Charles James Fox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles James Fox

Charles James Fox PC (24. tammikuuta 174913. syyskuuta 1806) oli merkittävä brittiläinen Whig-puolueeseen kuulunut valtiomies, jonka parlamentaarinen ura kesti 38 vuotta 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa. Hän oli tunnettu erityisesti William Pitt nuoremman pääkilpailijana. Fox nousi merkittävään asemaan parlamentin alahuoneessaissa vaikuttavana puhujana[1], jolla oli värikäs ja huonomaineinen yksityiselämä, mutta perinteiset ja konservatiiviset mielipiteet. Foxin mielipiteiden muuttuminen radikaaleiksi oli hänen mentorinaan toimineen Whig-poliitikko Edmund Burken vaikutusta.

Foxista tuli tyrannina pitämänsä kuninkaan Yrjö III:n huomattava ja vankkumaton vastustaja. Hän kannatti Amerikan vallankumouksellisia ja pukeutui usein Yhdysvaltojen George Washingtonin armeijan väreihin. Fox toimi ulkoasiainministerinä lyhyen ajan Rockinghamin markiisin hallituksessa 1782 ja koalitiohallituksessa yhdessä Frederick Northin kanssa 1783. Kuningas pakotti Northin ja Foxin pois hallituksesta ennen vuoden loppua ja korvasi heidät Pitt nuoremmalla. Seuraavat 22 vuotta Pitt oli hallituksessa ja Fox oppositiossa.

Fox toimi lähes koko poliittisen uransa oppositiossa. Hänestä tuli tunnettu orjuuden vastustaja, Ranskan suuren vallankumouksen ja Irlannin itsenäisyyden kannattaja sekä parlamentin johtava uskonnollisen suvaitsevaisuuden ja henkilökohtaisen vapauden puolestapuhuja[1]. Foxin ystävyys Edmund Burken kanssa ja hänen uskottavuutensa parlamentissa kärsivät hänen kannatettuaan Ranskaa Ranskan vallankumoussodissa. Fox vastusti Pittin sodanaikaista lainsäädäntöä ja puolusti uskonnollisten vähemmistöjen sekä poliittisten ääriryhmien oikeuksia. Pittin kuoltua tammikuussa 1806 Foxista tuli William Wyndham Grenvillen hallituksen ulkoasiainministeri, mutta hän kuoli itse puolisen vuotta myöhemmin.

  1. a b Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 780. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Charles James Fox