Dansband

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dansband
Alkuperä Country, pop, rock and roll, swing, iskelmä
Alkuperämaa  Ruotsi
Kehittymisen
ajankohta
1970-luku
Tyypillisiä
soittimia
kitara, basso, rummut, koskettimet, saksofoni, haitari, steel-kitara
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
dansbandspop

Dansband on ruotsalainen termi, jota käytetään "dansbandmusik"-tyylin tanssimusiikkia esittävästä yhtyeestä. Tanssi tapahtuu yleensä pareissa. Myös jitterbug- ja foxtrot-tansseja voidaan esittää dansband-yhtyeen musiikin tahdissa. Yhtyeiden pääasialliset vaikutteet ovat 1950- ja 1960-lukujen rock-musiikissa.

Termit dansband ja dansbandmusik otettiin käyttöön noin 1970, jolloin ruotsalaisessa pop-musiikissa kehittyi oma tyylinsä. Tyyli kehittyi pääasiassa Ruotsissa, mutta on levinnyt myös Tanskaan, Norjaan ja Suomen ruotsinkielisille alueille.

Dansband-yhtye matkustaa yleensä bussilla ja esiintyy useita kertoja viikossa vuoden ympäri. Useat yhtyeet on nimetty laulajan mukaan, ja nimen perään on liitetty sana orkester. Tapa juontaa vanhojen tanssiorkestereiden nimeämiskäytännöstä, jotka usein nimettiin kapellimestarin mukaan.

Yhtyeiden pääkohderyhmää ovat keski-ikäiset aikuiset. Musiikki esitetään yleensä elävän yleisön edessä paikoissa, joissa yleisö on kiinnostunut tanssimisesta eikä halua keskittyä ainoastaan kuuntelemaan yhtyeen esiintymistä.

Tunnettuja yhtyeitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dansband