DayZ

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”DayZ” ohjaa tänne. Nissan Dayz on automalli.
DayZ
Kehittäjä Dean Hall
Julkaisija Bohemia Interactive
Jakelija Steam ja Mod DB
Pelimoottori Real Virtuality 3
Julkaistu 2012
Lajityyppi selviytymiskauhu, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Alusta Microsoft Windows
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

DayZ on videopelikehittäjä Dean ”Rocket” Hallin kehittämä modifikaatio Bohemia Interactiven julkaisemalle ARMA 2 -pelille. Pelaamiseen tarvitsee kyseisen pelin sekä pelin lisäosan ARMA 2: Operation Arrowheadin. Pelissä on tarkoitus selviytyä zombeilta ja toisinaan myös muilta pelaajilta Chernarus-nimisessä avoimessa pelimaailmassa, jonka koko on 225 neliökilometriä. Pelissä kuolema on pysyvä, sillä pelaaja menettää kaikki tavaransa ja peli alkaa alusta.

Modi nousi valtaisaan suosioon jo vuoden 2012 aikana.[1] Dean palkattiin Bohemia Interactivelle kehityksen aikaan. Bohemia antoi modille uuden nimen Arma II: DayZ Mod ja alkoi kehittää siitä itsenäistä versiota nimellä DayZ. Modi julistettiin valmiiksi 21. helmikuuta 2013 Bohemian keskittyessä itsenäisen pelin kehittämiseen. Modia kehittää edelleen pelaajien yhteisö.

Itsenäinen peli julkaistiin joulukuussa 2013 Steamin early-access-ohjelmassa ja kehityksen venyessä neljän vuoden mittaiseksi siitä on uhannut tulla vaporwarea.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dayz ei sisällä varsinaista päämäärää, mutta yleisoletus on selviytyminen. Pelaaja luo itselleen pelikokemuksen esimerkiksi etenemällä kaupunkeihin tai etsiessään muita ihmisiä.

DayZ sisältää selviytymiselementtejä, joiden myötä pelaajan hahmo tulee nälkäiseksi ja janoiseksi. DayZ-modiversiossa on myös lämpötila, joka lisättiin DayZ Standalone-versioon päivityksessä 0.58.

Zombit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zombit palasivat versiossa 0.59, mutta ovat hitaampia sekä vain tietyillä alueilla joissa on yleensä paljon pelaajia, kuten Chernogorsk.

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja kohtaa pelikokemuksessaan muita pelaajia, joihin tämä voi omalla vastuullaan tukeutua. Muiden pelaajien luotettavuulle ei ole taetta, ja on yleistä että he ryöstävät tai tappavat pelaajan. Pelaajat voidaan jakaa eri tyyppeihin.

Sankarit (engl. heroes) ovat ystävällisiä pelaajia, jotka auttavat uusia pelaajia ja ovat hyvin arvostettuja pelaajien kesken. Sankarin osa ei kuitenkaan ole helpoin, sillä monet haluavat tappaa heidät hyvän varustuksen ja suuremman luottamuksen vuoksi. Tämä on johtanut siihen, että useat sankarit liikkuvat ryhmissä.

Rosvot (engl. bandits) ovat päinvastaisia sankareihin verrattuina, jotka tappavat ja ryöstävät muita pelaajia. He ovat usein sankareiden tavoin hyvin varusteltuja. Rosvojen maine on vaihdellut DayZ:n historian ajan kunnioitetuista ja pelätyistä aina vihattuihin.

Neutraalit (engl. neutrals) ovat pelaajatyyppi, jolla on sekä sankari- että rosvopiirteitä. He voivat auttaa toisia, mutta myös hyökätä, kun kääntävät selkänsä. Tähän luokkaan menevät useimmat pelaajat.

Uudet pelaajat (engl. freshspawns) ovat juuri peliin saapuneita, heikosti varusteltuja pelaajia. He voivat mennä neutraalien tavoin mihin tahansa kategoriaan tai yhdistellä niitä kaikkia. Uudet pelaajat ovat helposti ryöstettävissä ja tapettavissa pelin kokemuksenpuutteen tähden.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on useita aseita, joiden ammukset ovat usein harvassa. Yleisimmät asetyypit ovat löydettävissä lähes joka kaupungista. Standalone-versiossa aseen panoksia voi löytää helposti, mutta lippaita ei niinkään. Jos sinulla on ase ja siihen sopivia panoksia, on mahdollista asettaa aseeseen yksi luoti. Tämä toimii kaikkiin aseisiin, mutta jokaisen laukauksen jälkeen pelaajan pitää ladata uudelleen. On joitain aseita, jotka eivät vaadi lipasta, mutta silti voivat pitää useampaa kuin yhtä luotia (kuten SKS, johon mahtuu 10 luotia). Aseiden lippaita ja muutenkin korkealaatuisia aseita löytää helpoiten armeijan tukikohdista, mutta ne ovat usein juuri tämän syyn takia rosvojen ja muiden pelaajien valloittamia. Lisäksi aseen laukaus houkuttelee zombeja.

Ruoka ja juoma

DayZissa on monenlaista ruokaa ja juomaa. Juotavaa on tölkeissä ja pulloissa, joiden lisäksi kaivot sekä osa ruoista palauttaa janoa. Standalone-versiossa tölkkiruoka on avattava ennen syömistä, mikä vaatii jonkin terävän esineen. Ruuvimeisselit, puukot, viidakkoveitset ja purkinavaajat soveltuvan tölkkien avaamiseen. Ruokaa voi löytää myös hedelminä, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei syö mätiä hedelmiä. Ne aiheuttavat yleensä sairauksia, eikä niiden syöminen hyödytä pitkään. Lisäksi maailmasta löytyy mm. vitamiineja ja lääkehiiltä, joita hahmo voi syödä.

Veri Tärkein elementti on hahmon veri, sillä jokainen hahmon saama isku vähentää verta. Myös verenvuotaminen on mahdollista ja vaarallista hoitamattomana. Veri palautuu modiversiossa hitaasti syönnin yhteydessä ja Standalonessa ajan kanssa, mikäli pelaaja huolehtii ruokailusta ja nesteytyksestään.

Pelihahmon veri on resurssi, jonka palautuminen on hidasta. Palautuminen vaatii sen, ettei hahmo ole nälkäinen tai janoinen. Verta voi palauttaa myös verisiirrolla, mutta sitä varten tarvitaan luovuttaja sekä verensiirto- ja testausvälineet. Väärän veriryhmän veri johtaa väistämättä kuolemaan. A, B, AB ja O ovat pelin verityypit ja ne sopivat näin: A voi vastaanottaa A- ja O-tyyppiä. B voi vastaanottaa B- ja O-tyyppiä. AB voi vastaanottaa A-, B-, AB- ja O-tyyppiä ja O voi vastaanottaa O-tyyppiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]