Christabel Pankhurst

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christabel Harriette Pankhurst
Christabel Pankhurst 1912
Christabel Pankhurst 1912
Henkilötiedot
Syntynyt22. syyskuuta 1880
Manchester, Britannia
Kuollut13. helmikuuta 1958(ikä 77)
Los Angeles, Yhdysvallat)
Ammatti asianajaja
Poliitinen aktivisti, suffragetti
ArvonimiDBE
Vanhemmat Richard Pankhurst
Emmeline Pankhurst
Sukulaiset Sylvia Pankhurst (sisar)
Muut tiedot
Merkittävät teoksetWomen’s Social and Political Union

Christabel Harriette Pankhurst (22. syyskuuta 1880 Manchester, Britannia13. helmikuuta 1958 Los Angeles, Yhdysvallat) oli englantilainen suffragetti, joka vuonna 1936 sai brittiläisen imperiumin ritarikunnan ritarikomentajan arvon.

Christabel Pankhurst oli asianajaja Richard Pankhurstin ja suffragetti Emmeline Pankhurstin tytär. Yhdessä äitinsä ja muutaman muun naisasialiikkeen jäsenen kanssa hän vuonna 1903 perusti Women’s Social and Political Unionin (WSPU), naisten sosiaalisen ja poliittisen liiton.[1] Pankhurst tuli kuuluisaksi lukuisista pidätyksistään. Ensimmäisen kerran hänet pidätettiin vuonna 1905 sen jälkeen, kun hän oli häirinnyt liberaalipuolueen kokousta vaatimalla huutaen naisten äänioikeutta.[2] Pankhurst pidätettiin ja tuomittiin sakkoihin. Koska hän kieltäytyi maksamasta, hänet vangittiin.

Vuotta myöhemmin Pankhurst valmistui oikeustieteellisestä tiedekunnasta Manchesterin yliopistosta. Naisena hän ei kuitenkaan saanut harjoittaa asianajajan ammattia.[1] Hän muutti Lontooseen työskennelläkseen WSPU:n sihteerinä. Toisen kerran hänet pidätettiin häiriköinnistä vuonna 1907 parlamenttitalon edustalla, ja kolmannen kerran hänet pidätettiin kaksi vuotta myöhemmin Lontoon Bow Streetillä. Vuosina 1912–1913 Pankhurst asui Ranskan Pariisissa välttääkseen Englannissa voimaan astuneen niin kutsutun kissa ja hiiri -säädöksen, jonka mukaan syömälakkoon ruvenneita vankeja oli lupa pakkosyöttää. Säädöksen oli tarkoitus olla vastaisku suffrageteille, jotka vankilassa ollessaan usein harjoittivat syömälakkoa ja jotka siten oli pakko vapauttaa. Ensimmäisen maailmansodan puhjettua Pankhurst joutui palaamaan takaisin kotimaahansa, missä hänet jälleen kerran pidätettiin ja tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Hän kärsi tuomiostaan vain 30 päivää, sillä huolimatta uudesta säädöksestä hänet vapautettiin syömälakkonsa takia.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen yli 30-vuotiaat naiset saivat äänioikeuden(miehille ikäraja oli 25).[1] Pankhurst toimi vuoden 1918 vaalien Naisten puolueen ehdokkaana. Hän hävisi 775 äänellä Työväenpuolueen ehdokkaalle John Davisonille. Pian Pankhurst muutti Yhdysvaltoihin, missä hän alkoi toimia evankelistana.

Vuonna 1936 hän sai brittiläisen imperiumin ritarikunnan ritarikomentajan arvon ja oikeuden käyttää arvonimeä dame.[2]

Pankhurst kuoli Kalifornian Los Angelesissa 77-vuotiaana vuonna 1958, ja hänet haudattiin Santa Monicaan.

Hänen sisarensa oli aktivisti Sylvia Pankhurst.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Christabel Harriette Pankhurst Encyclopedia of World Biography. Encyclopedia.com.. Viitattu 27.4.2024.
  2. a b c Dame Christabel Harriette Pankhurst Enccyclopedia Britannica. Viitattu 28.4.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Christabel Pankhurst.