Denys Arcand

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Denys Arcand

Georges-Henri Denys Arcand CC C.Q. (s. 25. kesäkuuta 1941 Deschambault, Quebec)[1] on kanadalainen ranskankielinen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja. Hän on Kunnialegioonan ja Ordre des Arts et des Lettresin jäsen.

Arcand syntyi katoliseen perheeseen Deschambault’ssa Quebecissä ja kävi yhdeksän vuoden ajan jesuiittakoulua. Myöhemmin hän muutti perheineen Montréaliin. Vaikka hän haaveili tenniksenpelaajan urasta, häntä alkoi yliopistoaikoina enenevissä määrin kiinnostaa elokuvien maailma.

Arcandin elokuva Barbaarien invaasiot (2003) palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnolla. Toinen Arcandin tunnetettu teos on Montrealin Jeesus (1989). Ohjaajalle myönnettiin vuonna 2004 César-palkinnot kolmessa kategoriassa, ja hän on lisäksi ollut ehdolla muun muassa Kultaisen palmun saajaksi.

Arcandin puoliso on tuottaja Denise Arcand. Hänen veljensä on näyttelijä Gabriel Arcand.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 34. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 29.5.2015).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Tarinoita pohjolasta”, Arcandin haastattelu ja sen oheisjuttu ”Denys Arcand ja näennäisedistyksen kulta-aika”. Filmihullu 3/2002.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.