Chanson de geste

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roland puhaltaa Olifant-torveensa Roncevaux'n taistelussa. Rolandin laulun kuvitusta

Chanson de geste (”laulu sankariteoista”) on nimitys, jolla kutsutaan keskiaikaisia ranskalaisia sankarirunoelmia. Chanson de gesten kukoistuskausi oli 1100–1200-luvulla, miltä ajalta on peräisin sankarirunoelmista kuuluisin, Rolandin laulu.

Alun perin chanson de geste -runot oli tarkoitettu laulettaviksi säestyksen kera. Vähitellen niistä tuli kuitenkin vakiintunut kirjallisuuden laji, joka oli tarkoitettu luettavaksi ja lausuttavaksi. Runoelmien taustalla olivat usein tunnetuista henkilöistä tai tapahtumista kertovat legendat. Chanson de geste -runot jaetaan kolmeen alaryhmään: Geste du roi, Geste de Monglane ja Geste de Doon de Mayence.

Geste du roi -runot kuvaavat Kaarle Suuren vaiheita, ja saraseeneja vastaan käydystä sodasta kertova Rolandin laulu kuuluu juuri tähän ryhmään. Toinen tunnettu Geste du roi -runoelma Chanson des Saisnes kertoo Kaarle Suuren ja saksien johtajan Widukindin välisestä kamppailusta.

Geste de Monglane -runojen aiheena on vasallin uskollisuus, ja Geste de Doon de Mayence -runoelmissa puolestaan vasallin kapina kuningasta vastaan. Chanson de geste sulautui 1300-luvulla ritariromaaneihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.