Holger Danske

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Holger Dansken patsas Kronborgin linnassa

Holger Danske on tanskalainen tarusankari ja Tanskan kansallishenkilöitymä, joka nukkuu vuoren sisässä ja palaa auttamaan Tanskaa sen joutuessa hätään. Tarinoiden mukaan hän nukkuu holvissa Kronborgin linnan alla, ja hänen partansa on vuosien saatossa kasvanut kiinni lattiaan.[1]

Holger Danske on lisäksi tärkeä hahmo Ranskan keskiaikaisissa chanson de geste –runoelmissa. Niissä hänen nimensä on Ogier de Danemarche. Hänen tarinansa kerrotaan Geste de Doon de Mayence –syklissä, joka käsittelee Kaarle Suuren vasallien kapinoita feodaaliherraansa vastaan. Ogier de Danemarchen nimi on saattanut alun perin viitata Ardennien rajamaille eikä Tanskaan, vaikka häntä kutsutaankin runoissa Tanskan kuninkaan Gaufreyn pojaksi. Ogier esiintyy myös runoelmissa La Chevalerie Ogier de Danemarche ja Les Enfances Ogier.[2] Hän saattaa myös olla sama hahmo kuin Rolandin laulun Ogier le Danois.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Holger Danske Nordisk familjebok. Project Runeberg. Viitattu 28.3.2010.
  2. Ogier The Dane Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica inc. Viitattu 27.1.2019. (englanniksi)