Agincourtin taistelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Agincourtin taistelu
Osa satavuotista sotaa
Agincourtin taistelu, miniatyyri 1400-luvulta
Agincourtin taistelu, miniatyyri 1400-luvulta
Päivämäärä:

25. lokakuuta 1415

Paikka:

Pohjois-Ranska

Lopputulos:

Ratkaiseva Englannin voitto

Osapuolet

Englanti

Ranska

Komentajat

Henrik V

Charles d'Albret

Vahvuudet

6 000

20 000–30 000

Tappiot

100–250

yli 6 000

Englantilaisten tappiot saattavat olla vähäteltyjä.

Agincourtin taistelu (tai Azincourtin taistelu) käytiin Ranskan ja Englannin välillä satavuotisessa sodassa 25. lokakuuta 1415. Lopputulos oli suuri voitto Englannille, jonka pitkäjousimiehet taistelivat jälleen hyvin. Agincourt oli viimeinen Englannin kolmesta suuresta voitosta satavuotisessa sodassa, kaksi aiempaa olivat Crécyn ja Poitiers'n taistelut.

Englannin kuninkaan Henrik V:n johtama Englannin armeija oli marssimassa englantilaisten hallussa olleeseen Calais’hin onnistuneesta Harfleurin piirityksestä, kun määrältään ylivoimainen Ranskan armeija katkaisi sen tien Azincourtissa eli Agincourtissa ja pakotti sen taisteluun.

Perinteisesti ranskalaisten ylivoimaa on pidetty massiivisena, mutta uudemman tutkimuksen mukaan se olisi ollut korkeintaan kahden suhde yhteen. [1]

Englannin noin 6 000 miehen joukosta noin viisi kuudesosaa oli pitkäjousimiehiä, kun taas monta kertaa suuremmassa Ranskan armeijassa suuri osa miehistä oli ritareita. Englantilaiset pitkäjousimiehet olivat aseidensa käyttöön harjaantunutta talonpoikaista nostoväkeä, kun taas ranskalaisten joukot olivat ammattisotilaita. Koko Englannin armeija taisteli jalan, ja paremman sotilaskurin ansiosta englantilaisten muodostelma oli joustavampi kuin ranskalaisten.


Ranskalaisten taistelusuunnitelmana oli, että ritarit sivustoilla hyökkäisivät ratsain, kun taas päätaisteluosasto hyökkäisi keskustassa jalan. Samanaikaisesti kevyet joukot koukkaisivat maastoa hyväksi käyttäen paikallisen ritarin, Isembard d'Agincourtin, johdolla (joka tunsi maaston) englantilaisten selustaan. Ranskan kuningas Kaarle VI oli kuitenkin jälleen saanut skitsofreniakohtauksen, ja oli kyvytön johtamaan taistelua. Ranskalaisilla ei ollut yhtä, tunnustettua ylipäällikköä, vaan Orleans'n, Alençonin ja Bourbonin herttuat kiistelivät johtajuudesta. Ranskalaisten johtamisjärjestelmä oli siis kaoottisessa tilassa.

Edellisenä päivänä oli kuitenkin ollut rankkasade, ja taistelukenttä oli muuttunut mutavelliksi. Taistelukentän mutainen maasto suosi englantilaisia, sillä huonokuristen ja heikosti johdettujen ranskalaisritareiden oli vaikea taistella syvässä mudassa. Sivustojen ratsuväkihyökkäys ei päässyt mutaisen maaston takia täyteen laukkaan, ja molemmat rynnäköt kilpistyivät pitkäjousien nuoliin.

Keskustassa ranskalaiset ritarit hyökkäsivät jalan. Koska kunnollista johtamisjärjestelmää ei ollut, sulkeisjärjestyksen rivit ja ruodut hajosivat vaikeassa maastossa, ja järjestys puuroutui kaoottiseksi. Tilannetta pahensi englantilaisten jousimiesten ammunta. Vaikka itse ammunta aiheutti vain vähän tappioita, ritarit joutuivat kuitenkin kiinnittämään huomionsa itsensä suojaamiseen, mikä aiheutti vielä enemmän kaaosta. Kun ranskalaisritarien rynnäkkö kohtasi englantilaisritarien rivit, se oli täysin epäjärjestyksessä ja miehet olivat pakkautuneet tungokseen.

Taistelu oli pitkälti Cannaen taistelun toisinto.kenen mukaan? Englantilaisten ritarien joustavampi muodostelma perääntyi ranskalaisten paineen alla, mutta he kykenivät säilyttämään taistelujärjestyksensä. Samanaikaisesti sivustoilla jousimiehet panivat jousensa sivuun ja ottivat kahdenkädenmiekat, ja hyökkäsivät ranskalaisten sivustoihin saartaen heidät. Ranskalaiset joutuivat nyt kolmelta sivulta saarroksiin, ja syntyneessä tungoksessa heidän oli vaikeaa edes nostaa kättään. Syntyneessä tungoksessa moni ranskalaisritari tukehtui hengiltä tai sotkettiin mutaan ja hukkui. Englantilaiset saivat syntyneessä käsikähmässä paljon sotavankeja, ranskalaisten havaittua olevansa toivottomassa tilanteessa; tungoksessa heidän numeerinen ylivoimansa toimi heitä itseään vastaan.

Ainoa ranskalaisten menestys oli Isembard d'Agincourtin johtama osasto joka hyökkäsi heikosti puolustettuun englantilaisten leiriin. Se oliko hyökkäys suunniteltu vai paikallisten ryöstöretki on epäselvää. Englantilaiset olivat saaneet paljon sotavankeja, jotka olisi ollut taistelun jälkeen tapana lunastaa lunnaita vastaan, mutta Henrik V käski surmata vangit peläten ranskalaisten jälkijoukon ryhmittyvän ja hyökkäävän uudelleen. Nähtyään suuren määrän ritareita jäävän vangiksi tai kaatuvan ranskalaisten jälkijoukko pakeni kentältä.

AGINCOURTIN (TAI AZINCOURTIN) TAISTELUN SEURAUKSET

Sisä-, ulko- ja sotilaspoliittiset seuraukset Ranskan Keisarikunnalle ja Euroopan valtioiden keskinäisille suhteille

Taistelun jälkiseuraamukset

Ranskan Kaarle VI, koettuaan häviönsä ja sitä kautta lähes julkisen nöyryytyksensä Eurooppalaisten liitolaistensa edessä, joilta oli lainannut huomattavan summan rahaa offensiiviaan varten olivat lähes katastrofaaliset. Lisäksi vangiksi jääneiden ritarien (ranskalaisten aatelismiesten ja vasallien lunastaminen viholliselta lunnaiden muodossa) venytti keisarikunnan velat pilviin. Luotonantajat, Venetsia (Venetia), Vatican eli Rooma / Paavi sekä Euroopan hoveissa: Saksa, Venäjä ja Espanja vaativat aika kärkkäästi sijoituksiaan takaisin. Ranska oli sotilaspoliittisesti, mutta myöskin rahallisesti (joka salattiin) umpikujassa. Valtionkassa ammotti tyhjyyttään.

Tosin, kohtuuden nimessä on mainittava että näin oli myös Englantilaisten puolella.

Hävityn taistelun seurauksena, Hallitsija, Keisari Kaarle VI raivostui tulisesti ja antoi kenraaleilleen uudet ohjeet kiinnisaatujen englantilaisvankien ja siviilien kohtelusta. "Jokaiselta kiinnisaadulta englantilaisvangilta on leikattava vähintään molempien käsien kaksi etusormea, jotta ne h-penikat eivät enää tee tätä koskaan". Lause esiintyy runoudessa ja kaunokirjallisuudessa eri muodoissaan ja useissa eri kohdissa. Tosin varmaa historiallista todistetta tai suoria lähteitä todelliseen lausumaan ei ole.

Tappionsa ruumiillistumana Kaarle VI kohdisti vihansa syyn englantilaisia pitkäjousimiehiä kohtaan, joilla historiallisesti olikin kohtalaisen merkittävä osuus kyseisen taistelun voittamisessa. Voitaneen mainita että keskiverto pitkäjousimiehen koulutusaika oli n. 6 - 8 kk ja joka tarvitsi juuri ne kaksi etusormeaan hankalan ja vaikean, mutta voimakkaan, pysty- ja / tai vaakasuunnassa tilaa vievän, (1.30-1.80m) pitkän marjakuusijousen jänteen venyttämiseen. Useita vuosia harjoitelleet / sotineet sergeantit (alipäällystö) osuivat jopa 290-360 metristä neulakärkisillä (haarniskan lävistävillä) nuolilla n.1 m/2 alueelle.

Kaarle VI ei koskaan tunnustanut strategisia tai taktisia virheitään. Monarkeille tyypilliseen tapaan, raivotessaan erotti kenraaleitaan ja piti häviötään lähes poikkeuksetta englantilaisten pitkäjousimiehien eli longbowmen:ien tuottamana.

Tosin Kaarle VI:n muuttunut sotilas- ja siviilipoliittinen suvaitsevaisuus sekä katkeroitunut asenne kuvastuu ranskan armeijan toiminnassa seuraavissa (100-vuotisen sodan) taisteluissa ja sotilaallisessa käyttäytymisessään englantilaisvankeja ja valloitetuille alueille muodostunutta siviiliväestöä kohtaan.

Historiallisesti ja sotilaspoliittisesti Agincourtin taistelua voitanee pitää satavuotisen sodan 1337-1453 (itse asiassa 116 v.) loppupään viimeisenä "suurena" konfliktina ja vedenjakajana. Taistelu lähes seisautti kahden eurooppalaisen, loppumattomien sotien uuvuttamien (ja samalla köyhdyttämien) keskieurooppalaisten kuningas- / keisarikuntien ja suurvaltojen vihanpidon.

Satavuotisen Sodan tulevina 38 vuotena nämä kaksi Keski-Eurooppalaista suurmahtia keskittyivät lähinnä vahvistamaan ja tekemään linnoituksia Seine-joen länsi- ja itäpenkereille.

Kulttuuri-sosiaalinen Eurooppa koki juuri silloin täyttä kaaosta. Samaan aikaan "Musta Surma" eli Euroopassa riehuva paiserutto (ja sen muunnokset) tappoivat lähes kaiken elävän. Myöhemmin on todettu että Euroopan ensimmäisessä aallossa oli 3 erilliaista ruttoperimää. Levisivät jopa ihmisistä eläimiin ja takaisin. Arvioitu leviämisen alun alkuajankohta oli n.1316 Aasiassa ja 1329 Euroopassa. Todennäköisesti saanut jalansijaa (Mongoli-valloittaja Kublai-Khanin valloitusten myötä) itä-Aasiasta. Sitten Välimeren vilkkaiden laivayhteyksien ja Silkkitien kauppareittien kautta Ottomaanien valtakunnan läpi Italiaan. Keski-Eurooppaan levinnyt "kolmikantainen" rutto-pandemia tappoi Euroopassa (v.1332-1472) lähes 78 miljoonaa ihmistä (69% sikäläisestä populaatiosta). Aluksi tartuntatautia luultiin ilmalevitteiseksi. Silloin Ei tiedetty että se levisi rottien karvoissa liikkuvien luteitten kautta.

Historiasta nykypäivään

Agincourtin taistelun yhtenä, nykypäiviin säilyneenä, todistetusti historiallisesti merkittävänä ja ehkä mielekkäänä yksityiskohtana kerrotaan tarinaa englantilaisista sotilaista, jotka taistelun jälkeen (ja tulevina vuosina) näyttivät linnoitetusta asemasta kahta etusormeaan levitettynä ranskalaisille vastustajilleen .Tarkoitti "sormet edelleen jäljellä: tulkaa leikkaamaan ne: me emme koskaan antaudu!"- tyylistä vastustajan demoralisointia. Englannin ( ja Brittiläisen kansayhteisön) Pääministeri Sir Winston Churchill nykyaikaisti tämän eleen toisen maailmansodan aikana vieraillessaan Pohjois-Afrikan sotarintamalla lokakuussa 1942. Ensimmäistä kertaa kuvattu / dokumentoitu historiallinen voitonele (kaksi etusormea V-muodossa) "Victory"-merkityksessä sai maailmanlaajuisen huomion kaikissa tiedotusvälineissä. Eräässä haastattelussaan hän totesikin: "Tiedän sen olevan keskiaikainen ele. Me voitimme silloin ja voitamme jatkossakin. Halusin samalla osoittaa tukeni amerikkalaisille veljillemme, joiden "V"-ohjelma (Victory-program) edistyy hurjaa vauhtia.". Sir Winston Churchill käytti kuuluisaa käsimerkkiään koko loppusodan ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anne Curry & Malcolm Mercer (toim.): The Battle of Agincourt. New Haven: Yale University Press, 2015. ISBN 978-0-300-21430-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historians Reassess Battle of Agincourt The New York Times. Viitattu 1.7.2012.