Cornish rex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cornish rex
Nestori jouluna.png
Avaintiedot
Alkuperämaa: Iso-Britannia
Rodun syntyaika: 1950
Rodun lyhenne: CRX
Kategoria: IV, Fife
Muita nimityksiä: Cornari
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: kihara, laineikas, silkkinen, lyhyt
Paino: 2–5 kg

Cornish rex on kissarotu, joka tunnetaan kiharasta turkista ja eloisasta luonteesta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cornish rex -rotuisten kissojen silmiinpistävimmät piirteet ovat siro ja korkeajalkainen vartalo, suuret korvat ja kihara karva. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole samanlainen kihara turkki kuin esimerkiksi villakoirilla, vaan aaltomaisesti lainehtiva karva, joka ei kasva pituutta pentuajan jälkeen. Cornish rexin karva on hyvin pehmeää, silkkisen tuntuista. Kasvoissa karva on hyvin lyhyttä ja samettimaista, ja esimerkiksi kotikissoille tyypillinen korva-aukkojen edessä kasvava suojaava karvoitus puuttuu kokonaan. Myös viikset ja kulmakarvat ovat kiharat. Cornish rexeillä on kiilamainen pää ja keskikokoiset ovaalinmuotoiset silmät. Ulkoinen olemus voi johtaa tottumattoman harhaan: syliin hypännyt siro otus painaa paljon enemmän kuin odottaisi. Cornish rexit ovat hyvin lihaksikkaita, jopa niiden häntä on vahva. Niillä on pitkät varpaat, joilla ne pystyvät käsittelemään esineitä hyvin taitavasti.

Kaikki värit ovat cornish rexillä sallittuja.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kissat ovat notkeita ja nopeita, mutta cornish rexeillä nämä ominaisuudet ovat erityisen korostuneita. Cornish rex on leikkisä, ihmisten seurasta nauttiva, herkästi innostuva ja loputtoman utelias. Cornish rex on yksi aktiivisimmista kissaroduista.

Cornish rex

Suomen cornish rexit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisteröityjä cornish rexejä on Suomessa lähes 2000, joten rotu ei ole erityisen harvinainen, mutta ei kaikkein tavallisimpiakaan. Ensimmäiset cornish rexit tuotiin Suomeen vuonna 1967, kasvatus alkoi vuonna 1968.

Cornish rex on ollut Suomen kissaliiton rekisteröidympien rotujen TOP10 -listalla jo useamman vuoden ajan. 2020 cornish rexejä rekisteröitiin 186 kpl, 2019 231 kpl ja 2018 193 kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cornish rex.