Cotesia melitaearum

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cotesia melitaearum
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Pistiäiset Hymenoptera
Alalahko: Hoikkatyviset Apocrita
Yläheimo: Loispistiäismäiset Ichneumonoidea
Heimo: Vainopistiäiset Braconidae
Suku: Cotesia
Laji: melitaearum
Kaksiosainen nimi
Cotesia melitaearum
(Wilkinson, 1937)

Cotesia melitaearum on verkkoperhosessa loisiva pistiäinen (Nixon 1974). Suomessa, Ahvenanmaalla, tämä parasitoidi käyttää isäntäeläimenään täpläverkkoperhosen (Melitaea cinxia) toukkaa. Aikuinen pistiäinen munii perhosen varhaisen muodonmuutosvaiheen toukkaan loppukesällä. Pistiäisen toukat kehittyvät perhosen toukan sisällä, syötyään toukan tunkeutuvat sieltä ulos ja koteloituvat perhosen toukan jäännösten ympärille. Aikuiset pistiäiset kuoriutuvat koteloistaan ja munivat lähellä oleviin loisimattomiin perhosen toukkiin. Pistiäinen munii toukan sisään 2-8 munaa ja nämä talvehtivat toukan sisällä. Pian, sen jälkeen kun isäntäeläimen toukat heräävät talvilevoltaan ja alkavat keväällä syödä, loinen kuoriutuu ulos ja koteloituu. Viimeinen pistiäissukupolvi kuoriutuu, parittelee ja munii lähellä olevien toukkien sisään 20-30 munaa (Lei 1997). Loisinta on toisinaan niin voimaperäistä, että se uhkaa isäntäeliön populaatiota sukupuutolla (Lei ja Hanski 1997).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nixon, E-J. 1974. A revision of the North-Western European species of the glomeratus group of Apanteles Forester (Hymenoptera, Braconidae). -Bul Entomol Res 64: 453-524.
  • Lei, G.C. 1997. Metapopulation dynamics of host-parasitoid interactions. PhD Thesis, University of Helsinki, Finland.
  • Lei, G.C & Hanski, I. 1997. Metapopulation structure of Cotesia melitaearum, a specialist parasitoid of Melitaea cinxia. -Oikos 78: 91-100.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]