtyivät, ja alueen talous keskitettiin nyt enemmänkin puunhakkuuseen. Kansainvälinen finanssikriisi johti siihen, että lähes kolmasosa kaupungin perustaja-asukkaista lähtivät alueelta. 1860-luvun loppupuoliskolla liikemies Jay Cooke (Henkilö, jonka mukaan Jay Cooke State Park on nimetty), ehdotti St. Paul-Duluth-rautatien rakentamista. Nyt raudanlouhintamahdollisuudet lisääntyivät, kun Yläjärven länsi- ja pohjoispuolille saatiin kulkuyhteydet. Vuoden 1869 uudenvuodenpäivänä kaupungissa asui 14 perhettä, saman vuoden heinäkuussa asukkaita oli jo noin 3 500.

J.B Ford lastaamassa, ja J.A.W. Iglehart purkamassa sementtikuormiansa.
Duluth nähtynä Enger Towerista.
kuva Duluthin lynkkauksista vuodelta 1920

1800-luvun lopulla Duluth oli vakaa ja hyvinvoiva kaupunki. Duluthissa asui maailman eniten miljonäärejä suhteessa asukaslukuun, ja kaupungista oli tullut aikansa rikkaiden ihmisten leikkikenttä. Vuosisadanvaihteessa alueella ilmestyi kymmenen sanomalehteä, siellä oli kuusi pankkia, ja 11-kerroksinen pilvenpiirtäjä, the Torrey Building. Vuonna 1907 U.S. Steel ilmoitti, että 5–6 miljoonan dollarin hintainen tehdas rakennettaisiin alueelle. Teräksentuottaminen alkoi kahdeksan vuotta myöhemmin, oletettiin, että Duluthin asukasluku nousisi 200 000–300 000:een. Kaupunkiin kohdistui suuri suomalaisten joukkomuutto, ja Duluthista tulikin yksi suurin suomalaisten ulkomainen asutuskeskus.

Vuosikymmenten ajan Duluthissa ilmestyi suomalainen sanomalehti, Päivälehti. Duluthiin muutti ihmisiä myös mm. Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Itävallasta, Irlannista, Englannista, Italiasta, Puolasta, Unkarista, Bulgariasta, Kroatiasta, Serbiasta, Ukrainasta, Romaniasta, ja Venäjältä. Duluthin historian ehkäpä traagisin tapahtuma sattui 15. kesäkuuta 1920, kun mafia tappoi kolme afroamerikkalaista sirkustyöntekijää, kun he olivat kuulleet huhuja, että 6 afroamerikkalaista olisivat raiskanneet teini-ikäisen tytön. Murhat tapahtuivat 1st Streetillä, ja 2nd Avenue Eastilla, johon on nyttemmin rakennettu kaksimetrisiä pronssipatsaita kuvaamaan surmansa saaneita miehiä. 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä Duluth oli teollisuuskaupunki, jossa oli mm. sementtitehdas, myllyjä, ja Duluth Works -tehdas.

Vuonna 1916, I. maailmansodan aikaan, St. Louis Riverin rannalle rakennettiin telakka. Toisen maailmansodan aikaan käynnistettiin vastaavia rakennusurakoita, ja kaupungin asukasluvun huippu saavutettiin vuonna 1960: 107 884 asukasta. 1970-luvun loppupuolella ulkopuolinen kilpailu alkoi olla haitallista Yhdysvaltain terästeollisuudelle. Tämä johti U.S Steel Duluth Works -tehtaan sulkemiseen vuonna 1981, joka aiheutti suuren takaiskun kaupungin teollisuudelle. Duluthia kutsutaan usein kaupungiksi, josta "Ruostealue" alkaa. Tämä sitten johti siihen, että tehtaita suljettiin lisää, mm. telakka ja Duluthin ilmavoimatuotannot jouduttiin lopettamaan.

Vuosikymmenen lopulla kaupungin työttömyys oli lähes 15 %. Taantuma oli erityisen vakava kaupungin länsipuolella, jossa Itä- ja Etelä-Eurooppalaiset työläiset olivat eläneet vuosikymmenten ajan. Kaupungin teollisuuden kulta-ajan päätyttyä, kaupungin talous suunnattiin turismiin. Kaupungin keskustaan oli rakennettu uusia tiilikatuja, näköalapaikkoja, ja vähittäismyyntipisteitä. Vanhat kaupat muutettiin kahviloiksi, kaupoiksi, ravintoloiksi ja hotelleiksi, ja uudesta Canal Parkista tehtiin trendikäs turisteille suunnattu kaupunginosa. Kaupungin asukasluku, joka oli kokenut tasaista alamäkeä 1970-luvulta lähtien, oli nyt kutakuinkin vakautunut 85 000 asukkaan paikkeille. 2000-luvun alussa Duluthista on tullut Pohjois-Minnesotan, Pohjois-Wisconsinin, ja Luoteis-Michiganin pankkialan, kauppojen, ja terveydenhuollon keskipiste. Arvioiden mukaan yli 8 000 kaupungin työpaikoista on terveydenhuoltoalalla. Taide- ja viihdeala, ympärivuotinen virkistystoiminta ja alueen luonto ovat kasvattaneet alueen turismia. Joka vuosi noin 3,5 miljoonaa vierailijaa kasvattaa kaupungin taloutta yli 400 miljoonalla dollarilla.

Maantiede ja ilmasto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Duluthin rantaviivaa kuvattuna huhtikuussa.
Hevoskärrykuorma Duluthissa

Yhdysvaltain väestönlaskennan mukaan kaupungin kokonaispinta-ala on 226,2 km². Duluth on pinta-alaltaan Minnesotan toiseksi suurin Hibbingin jälkeen. Kaupungin pinta-alasta 77,89 % (176,1 km²) on maata, ja 22,11 % (50,0 km²) vettä. Duluthin kanaali yhdistää Yläjärven Duluth-Superior harboriin ja St. Louis Riveriin.

Duluthin maantiedettä hallitsee melko jyrkähkö mäkialue. Sitä onkin kutsuttu "Keskilännen San Franciscoksi", joka viittaa San Franciscon samankaltaiseen sijaintiin mäellä, joka johtaa vilkkaaseen satamaan. Korkeuserot ovat parhaiten nähtävissä, kun vertaa Duluthin kahta eri lentokenttää. The Sky Harbor-lentokentän sääasema sijaitsee 185 metrin korkeudessa merenpinnan tasosta, Duluth International Airport taas 435 metrin korkeudessa.Kaupungin kasvettua, asutus on tupannut olemaan suurinta Yläjärven rantaviivalla. Kaupungin mäkisyyden vuoksi jotkin kadut ovat hyvin jyrkkiä, ja niistä avautuukin hieno näkymä kaupungin eri osiin.

Duluthin talvet ovat kylmiä, ja kesät lämpimiä. Kaupungin lempinimi, "ilmastoitu kaupunki", johtuu siitä, että Yläjärvi viilentää alueen ilmastoa kesäisin. Talvisin lämpötilat voivat olla lähes –18 °C tai kylmempiä jopa viikkojen ajan. Yleensä ensilumi sataa loka-marraskuussa, ja lumi sulaa huhtikuussa. Järven viilentävän vaikutuksen ansiosta toukokuussa saattaa yllättäen sataa melko paljonkin lunta, joka kuitenkin sulaa nopeasti pois jo lämmenneen ilman takia. Yli 80 km:n päässä sisämaassa sijaitsevat kaupungit eivät tällaisia lumikuuroja yleensä koe.

Kesät ovat melko lämpimiä, päivälämpötilat ovat keskimäärin 20–30 °C, mutta yölämpötilat voivat olla kymmenen asteen tienoilla vielä kesäkuussakin Yläjärven ranta-alueella sisämaan lämpötilojen ollessa huomattavasti lämpimämpiä. Usein säätiedotuksissa kerrotaan järven alueella olevan kylmempää. Valtavan järven takia vuodenajat tulevat melko viiveellä, marraskuu voi hyvinkin olla huhtikuuta lämpimämpi. Suurehkot lämpötilaerot kaupungissa ovat hyvinkin mahdollisia, koska maaston korkeudessa voidaan nähdä jopa 300 metrin korkeuseroja. Tämän takia mäkialueella saattaa olla lumipyry, ja järven rannalla saattaa sataa vettä samanaikaisesti.

Demografiaa lyhyesti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Herb Bergson, Duluthin entinen pormestari vuonna 2005.

Duluthin väestö on lievässä kasvussa. Vuoden 2000 väestönlaskennassa kaupungissa asui 86 918 ihmistä, 35 500 kotitaloutta, ja 19 918 perhettä. Asukastiheys oli 493,5 as./km². Väestöstä 92,7 % oli lähtöisin Euroopasta, 1,6 % Afrikasta, 2,4 % edusti Amerikan alkuperäiskansoja ja 1,1 % aasialaisia.[1]

St. Louisin maakunnan oikeustalo.

Kaupungin tämänhetkinen pormestarimilloin? on Don Ness. Duluth sijaitsee Minnesotan kahdeksannessa hallituspiirissä, jota edustaa Jim Oberstar. Vuoden 2000 presidentinvaaleissa Green Party-kandidaatti Ralph Nader sai yli 7,0 % äänistään Duluthin asukkailta. Tämä oli yksi Yhdysvaltain suurimmista tempauksista kaupungilta, jonka asukasluku oli vähintään 85.000.

Duluth on alueensa taloudellinen keskipiste, koska se kattaa lähes koko Koillis-Minnesotan, Luoteis-Wisconsinin, ja itäisen Michiganin niemimaan. Duluth on alueensa suurin hiilen, maataloustuotteiden, teräksen, kalkkikiven, ja sementin vientituotealue. Viime vuosina tuuliturbiiniosien kuljetuksen kasvu on ollut voimakasta, kuljetukset vievät niitä Eurooppaan ja Pohjois-Dakotaan, ja niistä myös takaisin Duluthiin.

Duluth on suosittu turistikeskus. Duluth on välietappi retkeilymatkoille, jotka vievät pohjoiseen Valtatie 61:n kautta, ja kalastusreissuille ja erämaavaelluksille Minnesotan pohjoisosiin, mm. Superior National Forestille, ja Boundary Waters-erämaahan. Muitakin turistikohteita löytyy, ja Kanadan Ontarion Thunder Bay on saavutettavissa seuraamalla valtatietä Yläjärven viertä pitkin.

Duluth saa sähkövoimansa Minnesota Power-yhtiöltä, jonka omistaa ALLETE Corporation. Minnesota Power tuottaa energiaa ympäri Pohjois-Minnesotan, sekä sähköntuotantotehtaalla Pohjois-Dakotassa. Jälkimmäinen kuljettaa energiaa MP-systeemiin Square Butte HVDC-linjoilla, joka päättyy Duluthin lähettyvillä.Minnesota Power pääosin käyttää läntistä hiiltä energiantuotantoon, mutta sillä on myös useita pieniä vesivoimaloita, suurin niistä on Thomson Hydroelectric Dam (Thomsonin vesivoimapato), joka sijaitsee etelään Duluthista.

Paikalliset sanomalehdet ovat kuukausittain ilmestyvä BusinessNorth, the Duluth News Tribune, the duluth Budgeteer News, ja ilmaislehti The Reader Weekly, Transistor, ja The Zenith. Tietyillä alueilla ilmestyvät Cabin Life, Lake Superior Magazine, ja New Moon Magazine.

Historic Central High School.

Duluthissa sijaitsee seuraavat korkeakoulut ja lukiot: the University of Minnesota Duluth (UMD), The College of St. Scholastica, Lake Superior College, Duluth Business University ja Cosmetology Careers Unlimited. The UMD campus sisältää lääketiereen koulun. The University of Wisconsin - Superior and Wisconsin Indianhead Technical Collere sijaitsevat läheisessä Superiorin kaupungissa, Wisconsinin osavaltiossa. Suurinta osaa julkisista kouluista ylläpitää Duluth Public Schools. Duluthin alueella on myös useita itsenäisiä julkisia kouluja.

The Weber Music Hall Minnesotan yliopiston kampuksella. Rakennuksen on suunnitellut tunnettu arkkitehti César Pelli.

Kaupunki tarjoaa useita eri taiteeseen liittyviä mahdollisuuksia. Kaupungin museoita ovat mm. the Duluth Art Institute, the Tweed Museum of Art, ja useita pienempiä taidegallerioita ympäri kaupunkia. Duluthilla ja Superiorin kaupungilla on yhteisomistuksessa oleva sinfoniaorkesteri, the Duluth Superior Symphony Orchestra. Kesäisin järjestetään usein ilmaisia konsertteja Chester Parkissa, jossa paikalliset muusikot soittavat väkijoukoille, ja Bayfront Blues Festival järjestetään elokuun alussa. Vuoden 2004 alussa Duluthissa järjestettiin Gar Pride -paraati. Kaupungissa juhlitaan Homegrown Music Festivalia joka maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Vuonna 1998 aloitetussa vuosittaisessa festivaalissa soittaa yli 130 paikallista artistia ympäri kaupunkia.

Toinen musiikkifestivaali on "Junior Achievement High School ROCKS - Battle of the Bands", jossa soittaa koululaisten omia bändejä Keski-Minnesotasta Kanadan rajalle, ja Pohjois-Wisconsinista. Tapahtuma pidetään huhtikuun puolivälissä. Myös Koillis-Minnesotan kirjapalkinnot myönnetään Duluthissa.

Duluth tunnetaan myös Bob Dylanin synnyinkaupunkina.

 • Heritage Baptist Church
 • Roman Catholic Diocese of Duluth
 • Islamic Community of Twin Ports, Duluth
 • Temple Israel - Union for Reform Judaism
 • Duluth Bible Church
 • First Lutheran Church
 • Rock Hill Community Church
 • Lakeview Covenant Church
 • St. George Serbian Orthodox Church
 • Pilgrim Congregational Church (UCC)
 • Lakeside Baptist Church (General)
 • Unitarian Universalist Congregation of Duluth

Ystävyyskaupungit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duluthilla on neljä ystävyyskaupunkia, jotka on päättänyt Sister Cities International.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Duluth, Minnesota