Punakarhepuu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cordia sebestena)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punakarhepuu
Punakarhepuu Midwayn atollilla
Punakarhepuu Midwayn atollilla
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Boraginales
Heimo: Karhepuukasvit Cordiaceae
Suku: Karhepuut Cordia
Laji: sebestena
Kaksiosainen nimi

Cordia sebestena
L.

Katso myös

  Punakarhepuu Wikispeciesissä
  Punakarhepuu Commonsissa

Punakarhepuu (Cordia sebestena) on karhepuiden (Cordia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on pienehkö ja tiivislatvuksinen puu, joka on ilmastosta riippuen aina- tai kausivihanta. Luonnossa punakarhepuu kasvaa tavallisesti enintään 10 metriä korkeaksi, mutta kasvatettuna se saattaa kasvaa suuremmaksikin. Rungon halkaisija voi olla 30 cm. Punakarhepuun lehdet ovat karheapintaiset, kuten useilla muillakin saman suvun lajeilla. Kukat ovat kirkkaanoranssinpunaiset. Hedelmät ovat luumumaisia, enintään 4 cm pitkiä ja täysin kypsinä valkoisia.

Punakarhepuu kasvaa kuivilla ja hiekkaisilla kasvupaikoilla, usein meren rannikolla merenpinnan tasosta 185 metrin korkeuteen asti. Lajia tavataan luonnossa Floridassa, Meksikossa, Keski-Amerikan kannaksella sekä Karibialla Kuubassa, Hispaniolalla ja Jamaikalla.

Punakarhepuu tuottaa syötäviä hedelmiä, joita käytetään paikallisesti ravintona. Puun eri osia on myös käytetty perinteiseen lääkintään ja runkoja puutavaraksi. Näyttävien kukkiensa vuoksi punakarhepuuta kasvatetaan myös yleisesti koristekasvina tropiikissa. Punakarhepuun lehdet ovat monien muiden saman suvun lajien tavoin karheapintaiset, ja niitä voi käyttää hiekkapaperin tavoin.

Kasvatettuna punakarhepuu tarvitsee täysin aurinkoisen kasvupaikan. Kunnolla juurtuneet kasvit ovat hyvin kuivuutta kestäviä. Laji sietää hieman suolaa kasvupaikallaan. Punakarhepuu on kuitenkin hidaskasvuinen puu, mutta kasvatettuna se voi kukkia ympäri vuoden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cordia sebestena IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]