Curt Haase

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Curt Haase (oikella) keskustelemassa Erwin von Witzlebenin kanssa

Curt Haase (15. joulukuuta 1881 Honnef am Rhein, Saksa9. helmikuuta 1943 Grunewald, Berliini) oli saksalainen kenraalieversti toisen maailmansodan aikana.

Ensimmäinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curt Haase liittyi kadetiksi keisarillisen Saksan armeijan württembergiläiseen 65. tykistörykmenttiin vuonna 1901. Ensimmäisen maailmansodan alussa hän komensi tykkipatteria rintamalla, kunnes 1915 siirtyi 51. jalkaväkiprikaatin esikuntaan. Sodan loppuun mennessä hän toimi esikuntaupseerina vielä kahdessa eri divisioonassa.

Sotien väliset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Haase toimi muun muassa kouluttajana jalkaväenkoulussa ja tykistön pataljoonankomentajana. Vuosina 1925–1930 hän oli sotaministeriön tykistön tarkastajan neuvonantaja. Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen noustua valtaan tammikuussa 1933 eversti Haase nimitettiin Jüterbogin tykistökoulun esikunnan komentajaksi. Maaliskuussa 1935 hänestä tuli 3. jalkaväkidivisioonan komentaja. Vuotta myöhemmin hänet siirrettiin samaan tehtävään 17. jalkaväkidivisioonaan. Marraskuusta 1938 Haase toimi III armeijakunnan ja sotilaspiiri III:n komentajana. Samaan aikaan Haase ylennettiin myös tykistönkenraaliksi.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haase komensi III armeijakuntaa Puolan offensiivin aikana 1939 ja myös taistelussa Ranskasta vuonna 1940. Ranskan antautumisen jälkeen hänet ylennettiin kenraalieverstiksi. Marraskuussa hänet siirrettiin Wehrmachtin komentajareserviin.

Tammikuussa 1941 Haasesta tuli vasta perustetun 15. armeijan ensimmäinen komentaja. Armeija toimi vartiointi- ja miehitystehtävässä Pohjois-Ranskassa Englannin kanaalin rannikolla. Hän toimi tehtävässä joulukuuhun 1942 saakka, jolloin hänet siirrettiin takaisin komentajareserviin. Haase ei saanut enää uusia komentajuuksia tai tehtäviä, ja hän kuoli sydänsairauteen helmikuussa 1943.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: lapsuus sekä malline puuttuvat