Dan Perjovschi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dan Perjovschi
Dan Perjovschi front - Kiasma 2013.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt1961
Sibiu
Kansalaisuus  Romania
Taiteilija
Ala Kuvataide

Dan Perjovschi (s. 1961, Sibiu) on romanialainen kuvataiteilija, pilapiirtäjä ja kolumnisti. Perjovschi on tullut tunnetuksi piirustusinstallaatioistaan, jotka kommentoivat politiikan ja taidemaailman ajankohtaisia aiheita.

Perjovschi opiskeli taidemaalariksi, mutta Nicolae Ceaușescun diktatuurin luhistuminen ja poliittiset muutokset rohkaisivat Perjovschia kohti poliittisempaa taidetta ja karikatyyrejä.[1] Hän on työskennellyt romanialaisen Revista 22 -lehden pilapiirtäjänä ja kolumnistina vuodesta 1991 alkaen.

Perjovschi piirtää installaationsa suoraan näyttelytilan seinään, lattiaan tai ikkunaan. Installaatioiden teemat vaihtelevat yleismaailmallisista ongelmista makrotason kysymyksiin.[2] Usein toistuvia aiheita ovat muun muassa rahatalous, Euroopan unioni, globalisaatio, uskonto sekä idän ja lännen suhteet. Keskeinen osa Perjovschin työskentelyä on paikallisen kulttuurin ja ympäristön havainnointi ja niistä ammentaminen. Taiteilija kerää ja hahmottelee jatkuvasti uusia kuva-aiheita luonnoskirjaansa, joka kulkee mukana kaikkialle.[3] Perjovschin kuvakielen juju on monimutkaisten asioiden pelkistämisessä. Hänen töissään on myös paljon huumoria, ironiaa ja satiiria.

Vuonna 1999 Perjovschi edusti Romaniaa Venetsian biennaalissa. Lattiaan toteutettu romanialaista identiteettiä ja Eurooppa-suhdetta pohtiva teos oli symbolisesti biennaalikävijöiden tallottavana.[4] Viimeisen kymmenen vuoden aikana Perjovschin installaatioita on ollut esillä lukuisissa taidemuseoissa ympäri maailman, kuten Pariisin Pompidou-keskuksessa, Lontoon Tate Modernissa, New Yorkin Museum of Modern Artissa ja Tukholman Moderna Museet'ssa. Perjovschin ensiesiintyminen Suomessa on Nykytaiteen museo Kiasmassa keväällä 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roxana Marcoci: What happened to us? Interview with Dan Perjovschi 2007. Museum of Modern Art, New York. Viitattu 2.2.2013. (englanniksi)
  2. Catrin Lorch: Writing on the Wall Frieze, Issue 98. 2006. Viitattu 1.2.2013.
  3. Catrin Lorch: Writing on the Wall Frieze, Issue 98. 2006. Viitattu 1.2.2013.
  4. Dan Perjovschi: The Room Drawing 2006 2006. Tate Modern. Viitattu 2.2.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dan Perjovschi.


Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.