Delfinaario

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Festa-delfinaario – Varna, Bulgaria

Delfinaario on delfiineille tarkoitettu akvaario. Delfiinejä pidetään yleensä suuressa altaassa, mutta joskus ne voivat päästä aitaukseen, joka voi sijaita avomeressä. Jotkut delfinaariot koostuvat yhdestä altaasta, toiset ovat laajentuneet suuremmiksi keskuksiksi, jossa on myös muita merieläimiä ja turistihoukutuksia. Suurempia keskuksia ei yleensä mielletä delfinaarioiksi vaan teemapuistoiksi, joihin sisältyy delfinaario. Delfinaario voi olla myös osa eläintarhaa.

Pohjoismaiden ensimmäinen ja sittemmin ainoaksi jäänyt delfinaario toimii Kolmårdenin eläinpuistossa Norrköpingissä Ruotsissa.[1][2]

Suomessa on ollut Särkänniemen delfinaario Tampereella Särkänniemen huvipuistossa. Lokakuussa vuonna 2015 tiedotettiin, että Särkäniemen delfinaario lopetetaan ja että delfiinit siirretään uuteen paikkaan vuoden 2016 kevään aikana.[3] Särkäniemen delfiinit siirrettiin Attikan eläinpuistoon Kreikkaan 28. elokuuta 2016.[4]

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Delfinaarioita on arvosteltu eläinten hyväksikäyttönä.[5] Delfinaarioiden vastustajien mielestä delfinaariot eivät tarjoa delfiineille luonnonmukaisia elinolosuhteita fyysisesti tai sosiaalisesti, minkä katsotaan selittävän delfinaarioiden korkeita kuolleisuuslukuja.

Delfinaarioiden puolustajat näkevät delfinaariot tärkeinä paikkoina, joissa ihmiset voivat tutustua delfiineihin ja oppia niistä. Delfinaarioiden ajatellaan myös suojaavan harventunutta delfiinikantaa. Delfinaarioissa on olemassa jo vahva toisen, kolmannen ja jopa neljännen polven kanta, eikä suurimpaan osaan maailman delfinaarioista enää nykyään pyydystetä delfiineitä luonnosta, vaan paikalliskantojen geneettinen monimuotoisuus varmistetaan siirroilla delfinaarioiden kesken tai keinosiemennyksellä.[6] Keinosiemennystekniikat ovat kehittyneet, ja niistä toivotaan olevan apua myös muun muassa uhanalaisten delfiinilajien kannan elvyttämisessä.

Boudewijnparkin delfinaario – Brugge, Belgia
Brookfieldin eläintarhan delfinaario Chicagossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Särkänniemen delfiinit pyydystettiin Meksikonlahdelta ja tuotiin Tampereelle vuonna 1985 – Näin kaikki tapahtui Aamulehti. 27.8.2017. Viitattu 7.6.2021.
  2. Kolmården Wildlife Park www.kolmarden.com. Viitattu 7.6.2021.
  3. Delfinaario lopetetaan – Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti siirretään pois keväällä Aamulehti. 27.10.2015. Arkistoitu 28.10.2015. Viitattu 27.10.2015.
  4. Kreikkalainen eläinpuisto Attica vastaa kritiikkiin delfiinien huonoista oloista: Naurettavia syytöksiä, kaikki on kunnossa hs.fi. Arkistoitu 28.8.2016. Viitattu 28.8.2016.
  5. Silfverberg, Anu: Luonto pakastimessa, s. 56. Helsingissä: Teos, 2011. ISBN 978-951-851-357-8.
  6. Progress report: Results of a long-range captive breeding program for the bottlenose dolphin, Tursiops truncatus and Tursiops truncatus gilli. Zoo Biology. Volume 6, Issue 1, pages 41–53, 1987
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.