Dan Gillerman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dan Gillerman (hepreaksi ‏‎דן גילרמן; s. 1944 Israel) on israelilainen diplomaatti, joka oli maansa 13. pysyvä edustaja YK:ssa. Hänet nimitettiin elokuussa 2002 ja hän astui virkaan 1. tammikuuta 2003. Gillermanin kausi kesti vuoteen 2008 asti. Hänen seuraajansa tehtävässä oli Gabriela Shalev.

Gillermanilla on koulutus Tel Avivin yliopistosta ja Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta. Hän on työskennellyt useiden israelilaisten yritysten toimitusjohtajana, Israelin keskuskauppakamarin puheenjohtajana, First International Bank of Israelin hallituksen jäsenenä sekä pankinjohtajana Bank Leumissa ja Israelin keskuspankissa.

Gillerman on ollut vahva vaikuttaja Israelin talouden liberalisoinnissa ja Israelin viennissä kohti vapaata markkinataloutta. Gillerman piti yllä dialogia Lähi-idän alueen johtajien kanssa yrittäen edistää alueen taloudellista yhteistyötä sekä rauhanprosessia. Hänet äänestettiin 60. YK:n yleiskokouksen varapresidentiksi 5. kesäkuuta 2005. Edellinen tällä paikalla palvellut israelilainen oli Abba Eban vuonna 1952. Israelin asetti ehdolle United Nations Western Europe and Others Group (WEOG).

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.