Dominic Dale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dominic Dale, 2014

Dominic Dale (s. 29. joulukuuta 1971) on walesiläinen snooker-ammattilainen, joka asuu nykyään Wieninssä Itävallassa. Dale tunnetaan ammattilaispiireissä myös lempinimellä Spaceman rennon ja erikoisen olemuksensa ansiosta. Spaceman on voittanut kaksi ranking-turnausta ja ollut pitkään 32:n parhaan joukossa ranking-listalla. Dale kerää snooker-keräilyesineitä ja pitää myös taiteesta. Hänellä on nimissään myös maailmanmennätys snooker-pöydän ympäri kävellyssä mailissa [1].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dominic Dale aloitti ammattilaisuransa vuonna 1992. Tätä ennen Dale voitti amatööritasolla Welsh National Champion-turnauksen, josta hän sai kutsun amatöörien maailmanmestaruusturnaukseen. Maailmanmestaruusturnaus tuotti finaalipaikan, mutta finaalissa hänet kaatoi Thaimaan Noppadon Noppachorn erin 11-9.

Ensimmäisen kauden paras saavutus oli pääsy 64:n parhaan joukkoon European Open-turnauksessa. Toisella kaudellaan Dale paransi ja pääsi kerran pääsarjaan 32:n parhaan joukkoon sekä useasti 64:n parhaan joukkoon. Tämä nosti hänet sadan parhaan joukkoon maailmanlistalla. Dale jatkoi tästä tasaista nousuaan saavuttamatta kuitenkaan suurempaa menestystä.

Turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spacemanin läpilyönti tapahtui kaudella 1996/1997, jolloin hän pelasi useissa turnauksissa itsensä pääsarjaan ja maailmanmestaruuskisoissa jopa 16:n parhaan joukkoon.

Kaikkien yllätykseksi Dale voitti John Higginsin vuoden 1997 Grand Prix-turnauksen finaalissa erin 9-6. Näin Dalesta tuli vasta viiden walesiläinen ranking-turnausvoittaja. Yllätykseksi tämä oli laskettava siitä syystä, että Dalen sijoitus maailmanlistalla oli tuolloin vasta 54 ja hän voitti matkalla finaaliin mm. Dave Haroldin, kuusikertaisen maailmanmestarin Steve Davisin sekä Jimmy Whiten [2].

Vuonna 1999 Dale oli mukana Walesin joukkueessa, joka voitti Nation's Cup-joukkueturnauksen. Hän oli myös mukana seuraavana vuonna, mutta tällöin voittajaksi selvyityi Englanti. 1999 Dale teki uransa suurimman lyöntisarjansa 145 UK Championship-turnauksessa. Parhaan esityksensä maailmanmestaruuskisoissa Dale esitti vuonna 2000, kun hän eteni huippupelaaja Peter Ebdonin voitettuaan aina neljännesfinaaliin asti.

Vuonna 2002 Dale pelasi itsensä semifinaaliin LG Cup-turnauksessa [3].

Kaksinkertainen turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Spaceman saavutti semifinaalipaikan Northern Ireland Trophy-turnauksessa.

Vuonna 2007 jälleen hieman yllättäen, ja kymmenen vuoden tauon jälkeen, Dale nousi ranking-turnausvoittoon. Tämä tapahtui Kiinassa järjestetyssä Roewe Shanghai Masters-turnauksessa, jossa finaalivastuksena oli nälkäinen nuori maanmies Ryan Day, joka ei vieläkään saavuttanut turnausvoittoa, sillä Dale vei finaalin erin 10-6. Ottelun jälkeisessä haastattelussa Dale vitsaili odottavansa jo vuotta 2017 [4].

Vuonna 2010 uudistetussa pelikalenterissa tuli mukaan pienempien ranking-kilpailujen sarja ja Sheffieldissä pelatussa Star Xing Pai Players Tour Championship 6 -kilpailussa Dale eteni voittajaksi ja finaalissa kaatui uudelle vuosikymmenelle tullessa kovaa nousua tehnyt Martin Gould erin 4-3 [5].

Turnausvoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuret ranking-turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Shanghai Masters 2007
  • Grand Prix 1997

Pienemmät ranking-turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Players Tour Championship 6 2010

Numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walesin lippu DOMINIC DALE
Suuret ranking-turnausvoitot 2 1997, 2007
Suurten ranking-turnausten finaalit 2 1997, 2007
Pienemmät ranking-turnausvoitot 1 2010
Korkein ranking-sijoitus 19 1999/2000
Suurin lyöntisarja 145 UK Championship 1999
Yli 100 pisteen lyöntisarjat 233

[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC Sport Relief Dominic Dale's Sport Relief snooker challenge
  2. World Snooker Player List | Dominic Dale
  3. Pro Snooker Blog Dominic Dale
  4. BBC Sport Resurgent Dale wins in Shanghai, 12. elokuuta 2007
  5. Eurosport Stunning finish as Dale wins PTC event 6, 18. lokakuuta 2010
  6. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Snooker's Leading Century Makers
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dominic Dale.