Cynthia McKinney

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cynthia McKinney
Cynthia McKinney.jpg
Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Georgian 4. vaalipiiristä
Edeltäjä Denise Majette
Seuraaja Hank Johnson
Edeltäjä John Linder
Seuraaja Denise Majette
Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Georgian 11. vaalipiiristä
Seuraaja John Linder
Henkilötiedot
Syntynyt17. maaliskuuta 1955 (ikä 67)
Yhdysvallat Atlanta, Georgia, Yhdysvallat
Puoliso Coy Grandison (eronneet)
Tiedot
Puolue vihreät (2007-)
demokraatit (-2007)

Cynthia Ann McKinney (s. 17. maaliskuuta 1955, Atlanta, Georgia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen poliitikko. Hän oli vuosina 19932003 ja 20052007 demokraattien riveissä Yhdysvaltain edustajainhuoneessa, johon hänet oli valittu Georgiasta. Hän erosi demokraattisesta puolueesta syyskuussa 2007 ja liittyi vihreään puolueeseen. Hän oli vihreiden presidenttiehdokas vuoden 2008 vaaleissa.

McKinney kritisoi Persianlahden sotaa 1991 ja Irakin sotaa. Vuonna 2006 hän esitti edustajainhuoneessa syyteartiklat presidentti George W. Bushia, varapresidentti Dick Cheneytä ja ulkoministeri Condoleezza Ricea vastaan. (Yhdysvaltain laissa syyteartiklat ovat ensimmäinen askel viraltapanossa.) Tämä teko oli vain symbolinen, sillä McKinney toi ne käsittelyyn vasta edustajakautensa viimeisenä äänestyspäivänä.

McKinney tunnetaan myös Katrina-hurrikaanin uhrien julkisena puolustajana ja 9/11-komission kriitikkona.

Cynthia McKinneytä on toisinaan syytetty Israelia kritisoivasta ja antisemitistisestä kampanjoinnista.[1][2] McKinney on kiistänyt väitteet ja huomauttanut, ettei hän esimerkiksi juutalaisjärjestö Anti-Defamation Leaguen mukaan ole antisemitisti.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "She also, as The New York Times said in reporting her victory, had made 'a series of other incendiary, often racial comments.' This is The New York Times' delicate way of alluding to the stridently anti-Semitic character of McKinney's 2002 campaign, in which 'Jews' were repeatedly blamed for her faltering in the polls and for her eventual defeat." Professori Edward Alexanderin kirjoitus Seattle Times -lehdessä v. 2004 (englanniksi) (luettu 10.2.2008)
  2. "–– in the past McKinney has been accused of making anti-Semitic comments during interviews and speeches." Rebecca Leibowitz: Defeating Anti-Israeli and Anti-Semitic Activity on Campus. A Case Study: Rutgers University 2005 (englanniksi) (luettu 10.2.2008)
  3. Franklin Crawford: Cynthia McKinney faces critics, addresses broad range of topics 2003 (luettu 10.2.2008)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.