Cornwallilainen paini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cornwallilainen paini eli kornipaini on judoa muistuttava painiurheilulaji. Sitä on harjoitettu Cornwallissa, eteläisessä Englannissa satojen vuosien ajan. Kornit itse käyttävät lajista puhekielistä nimitystä "wrasslin".

Kornipainissa käytetään tukevia, takkimaisia paitoja. Tämä helpottaa otteen saamista vastustajasta. Vain paitaan tarttuminen on sallittua; esimerkiksi ranne- ja sormiotteet ovat kiellettyjä. Avokämmentä on kuitenkin luvallista käyttää vastustajan työntämiseen ja torjumiseen.

Ottelussa käytetään kolmea erotuomaria. He sekä seuraavat kilpailijoiden suorituksia että laskevat niistä annetut pisteet. Kilpailijan tavoitteena on vastustajan saaminen heitetyksi nurin siten, että mahdollisimman suuri osa hänen selästään osuu maahan. Painijan selkään on kiinnitetty neljä tunnistinta: yksi kummankin hartian taakse ja yksi kummankin pakaran yläpuolelle. Jos kilpailija saa vastustajansa heitetyksi maahan siten, että tämän kaikki neljä tunnistinta osuvat maahan samanaikaisesti, hänen katsotaan voittaneen ottelun selätyksellä. Tuomarit ilmoittavat näkemyksensä siitä, osuivatko tunnistimet maahan. Jos vähintään kaksi tuomaria katsoo osuman tapahtuneen, se hyväksytään.

Kornipainin lajiliittona toimii vuonna 1923 sääntöjen yhtenäistämiseksi perustettu Cornish Wrestling Association (CWA), jonka tehtävänä nykyään on lajin tunnetuksi tekeminen sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kornipainin pitkään historian viittaa mahdollisesti jo Geoffrey Monmouthilaisen Historia Regum Britanniae -teoksessa (noin vuodelta 1139) esittämä maininta siitä, että Corineus oli paininut cornwallilaista Gogmagog-jättiläistä vastaan.

Vanhin kirjallinen todiste painin harjoittamisesta Luoteis-Englannissa on Michael Draytonin vuonna 1590 julkaisema runo nimeltä Poly-Olbion, joka kertoo vuonna 1415 käydystä Agincourtin taistelusta. Runossa kerrotaan, että Henrik V:n avuksi taisteluun liittyneillä kornimiehillä oli taistelulipussaan kuvattuina kaksi cornwallilaista painijaa.

Kornit ja bretonit ovat osallistuneet ainakin vuodesta 1402 kelttiläisten kansojen kisoihin, joita edelleen silloin tällöin järjestetään. Varhaisina aikoina cornwallilaiset ja devonilaiset painijat kohtasivat usein toisiaan, vaikka ottelivatkin eri sääntöjen mukaisesti.

2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashley Cawley (Gerry Cawleyn poika) voitti vuonna 2005 raskaansarjan Cornwallin-mestaruuden.

Ashley Cawley puolusti ensimmäisen kerran mestaruuttaan vuonna 2006 järjestetyssä turnauksessa. Cawley voitti tunnin kestäneessä loppuottelussa Darrin Richardsonin ensimmäisellä maahankosketuksella.

Kisojen jälkeisenä sunnuntaina ryhmä bretagnelaisia painijoita haastaakseen eri painoluokkien hallitsevat Cornwallin-mestarit. Ashley Cawley, joka ei ollut vielä täysin toipunut raskaansarjan kisoissa saamistaan vammoista, kukisti bretagnelaiset vastustajansa. Näin hän voitti myös kelttiläisten kansojen mestaruuden.

Gerry Cawley voitti vuonna 2007 raskaansarjan mestaruusottelussa trurolaisen Gareth Bealen.

Royal Cornwall Show[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cornish Wrestling Associationilla on tapana esittäytyä Cornwallissa vuosittain järjestettävässä kuninkaallisessa maatalousnäyttelyssä. Liiton teltassa on esillä muun muassa kornipainin palkintoja, vöitä ja historiaa. Painijat esiintyvät tapahtuman ajan päivittäin järjestettävissä näytösotteluissa. Esiintyjinä on eri painoluokkien edustajien lisäksi junioripainijoita. Tapahtumassa esitellään cornwallilaisen painin erilaisia heittoja ja muita liikkeitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]