Disco Elysium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Disco Elysium
Kehittäjä ZA/UM
Julkaisija ZA/UM
Jakelija Steam, GOG.com, Epic Games Store, Google Stadia, Nintendo eShop ja PlayStation Store
Suunnittelija Robert Kurvitz
Käsikirjoittaja Robert Kurvitz
Taiteilija Aleksander Rostov
Säveltäjä British Sea Power
Pelimoottori Unity
Julkaistu 15. lokakuuta 2019
Lajityyppi Roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
Alusta Microsoft Windows
macOS
PlayStation 4
PlayStation 5
Stadia
Xbox One
Xbox Series X/S
Nintendo Switch
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Disco Elysium on virolaisen ZA/UM-studion kehittämä roolipeli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Peli on saanut kiitosta sen syvällisestä tarinankerronnasta, monimutkaisista vuoropuhelupuista ja ainutlaatuisesta pelimaailmasta. Pelaaja astuu etsivän rooliin, joka yrittää ratkaista murhamysteerin kuvitteellisessa kaupungissa, joka toipuu sodan ja talousromahduksen jäljiltä. Pelin erottaa muista sen kattava sisäisten monologien käyttö osana pelimekaniikkaa.

Disco Elysiumia on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista videopeleistä. Se voitti lukuisia palkintoja, kuten PC Gamerin "vuoden pelin" eli Game of the Year -palkinnon[1] sekä useita videopeli-BAFTA-palkintokategorioita[2].

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disco Elysium kehitettiin virolaisen ZA/UM-studion toimesta, ja sen pääidean luoja oli Robert Kurvitz. Peli perustuu Kurvitzin kirjoittamaan romaaniin "Sacred and Terrible Air" (viroksi Püha ja õudne lõhn, joka kuvaa pelin tapahtumapaikkana toimivan kaupungin ja sen historiallista taustaa. Pelin kehitys alkoi vuonna 2016, ja se oli alun perin nimeltään "No Truce With The Furies" ennen nimensä muuttamista "Disco Elysiumiksi". Kehitysprosessi oli intensiivinen, ja se sisälsi monimutkaisen vuoropuhelujärjestelmän ja ainutlaatuisen taidetyylin luomisen, josta vastasi taiteellinen johtaja Aleksander Rostov. Pelin musiikista vastasi brittiläinen British Sea Power.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu kuvitteelliseen Revachin kaupunkiin, joka on toipumassa menneisyytensä sotaisista ja taloudellisista mullistuksista. Pelaaja ohjaa muistinsa menettänyttä etsivää, joka herää hotellihuoneesta ilman minkäänlaisia muistikuvia itsestään taikka ympäröivästä maailmasta. Pelin edetessä pelaajan tehtävänä on selvittää monimutkainen murhatapaus samalla, kun hän tutkii kaupungin syvälle juurtuneita poliittisia ristiriitoja ja yrittää rakentaa identiteettiään pirstaleisten muistikuvien perusteella. Pelaajan valinnat vaikuttavat vahvasti tarinan kulkuun ja lopputulokseen.

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disco Elysium on isometrisesta kuvakulmasta pelattava, dialogiin ja valintoihin pohjautuva videoroolipeli. Se erottuu muista roolipeleistä sen ainutlaatuisen ja monimutkaisen pelimekaniikan ansiosta. Peli ei sisällä perinteistä taistelujärjestelmää, vaan keskittyy vuoropuheluun ja hahmon sisäiseen monologiin. Pelaajat voivat kehittää hahmoaan valitsemalla erilaisia taitoja neljästä pääkategorista, Älykkyys, Psyke, Fyysinen ja Motoriikka, jotka vaikuttavat vuorovaikutukseen pelimaailman kanssa ja hahmojen välisiin keskusteluihin. Pelin edetessä pelaajan valinnat avaa uusia polkuja ja vaikuttavat tarinan kehittymiseen ja loppuratkaisuihin. Kaiken kaikkiaan kaikki 24 taitoa ovat myös keskustelevassa ja joskus myös ristiriitaisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Pelin edetessä taitojen vuorupuhelun höystämä päähenkilön sisäinen monologi voi myös rohkaista pelaajaa erilaisiin valintoihin, joista kaikki eivät ole aina lopputuloksen kannalta toivottavia. Tämän lisäksi hahmon ajattelua voi kehittää omaksumalla erilaisia teorioita, jotka voivat saada sytykkeen esimerkiksi muiden hahmojen kanssa käydystä keskustelusta. Ajatuspuun valinnoilla on myös oma vaikutuksensa pelin kulkuun ja esimerkiksi dialogivalintoihin.[3][4]

Vastaanotto ja vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disco Elysium sai laajalti ylistystä kriitikoilta sen julkaisun jälkeen. Peliä kehuttiin sen syvällisestä tarinankerronnasta, monimutkaisista hahmoista ja innovatiivisesta pelimekaniikasta, joka haastoi perinteisen roolipeligenren normit. Pelin dialogi ja maailmanrakennus saivat erityistä kiitosta, samoin kuin sen taiteellinen suunnittelu ja ääniraita. Peli voitti useita palkintoja, mukaan lukien BAFTA-palkinnot parhaasta debyyttipelistä, parhaasta käsikirjoituksesta ja parhaasta musiikista.[2] Se myös keräsi useita Game of the Year -palkintoja eri pelimediajulkaisuilta, mikä vahvisti sen asemaa yhtenä vuoden merkittävimmistä peleistä.

Disco Elysiumin vastaanotto heijasti myös sen vaikutusta videopelikulttuuriin, sillä se tarjosi ainutlaatuisen näkökulman roolipelien mahdollisuuksiin tarinan kertomisen ja hahmonkehityksen suhteen. Pelin menestys on osoitus siitä, että innovatiiviset ja ajatuksia herättävät pelit voivat resonoida laajasti yleisön keskuudessa. Vaikka kyseessä on suhteellisen uusi julkaisu videopelien maailmassa, pelin vaikutus peliteollisuuteen ja kulttuuriin on jo merkittävä. Pelin tarjoama syvällinen kerronta ja poikkeuksellinen vapaus hahmon kehittämisessä ovat asettaneet uusia standardeja roolipeligenrelle. Lisäksi peli on herättänyt keskustelua videopelien roolista taiteen muotona, ja sen vaikutus näkyy jatkuvasti uusissa peleissä, jotka pyrkivät samanlaiseen narratiiviseen syvyyteen ja monimutkaisuuteen.

  1. Jody Macgregor published: Game of the Year 2019: Disco Elysium PC Gamer. 31.12.2019. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
  2. a b Keith Stuart: Bafta games awards 2020: Outer Wilds and Disco Elysium dominate The Guardian. 3.4.2020. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
  3. Brad Lang: Disco Elysium Review - Stayin' Alive Critical Hit. 17.10.2019. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
  4. Disco Elysium's skill system is unique, Just a Little Bit Crazy: Ambitious open-world RPG Disco Elysium lets you take on the role of a mentally unstable detective TechSpot. 15.10.2019. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)