Delfinaario

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Festa-delfinaario – Varna, Bulgaria

Delfinaario on akvaario delfiineille. Delfiinit pidetään yleensä suuressa altaassa, joskus ne voivat päästä aitaukseen, joka voi olla avomeressä. Jotkut delfinaariot koostuvat yhdestä altaasta, toiset ovat laajentuneet suuremmiksi keskuksiksi, jossa on myös muita merieläimiä ja turistihoukutuksia. Suurempia keskuksia ei yleensä mielletä delfinaarioiksi vaan teemapuistoiksi, joihin sisältyy delfinaario. Delfinaario voi olla myös osa eläintarhaa.

Pohjoismaissa on kaksi delfinaariota: toinen on Särkänniemen delfinaario Tampereella Särkänniemen huvipuistossa ja toinen puolestaan Kolmårdenin eläinpuistossa Norrköpingissä, Ruotsissa. Lokakuussa 2015 tiedotettiin, että Särkäniemen delfinaario lopetetaan ja delfiinit siirretään uuteen paikkaan kevään 2016 aikana.[1]

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Delfinaarioita on arvosteltu eläinten hyväksikäyttönä.[2] Delfinaarioiden vastustajien mielestä delfinaariot eivät tarjoa delfiineille luonnonmukaisia elinolosuhteita fyysisesti eivätkä sosiaalisesti, minkä katsotaan selittävän korkeita kuolleisuuslukuja.

Delfinaarioiden puolustajat näkevät delfinaariot tärkeinä paikkoina, joissa ihmiset voivat tutustua delfiineihin ja oppia niistä. Delfinaarioiden ajatellaan myös suojaavan harventunutta delfiinikantaa. Delfinaarioissa on olemassa jo vahva toisen- kolmannen ja jopa neljännen polven kanta, eikä suurimpaan osaan maailman delfinaarioista enää nykyään pyydystetä delfiineitä luonnosta, vaan paikalliskantojen geneettinen monimuotoisuus varmistetaan siirroilla delfinaarioiden kesken tai keinosiemennyksellä.[3] Keinosiemennystekniikat ovat kehittyneet, ja niistä toivotaan olevan apua myös muun muassa uhanalaisten delfiiinilajien kannan elvyttämisessä.

Boudewijnparkin delfinaario – Brugge, Belgia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Delfinaario lopetetaan – Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti siirretään pois keväällä Aamulehti. 27.10.2015. Viitattu 27.10.2015.
  2. Silfverberg, Anu: Luonto pakastimessa, s. 56. Helsingissä: Teos, 2011. ISBN 978-951-851-357-8.
  3. Progress report: Results of a long-range captive breeding program for the bottlenose dolphin, Tursiops truncatus and Tursiops truncatus gilli. Zoo Biology. Volume 6, Issue 1, pages 41–53, 1987
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.