Charles Bukowski

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heinrich Karl Bukowski (ristimänimi)
Henry Charles Bukowski (myöhemmin)
Syntynyt 16. elokuuta 1920
Andernach, Saksa
Kuollut 9. maaliskuuta 1994 (73 vuotta)
San Pedro, Kalifornia,Yhdysvallat
Ammatit kirjailija, runoilija
Kansallisuus Yhdysvallat
Ensiteokset Flower, Fist and Bestial Wail (1960)
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Henry Charles Bukowski (alk. Heinrich Karl Bukowski; 16. elokuuta 1920 Andernach, Saksa9. maaliskuuta 1994 San Pedro, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen runoilija ja kirjailija. Bukowski syntyi Andernachissa Saksassa ja kolme vuotta myöhemmin muutti perheensä mukana Los Angelesiin, Yhdysvaltoihin, missä hän asui suurimman osan elämästään. Hän oli lapsuudessaan syrjäänvetäytyvä ja hiljainen, teini-iässä hänelle tuli vielä äärimmäisen paha akne, mikä vaikeutti entisestään hänen sosiaalista elämäänsä. Nuoruudessaan hän vietti kiertelevää elämää asuen esimerkiksi Philadelphiassa ja New Orleansissa tehden satunnaisia pätkätöitä sekä kirjoitellen novelleja, joita lähetti moniin kirjallisuuslehtiin julkaisun toivossa.

Bukowski opiskeli jonkin aikaa journalistiikkaa collegessa. Opiskeluaikanaankin Bukowski oli ujo ja syrjäänvetäytyvä, vaikka hän kirjoissaan kuvaa itsensä haastamassa opettajiaan ja huutamassa kansallissosialismiin viittaavia iskulauseita luennoilla. Hän kiinnostui kansallissosialismista mahdollisesti vastalauseena isänsä yltiöisänmaallisuudelle. Hän ei myöskään pitänyt siitä miten saksalaisia kuvattiin tiedotusvälineissä. Hän luki Mein Kampfia ja muita asiaan liittyviä teoksia, mutta heitti ne pois Yhdysvaltojen julistettua sodan Saksalle. Toisen maailmansodan aikana Bukowski pidätettiin epäiltynä kutsuntojen pakoilemisesta. Lopulta hän sai vapautuksen palveluksesta terveydellisistä syistä.[1] Tuotannossaan hän usein kertoo sotavuosista, siitä miten halveksi maan sen hetkistä henkeä ja tunsi itsensä ulkopuoliseksi, joka ei välittänyt mistään mitään.

Bukowski piti muun muassa Anton Tšehovia, Ernest Hemingwayta, John Fantea, Louis-Ferdinand Célinea esikuvinaan ja innoittajinaan kirjoitustyössä. Hän oli erittäin tuottelias, julkaisten yli 40 kirjaa runoja ja proosaa.

Bukowski piti yllä "renttukirjailijan" imagoa. Hänellä oli kuitenkin useita pitkäaikaisia työpaikkoja, esim. postissa hän työskenteli yhteensä 11 vuotta. Hän työskenteli yövuorossa voidakseen käydä iltapäivisin laukkaradalla lyömässä vetoa hevosista. Noista vuosista hän kirjoitti menestysteoksen "Postitoimisto". Bukowski tunnetaan runsaasta alkoholin käytöstään ja oli kuolla alkoholinkäyttönsä seurauksena jo alle nelikymppisenä. Hänet vietiin sairaalaan hänen oksennettuaan runsaasti verta, ja hän tarvitsi lukuisia verensiirtoja. Hän kuunteli klassista musiikkia, kuten Mahleria ja Sibeliusta.[2] Tarinat kertovat lähes aina elämän laitapuolesta ja niiden tematiikka liikkuu yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteissa. Vaikeasta suhteesta isäänsä hän kirjoitti paljon, parhaana esimerkkinä omaelämäkerrallinen kasvuromaani "Siinä sivussa". Tarinoiden päähenkilö oli usein Bukowskin alter ego, Henry Chinaski: naisiinmenevä mutta naimaton, rähjäinen ja vapaa mies.

Bukowski kuoli leukemiaan.

Kirjallisen tuotantonsa lisäksi Charles Bukowski käsikirjoitti Mickey Rourken ja Faye Dunawayn tähdittämän elokuvan Barfly eli Baarikärpänen.

Suomeksi Bukowskia on julkaissut pääasiassa pienkustantamo Sammakko.

Bukowskin suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bukowskin bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Debritto, Abel: Charles Bukowski, King of the Underground: From Obscurity to Literary Icon. New York: Palgrave Macmillan, 2013. ISBN 978-1-137-34354-3.