Castelli (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Castellin valmistama Ranskan ympäriajon keltainen paita.

Castelli on italialainen urheiluvaatevalmistaja. Castelli on erikoistunut pyöräily- ja triathlon-vaatteiden, sekä ajoasujen valmistukseen. Castelli tunnetaan sen logosta jossa on valkoinen skorpioni punaisen ympyrän sisällä. Castelli on valmistanut ajoasuja useille huipputason maantiekilpapyöräilijöille, sekä pyöräilytalleille. Castelli on myös useana vuonna valmistanut arvopaitoja pyöräilyn isoihin ympäriajoihin, kuten Ranskan ympäriajoon ja Italian ympäriajoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Castellin juuret ovat milanolaisen räätälin Vittore Giannin vuonna 1876 perustamassa vaateyrityksessä. Vittore Gianni valmisti vaatteita muun muassa jalkapalloseura AC Milanille ja Juventukselle, sekä Milanon baletille. Vuonna 1910 Vittore Gianni teki ensimmäiset pyöräilyvaatteet kilpapyöräilijä Alfredo Bindalle.

Vuonna 1935 Armando Castelli liittyi yrityksen palvelukseen ja vuonna 1939 hän osti yrityksen itselleen. 1940-luvulla yrityksen asiakkaita olivat muun muassa kilpapyöräilijät Gino Bartali ja Fausto Coppi. Yritys valmisti ensimmäisen silkkisen ajopuvun Fausto Coppin aika-ajoja varten. Vuonna 1948 syntyi Armando Castellin poika Maurizio Castelli, joka oli jo pienestä pitäen innostunut kilpapyöräilystä. 1950-luvulla Armando Castellin omistama vaateyritys laajensi tuotantoaan ja alkoi valmistamaan asuja kokonaisille kilpapyöräilytalleille. Nimekkäitä pyöräilijöitä jotka käyttivät yrityksen vaatteita tuona aikana olivat esimerkiksi Louison Bobet, Rik Van Looy ja Jacques Anquetil.

1970-luvun alussa Armando Castellille ja pojalleen Mauriziolle tuli erimielisyyksiä yrityksen toimintatavoista. Vanhoillinen Armando halusi pitäytyä perinteissä, kun taas luovempi Maurizio halusi uudistaa, sekä panostaa kehitykseen ja innovaatioon. Vuonna 1974 Maurizio erosi isänsä yrityksestä ja perustu oman vaateyrityksen nimeltään Castelli. Maurizio otti yrityksen logoksi ikonisen skorpionilogon, joka oli tuolloin mustan ympyrän sisällä oleva valkoinen skorpioni. Vuonna 1977 Castelli toi markkinoille ensimmäiset Lycra-materiaalista valmistetut pyöräilyshortsit. Aiemmin Lycraa oli käytetty vain lähinnä lasketteluvaatteissa. Castellin shortsit olivat kaupallinen menestys ja ne oli suosittuja sekä kilpapyöräilijöiden, että pyöräharrastajien keskuudessa.

1981 Castelli lanseerasi sublimaatiotekniikalla värjäjyt ajovaatteet. Tekniikka mahdollisti tekstien ja kuvien painamisen synteettiselle kankaalle. Vuonna 1981 Castellin vaatteita käyttävät kilpapyöräilijät ajoivat turkooseissa ajohousuissa, vaikka säännöt sallivat ainoastaan mustien ajohousujen käytön. 1980-luvulla Castelli suunnitteli myös useita tuulenpitäviä ja lämpimiä pyöräilyajopaitoja. Bernard Hinault voitti pyöräilyklassikko Flèche Wallonen vuonna 1983 Castellin tuulenpitävässä ajopaidassa. Vuonna 1984 Francesco Moser käytti Castellin ensimmäisiä lämpövaatteita Paris-Roubaix-klassikkokilpailussa. 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Castelli valmisti kokonaiskilpailun johtajan paidat Ranskan ympäriajoon, sekä Italian ympäriajoon.

1995 Maurizio Castelli kuoli sydänkohtaukseen Milanossa pyöräillessään ylös Cipressan nousua, joka on osa maantiepyöräilyn klassikkokilpailun Milano-San Remon reittiä.

1996 Atlantan olympialaisissa Italian pyöräilymaajoukkue käytti Castellin suunnittelemia aerodynaamisia ajoasuja. Paola Pezzo voitti tuolloin olympiakultaa maastopyöräilyssä. Samana vuonna Castelli lanseerasi ensimmäisen naisten pyöräilymallistonsa. 1998 Castelli toi markkinoille kosteutta siirtävän ajopaidan, sekä pyöräilyshortsit joissa oli anatomisesti suunniteltu pehmuste.

2000-luvulla Castelli jatkoi kevyiden ja aerodynaamisten vaatteiden kehittämistä. Castelli on kehittänyt myös kylmään ja märkään sopivia ajovaatteita, jotka ovat samanaikaisesti hengittäviä. Vuodesta 2017 alkaen Castelli on ollut pyörätalli Team Sky / Team Ineoksen sponsori. [1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. History castelli-cycling.com. Viitattu 10.06.2021. (englanniksi)
  2. Patrick Trainor: The History of Castelli 20.01.2015. merlincycles.com. Arkistoitu 14.5.2021. Viitattu 10.06.2021. (englanniksi)
  3. Andrea Tuzio: The complete history of Castelli Cycling 18.02.2019. nssmag.com. Viitattu 10.06.2021. (englanniksi)