Devon rex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Devon rex
Avaintiedot
Alkuperämaa: Englanti, Iso-Britannia
Rodun syntyaika: 1960-luku
Rodun lyhenne: DRX
Kategoria: IV
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: lyhyt
Paino: urokset 3–5 kg, naaraat 2–4 kg

Devon rex on kissarotu, joka syntyi Englannissa, Isossa-Britanniassa 1960-luvulla. Se on luonteeltaan leikkisä ja seurallinen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissoista löydettiin uusi karvan perimän muutos vuonna 1960. Ensimmäiset kiharakarvaiset kissat olivat syntyneet jo kymmenen vuotta aikaisemmin Englannin Cornwallissa. Niiden kasvatettuja jälkeläisiä esiteltiin kissanäyttelyissä ympäri Lontoota. Nainen nimeltä Beryl Cox näki valokuvan kiharakarvaisista kissoista ja muisteli nähneensä hylätyssä kaivoksessa Devonin Buckfastleighissa kookkaan kollin, jolla oli samannäköinen turkki. Cox pelasti samoihin aikoihin kuvan näkemisen kanssa valkoisen, tiineen naaraskissan, joka myös synnytti Coxin kotona. Cox luovutti pennut pois lukuun ottamatta yhtä kiharakarvaista urosta, jonka hän nimesi Kirleeksi.

Koska Cox oli nähnyt jo aikaisemmin kuvia kiharakarvaisista cornish rex -rodun kissoista, hän otti yhteyttä cornish rex -kasvattaja Stirling-Webbiin. He päättelivät Kirleen olevan sukua rodulle ja Cox antoi luvan Kirleen käyttämiseen cornish rexin jalostusohjelmassa. Kirlee sai useita pentueita eri naaraiden kanssa, mutta kaikki pennut olivat Coxin pettymykseksi suorakarvaisia. Muutamia kiharakarvaisia pentuja saatiin kehitettyä sisarparituksella, mutta sen seurauksena oli mahdotonta sanoa, oliko rexin perintötekijä naaraalta vai Kirleeltä. Niiden todettiin kuitenkin kantavan eri rex-perintötekijää. Kun niiden eroavaisuus onnistuttiin huomaamaan, niiden risteyttämisen välttämiselle annettiin suositus. Rex-geenit erotellaan geeni 1:een (cornish rex) ja geeni 2:een (devon rex).

Kirleen saamissa pentueissa alkoi olla myöhemmin jo puolet pennuista kiharakarvaisia. Niistä muodostui devon rexin kantayksilöitä. Nykyiset devon rexit voi yhdistää Kirleehen. Ensimmäisten devon rexien jalostuksessa huomattiin rodun ja cornish rexin erot, minkä myötä rodulle muodostettiin oma määritelmänsä. Rodun nykyiset yksilöt muistuttavat runsaasti kantaisäänsä Kirleetä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Devon rexillä on suuret alasvievät korvat, suuret silmät, leveät posket sekä lyhyt ja kihara turkki. Rodun vartalo on lihaksikas, takajalat pitkät ja rintakehä leveä. Pää on kiilamainen ja lyhyt, viiksityynyt korostuvat sekä otsapenger erottuva. Korvat ovat leveät tyvestä. Silmät ovat soikeat ja sijaitsevat kaukana toisistaan. Häntä on ohut, pitkä ja kapeneva. Tassut ovat soikeat ja takajalat etujalkoja pidemmät, minkä vuoksi kissan kävely on keinahtelevaa ja olemus hieman länkisäärinen. Kissan ääni on erityislaatuinen: se on useimmiten hento ja jopa lintumainen. Devon rexin urokset painavat 3–5 kilogrammaa ja naaraat 2–4 kilogrammaa.

Devon rexin turkki on tasaisen peittävä ja kihara. Turkin yksilöllisyys on yleistä. Pentu saattaa pudottaa karvansa lähes kokonaan karvanvaihdon yhteydessä. Aikuisena esimerkiksi vuodenaika ja lisääntyminen saattavat vaikuttaa turkin laatuun sekä paksuuteen. Turkki koostuu pääasiassa pohjavillasta, mutta siinä on myös jonkin verran välikarvaa. Vähäkarvaisuus tekee rodusta kylmäherkän, ja sen ulkoiluttamista suositellaan vain ilman lämpötilan ollessa yli 15 celsiusastetta. Rodun vartalo voi tuntua ihmisen käteen harvinaisen lämpimältä, vaikka kissan ruumiinlämpö onkin tavanomainen lukuun ottamatta sitä hieman nostattavaa karvanvaihtoa.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Devon rex on erittäin ihmisystävällinen kissarotu. Se on älykäs kissa, joka vaatii toiminnallisuutta. Se on ystävällinen, vilkas sekä erittäin sosiaalinen. Rodun kissat sopeutuvat laumaansa yleensä vaivatta, koostui se sitten lapsiperheestä, muista kissoista tai koirista. Rodun kissalla tulisi olla mielellään toinen kissa seurana, sillä lajikumppanitta elävä kissa saattaa pitkästyneenä tehdä omistajilleen harmillisia temppuja. Sosiaalisena ja uteliaana kissana devon rex ei karta vierailijoita.

Suomen devon rexit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen devon rex tuotiin Suomeen Ruotsista vuonna 1971, mutta rodun kasvatus alkoi vasta 1990-luvulla. Rodulla on maassa pieni mutta aktiivinen harrastajapiiri.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Devon rex.