Claës Björnberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Claës Björnberg
Claes-Bjornberg.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt31. joulukuuta 1859
Pori
Kuollut11. tammikuuta 1931 (71 vuotta)
Helsinki
Muut tiedot
Yritys Myllykoski

Claës Enrique Björnberg (31. joulukuuta 1859 Pori11. tammikuuta 1931 Helsinki) oli suomalainen insinööri ja yritysjohtaja, joka perusti Myllykoski Oyj:n edeltäjän Myllykoski Träsliperi Aktiebolagin.[1]

Porilaiseen kauppiassukuun syntynyt Claës Björnberg ja hänen veljensä Fredrik Björnberg, joka myöhemmin toimi Vaasan läänin kuvernöörinä, perustivat vuonna 1892 Myllykoskelle (nykyään Kouvolaa) Kymijoen rannalle Myllykoski Träsliperi Aktiebolag -yhtiön. Yhtiöjärjestyksessä sen toimialaksi ilmoitettiin ”harjoittaa puunhiontaa sekä siihen liittyvää puujalostusta ja liiketoimintaa”. Tätä yhtiötä pidetään vuonna 2011 UPM-Kymmene Oyj:lle myydyn Myllykoski Oyj:n edeltäjänä.lähde?

Claes Björnberg toimi perustetun yhtiön isännöitsijänä neljännesvuosisadan ajan. Hän kehitti puuhiomoa ja myöhemmin myös paperintuotantoa, joka aloitettiin Myllykoskella vuonna 1905. Hän kehitti itse tehtaan ensimmäiselle paperikoneelle myös uuden paperilajin, ohuen viivoitetun savukepaperin. Tämä paperilaji saavuttikin pian suuren kysynnän.lähde?

Claes Björnberg vetäytyi yhtiöstä ja paperinvalmistuksesta vuonna 1918, kun hänen poikansa Björn Björnberg, joka oli valmistunut insinööriksi ja jota oli koulutettu isänsä seuraajaksi,lähde? sai surmansa sisällissodassa Loviisassa.[2] Björnberg järkyttyi suuresti poikansa menetyksestä ja päätti vetäytyä syrjään tehtaan johtotehtävistä. Hän asettui asumaan Elimäelle Wärälän kartanoon, joka vuosikymmenien ajan oli hänen sukunsa ja jälkeläisten Stigzeliusten omistuksessa.lähde?

Björnbergin veljekset kehittivät Myllykosken pienestä ja vaatimattomasta puuhiomosta 25 vuodessa merkittävän teollisuuslaitoksen. Claës Björnbergiä pidetäänkin eräänä Suomen hiomo- ja paperiteollisuuden uranuurtajana.lähde?

Claës Björnbergin vetäytyminen pois Myllykoski Träslieri Aktiebolagin toiminnasta johti Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n perustamiseen vuonna 1919. Suomalaisten paperitehtaitten agenttina Pietarissa toiminut Rudolf Walden osti runsaan kolmanneksen Myllykoski Träsliperi Aktiebolagin osakekannasta osakkeiden enemmistön jäädessä edelleen Björnbergien suvun omistukseen. Walden sulautti omistamansa Aktibolag Simpeleen ja Osakeyhtiön Jämsänkosken sekä Myllykoski Träsliperi Aktiebolagin vuonna 1919 yhdeksi osakeyhtiöksi, jonka toiminimeksi hyväksyttiin Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiö.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hoffman, Kai: Björnberg, Claës (1859–1931). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 20.10.2002. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 24.7.2013.
  2. Tiedot henkilöstä Björnberg, Björn Suomen sotasurmat 1914–1922. Viitattu 9.6.2019.