Chris Boardman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Chris Boardman
Chris Boardman
Maa:  Yhdistynyt kuningaskunta
Miesten pyöräily
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Barcelona 1992 4000 m henkilökohtainen takaa-ajo
Pronssia Pronssia Atlanta 1996 henkilökohtainen aika-ajo

Chris Boardman (s. 26. elokuuta 1968 Hovlake) on entinen englantilainen maantiepyöräilijä. Boardman voitti kultaa ratapyöräilyn takaa-ajossa vuoden 1992 kesäolympialaisissa Barcelonassa. Olympiapronssia Boardman voitti vuoden 1996 kesäolympialaisissa Atlantassa maantiepyöräilyn henkilökohtaisessa aika-ajossa. Hän myös rikkoi kolmesti pyöräilyn tunnin aika-ajon maailmanennätyksen. Hänet tunnetaankin parhaiten aika-ajoon erikoistuneena ajajana.

Boardmanin lempinimi on professori. Nimi johtuu hänen pikkutarkasta valmistautumisestaan ja harjoittelusta sekä teknisestä osaamisesta. Boardman hyödynsi asuntoonsa rakennettua happitelttaa parantaessaan tunnin aika-ajon maailmanennätystä. Viimeaikaisessa haastattelussa hän on kuitenkin sanonut, että teltasta ei ollut hyötyä fyysisen suorituskyvyn parantamisessa, vaan se ainoastaan auttoi häntä keskittymään paremmin.

Boardman kuului GAN-talliin, jonka harjoittelua pidettiin konservatiivisena, mutta tästä huolimatta hän keskittyi intervalliharjoitteluun, johon ei välttämättä runsaasti sisälly pitkiä ja vaativia harjoituksia. Boardman käytti mielellään myös tehonmittaamiseen tarkoitettuja laitteita.

Useista voitoistaan aika-ajoetapeilla ja etappikilpailujen avausosuuksilla, prologeilla, Boardmanille annettiin lempinimi herra Prologi. Häntä on kritisoitu siitä, että hän oli aika-ajaja joka ei osaa ajaa vuoristossa, josta esimerkkinä pidetään hänen huonoa menestymistään Ranskan ympäriajon vuoristoetapeilla. Boarman on kuitenkin itse kiistänyt väitteen käyttäen esimerkkinä vuoden 1995 Dauphiné Libéré -etappikilpailua, jonka vuoristoetapeilla hän menestyi erittäin hyvin. Ranskan ympäriajon epäonnistumiset hän selittää riittämättömällä palautumiskyvyllään, joka uuvutti hänet muutaman kilpailupäivän jälkeen.

Boardman käytti Mike Burrowsin suunnittelemaa ja urheiluautovalmistaja Lotuksen tekemää erikoisvalmisteista hiilikuituista aika-ajopyörää.

Ammattilaisura ja Ranskan ympäriajo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boardman aloitti ammattilaisuransa aika-ajospesialistina GAN-tallissa (nyk. Crédit Agricole). Hänen ensimmäinen kilpailunsa oli vuoden 1993 Grand Prix Eddy Merkcx, 66 km:n mittainen aika-ajo, jonka hän voitti. Hän voitti myös useita etappeja Midi Lib're ja Dauphiné Libéré -kilpailuissa.

Kuuluisuuteen Boardman nousi voitettuaan vuoden 1994 Ranskan ympäriajon prologin, mutta hän menetti kokonaiskilpailun johtajan keltaisen paidan joukkueaika-ajoetapilla. Häntä pidettiin Englannin suurena toivona Ranskan ympäriajon voittajana, vaikka hän itse piti voittoa epätodennäköisenä. Uransa lopettamisen jälkeen hän on kertonut, että hän ei kyennyt palautumaan riittävästi päivittäisestä rasituksesta pitkien etappikilpailujen aikana. Vuonna 1994 Boardman voitti myös pyöräilyn aika-ajon maailmanmestaruuden.

Vuoden 1995 Ranskan ympäriajossa Boardman kaatui rajusti prologilla ja hän joutui keskeyttämään kilpailun. Seuraavana vuonna hän teki paluun sateisissa olosuhteissa ja sijoittui prologilla niukasti toiseksi. Vuoden 1997 kilpailussa hän jälleen voitti prologin, mutta joutui kolarin seurauksena jättämään kilpailun kesken 13. etapilla.

Vuoden 1998 Ranskan ympäriajo alkoi Dublinista Irlannista ja Boardman vei jälleen prologin voiton, mutta kaatui 2. etapilla. Boardman lopetti uransa vuonna 1999.

Tunnin ajon ennätys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boardman on kuuluisisa myös tunnin ajon maailmannätyksistään. 1990-luvulla hän kilpaili Graeme Obreen kanssa kummankin rikkoessa vuorotellen toisen tekemän ennätyksen. Boardman käytti radikaalisti muotoiltuja erikoisvalmisteisia pyöriä, joiden käytön kansainvälinen pyöräilyliitto kielsi. Boardman rikkoi ennätyksen kuitenkin myös tavanomaisella kilpapyörällä vuonna 2000.

Boardman myöntää, että kaksi lopettamisen jälkeistä vuotta olivat erittäin vaikeita johtuen osin hänen kärsimästään osteoporoosista ja avioliittoon liittyvistä ongelmista. Boardmania kritisoitiin siitä, ettei hän hyödyntänyt koko potentiaaliaan. Tähän kritiikkiin hän on vastannut, ettei hän itse kokenut olevansa poikkeuksellisen lahjakas, mutta että hän pystyi mukautumaan ja löytämään itselleen sopivan paikan.

Uransa lopettamisen jälkeen Boardman on ollut brittiläisen ITV-kanavan pyöräilykommentaattorina.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Chris Boardman