Pitkäjousi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkäjousi.

Pitkäjousi on pitkä, useimmiten käyttäjänsä pituinen tai pitempi jousiase. Pitkäjousen kaaressa ei ole vastakaarta ja sen lavat ovat suhteellisen kapeat. Normaalisti se pyritään jännittämään pitkälle, ampujan korvan tienoille. Jousiammuntakilpailuja toteuttavat järjestöt ovat määritelleet pitkäjousen lukuisilla tavoilla; monet määritelmät sulkevat pois keskiajalta säilyneitä jousia, tai käytettyjä raaka-aineita ja ammuntatekniikoita. Uudenaikaisimpien määritelmien mukaan englantilainen pitkäjousi on tehty siten, että sen paksuus on ainakin 5/8 sen leveydestä ja että se on levein kädensijan kohdalla. Pitkäjousta on käytetty sodassa ja metsästyksessä.

Marjakuusesta valmistettu englantilainen pitkäjousi ("war bow" eli sotajousi, kuten sitä siihen aikaan kutsuttiin) oli tehokas ase satavuotisessa sodassa, jossa englantilaiset pitkäjousin varustetut talonpoikaisjousimiehet tuhosivat ranskalaista ritariratsuväkeä.

Myös japanilaisessa Kyūdō-jousiammunnassa käytettävä jousi on pitkäjousi; se tosin poikkeaa läntisistä eritoten siten, että se on epäsymmetrinen eli yläpuolisko on pitempi; näin osittain siksi että jousta saattoi käyttää myös hevosen selästä käsin.

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.