Dominic Dale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dominic Dale, 2014

Dominic Dale (s. 29. joulukuuta 1971) on walesiläinen snooker-ammattilainen, joka asuu nykyään Wieninssä Itävallassa. Dale tunnetaan ammattilaispiireissä myös lempinimellä Spaceman rennon ja erikoisen olemuksensa ansiosta. Spaceman on voittanut kaksi ranking-turnausta ja ollut pitkään 32:n parhaan joukossa ranking-listalla. Dale kerää snooker-keräilyesineitä ja pitää myös taiteesta. Hänellä on nimissään myös maailmanmennätys snooker-pöydän ympäri kävellyssä mailissa [1].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dominic Dale aloitti ammattilaisuransa vuonna 1992. Tätä ennen Dale voitti amatööritasolla Welsh National Champion-turnauksen, josta hän sai kutsun amatöörien maailmanmestaruusturnaukseen. Maailmanmestaruusturnaus tuotti finaalipaikan, mutta finaalissa hänet kaatoi Thaimaan Noppadon Noppachorn erin 11-9.

Ensimmäisen kauden paras saavutus oli pääsy 64:n parhaan joukkoon European Open-turnauksessa. Toisella kaudellaan Dale paransi ja pääsi kerran pääsarjaan 32:n parhaan joukkoon sekä useasti 64:n parhaan joukkoon. Tämä nosti hänet sadan parhaan joukkoon maailmanlistalla. Dale jatkoi tästä tasaista nousuaan saavuttamatta kuitenkaan suurempaa menestystä.

Turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spacemanin läpilyönti tapahtui kaudella 1996/1997, jolloin hän pelasi useissa turnauksissa itsensä pääsarjaan ja maailmanmestaruuskisoissa jopa 16:n parhaan joukkoon.

Kaikkien yllätykseksi Dale voitti John Higginsin vuoden 1997 Grand Prix-turnauksen finaalissa erin 9-6. Näin Dalesta tuli vasta viiden walesiläinen ranking-turnausvoittaja. Yllätykseksi tämä oli laskettava siitä syystä, että Dalen sijoitus maailmanlistalla oli tuolloin vasta 54 ja hän voitti matkalla finaaliin mm. Dave Haroldin, kuusikertaisen maailmanmestarin Steve Davisin sekä Jimmy Whiten [2].

Vuonna 1999 Dale oli mukana Walesin joukkueessa, joka voitti Nation's Cup-joukkueturnauksen. Hän oli myös mukana seuraavana vuonna, mutta tällöin voittajaksi selvyityi Englanti. 1999 Dale teki uransa suurimman lyöntisarjansa 145 UK Championship-turnauksessa. Parhaan esityksensä maailmanmestaruuskisoissa Dale esitti vuonna 2000, kun hän eteni huippupelaaja Peter Ebdonin voitettuaan aina neljännesfinaaliin asti.

Vuonna 2002 Dale pelasi itsensä semifinaaliin LG Cup-turnauksessa [3].

Kaksinkertainen turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Spaceman saavutti semifinaalipaikan Northern Ireland Trophy-turnauksessa.

Vuonna 2007 jälleen hieman yllättäen, ja kymmenen vuoden tauon jälkeen, Dale nousi ranking-turnausvoittoon. Tämä tapahtui Kiinassa järjestetyssä Roewe Shanghai Masters-turnauksessa, jossa finaalivastuksena oli nälkäinen nuori maanmies Ryan Day, joka ei vieläkään saavuttanut turnausvoittoa, sillä Dale vei finaalin erin 10-6. Ottelun jälkeisessä haastattelussa Dale vitsaili odottavansa jo vuotta 2017 [4].

Vuonna 2010 uudistetussa pelikalenterissa tuli mukaan pienempien ranking-kilpailujen sarja ja Sheffieldissä pelatussa Star Xing Pai Players Tour Championship 6 -kilpailussa Dale eteni voittajaksi ja finaalissa kaatui uudelle vuosikymmenelle tullessa kovaa nousua tehnyt Martin Gould erin 4-3 [5].

Turnausvoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuret ranking-turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Shanghai Masters 2007
  • Grand Prix 1997

Pienemmät ranking-turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Players Tour Championship 6 2010

Tilastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walesin lippu DOMINIC DALE
Suuret ranking-turnausvoitot 2 1997, 2007
Suurten ranking-turnausten finaalit 2 1997, 2007
Pienemmät ranking-turnausvoitot 1 2010
Korkein ranking-sijoitus 19 1999/2000
Suurin lyöntisarja 145 UK Championship 1999
Yli 100 pisteen lyöntisarjat 233

[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC Sport Relief Dominic Dale's Sport Relief snooker challenge
  2. World Snooker Player List | Dominic Dale
  3. Pro Snooker Blog Dominic Dale
  4. BBC Sport[vanhentunut linkki] Resurgent Dale wins in Shanghai, 12. elokuuta 2007
  5. Eurosport Stunning finish as Dale wins PTC event 6, 18. lokakuuta 2010
  6. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Snooker's Leading Century Makers
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dominic Dale.