DayZ

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”DayZ” ohjaa tänne. Nissan Dayz on automalli.
DayZ
Kehittäjä Dean Hall
Julkaisija Bohemia Interactive
Pelimoottori Real Virtuality 3
Julkaistu 2012
Lajityyppi selviytymiskauhu, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI 18
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

DayZ on videopelikehittäjä Dean ”Rocket” Hallin kehittämä modifikaatio Bohemia Interactiven julkaisemalle ARMA 2 -pelille. Pelaamiseen tarvitsee kyseisen pelin sekä pelin lisäosan ARMA 2: Operation Arrowheadin. Pelissä on tarkoitus selviytyä zombeilta ja toisinaan myös muilta pelaajilta Chernarus-nimisessä avoimessa pelimaailmassa, jonka koko on 225 neliökilometriä. Pelissä kuolema on pysyvä, sillä pelaaja menettää kaikki tavaransa ja peli alkaa alusta.

Modi nousi valtaisaan suosioon jo vuoden 2012 aikana.[1] Dean palkattiin Bohemia Interactivelle kehityksen aikaan. Bohemia antoi modille uuden nimen Arma II: DayZ Mod ja alkoi kehittää siitä itsenäistä versiota nimellä DayZ. Modi julistettiin valmiiksi 21. helmikuuta 2013 Bohemian keskittyessä itsenäisen pelin kehittämiseen. Modia kehittää edelleen pelaajien yhteisö.

Itsenäinen peli julkaistiin joulukuussa 2013 Steamin early-access-ohjelmassa ja kehityksen venyessä neljän vuoden mittaiseksi siitä on uhannut tulla vaporwarea.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DayZ sisältää selviytymiselementtejä, joiden myötä pelaajan hahmo tulee nälkäiseksi ja janoiseksi. DayZ-modiversiossa on myös lämpötila, joka lisättiin DayZ Standalone-versioon päivityksessä 0.58. Tärkein elementti on hahmon veri, sillä jokainen hahmon saama isku vähentää verta. Myös verenvuotaminen on mahdollista ja vaarallista hoitamattomana. Veri palautuu modiversiossa hitaasti syönnin yhteydessä ja Standalonessa ajan kanssa, kunhan pelaaja pitää nälän ja janon poissa.

Zombiet

Zombiet palasivat versiossa 0.59, mutta eivät juokse niin nopeasti ja ovat vain tietyillä alueilla, joissa on yleensä paljon pelaajia, kuten Chernogorsk.

Pelaajat

DayZ:n maailmassa et ole yksin, vaan lähes aina joku muukin on maailmassa kanssasi. Toiset pelaajat ovat usein suurempi uhka kuin zombiet, koska mikään ei voi taata, ettei tuntematon, ystävälliseksi itseään nimittävä pettäisi sinua myöhemmin. Hahmot voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin:

Sankarit (heroes) ovat ystävällisiä pelaajia, jotka auttavat uusia pelaajia ja ovat hyvin arvostettuja pelaajien kesken. Sankarin osa ei kuitenkaan ole helpoin, sillä hyvin moni haluaa tappaa heidät hyvän lootin ja suuremman luottamuksen vuoksi. Tämä on johtanut siihen, että useat sankarit liikkuvat ryhmissä.

Rosvot (bandits) olivat ennen kunnioitettuja ja pelättyjä pelaajia. Heillä oli parhaat varusteet ja he toimivat yksin ja tehokkaasti. Nykyään he ovat vihattuja, koska he toimivat toisin kuin he ennen toimivat. Nykyään rosvot ovat pelaajia, jotka näkevät muut pelaajat ainoastaan uhkana ja ainut keino pelastua on poistaa uhka. Yleensä rosvot eivät edes kerää kuolleiden pelaajien tavaroita. Heille tappaminen on huvia ilman hyödyn hakemista.

Neutraalit (neutrals) on pelaajatyyppi, jolla on molempia sekä sankari- että rosvopiirteitä. He voivat auttaa toisia, mutta myös hyökätä, kun kääntävät selkänsä. Tähän luokkaan menevät useimmat pelaajat.

Aseet

Pelissä on useita aseita, mutta ammukset eivät ole niin yleisiä. Lisäksi aseen aiheuttama ääni houkuttelee zombeja, joten niitä käyttäessä pitäisi olla varovainen. Yleisimmät asetyypit ovet melko helppoja löytää, niitä on yleensä jokaisessa vähänkään isommassa kaupungissa. Standalone-versiossa aseen panoksia voi löytää helposti, mutta lippaita ei niinkään. Jos sinulla on ase ja siihen sopivia panoksia, on mahdollista asettaa aseeseen yksi luoti valitsemalla "chamber". Tämä toimii kaikkiin aseisiin, mutta jokaisen laukauksen jälkeen pelaajan pitää ladata uudelleen. On joitain aseita, jotka eivät vaadi lipasta, mutta silti voivat pitää useampaa kuin yhtä luotia (kuten SKS, johon mahtuu 10 luotia). Aseiden lippaita ja muutenkin korkealaatuisia aseita löytää helpoiten armeijan tukikohdista, mutta ne ovat usein juuri tämän syyn takia rosvojen ja muiden pelaajien valloittamia.

Ruoka ja juoma

DayZissa on monenlaista ruokaa ja juomaa. Juotavaa on tölkeissä ja pulloissa, joiden lisäksi kaivot sekä osa ruoista palauttaa janoa. Standalone-versiossa tölkkiruoka on avattava ennen syömistä, mikä vaatii jonkin terävän esineen. Ruuvimeisselit, puukot, viidakkoveitset ja purkinavaajat soveltuvan tölkkien avaamiseen. Ruokaa voi löytää myös hedelminä, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei syö mätiä hedelmiä. Ne aiheuttavat yleensä sairauksia, eikä niiden syöminen hyödytä pitkään. Lisäksi maailmasta löytyy mm. vitamiineja ja lääkehiiltä, joita hahmo voi syödä.

Veri

Pelihahmon veri on resurssi, jonka palautuminen on hidasta. Palautuminen vaatii sen, ettei hahmo ole nälkäinen tai janoinen. Verta voi palauttaa myös verisiirrolla, mutta sitä varten tarvitaan luovuttaja sekä verensiirto- ja testausvälineet. Väärän veriryhmän veri johtaa väistämättä kuolemaan. A, B, AB ja O ovat pelin verityypit ja ne sopivat näin: A voi vastaanottaa A- ja O-tyyppiä. B voi vastaanottaa B- ja O-tyyppiä. AB voi vastaanottaa A-, B-, AB- ja O-tyyppiä ja O voi vastaanottaa O-tyyppiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]